Spoedpost Antonius gaat alsnog 's avonds en in het weekend dicht

EMMELOORD • Di 29 november 2022 | 16:35 • Dinsdag 29 november 2022 | 16:35

De spoedpost van het Antonius ziekenhuis in Emmeloord is vanaf komende donderdag alleen nog maar overdag geopend. Dat meldt het ziekenhuis. Gesprekken van wethouder Sacha Werkman met de zorgtafel en met zorgverzekeraar Zilveren Kruis hebben dus geen effect gehad.

De spoedpost is voortaan alleen open van 07.30 uur tot 17.30 uur open en niet meer in de avonden en het weekend. De huisartsenpost blijft wel open.

Te weinig mensen
's Avonds en in het weekend komen er volgens het ziekenhuis te weinig mensen naar de spoedpost om deze open te houden. Per dag kwamen er de afgelopen jaren gemiddeld 4 à 5 patiënten op de spoedpost in Emmeloord, waarvan een kleine 70% overdag. Daarnaast is het ziekenhuispersoneel van de spoedpost op andere plekken in het ziekenhuis nodig.

"We hadden het liever niet gedaan", zegt Marcel Kuin, bestuursvoorzitter van het Antonius Ziekenhuis. Hij zag geen ander opties dan sluiting vanwege het personeelstekort en financiële problemen door de prijsstijgingen. De bestuursvoorzitter geeft aan dat door dit besluit de zorg op niveau kan blijven.

Volgens Kuin heeft hij een goed gesprek gehad met wethouder Sacha Werkman van Noordoostpolder. Er is vooral gesproken over hoe de gevolgen voor patiënten zo beperkt mogelijk gehouden kunnen worden.

'Schrik ervan'
Berthoo Lammers van Ons Noordoostpolder zegt te schrikken van het nieuws dat de spoedpost nu toch al zo snel afschaalt. "Dit is een teken dat de zorg in Noordoospolder weer een beetje meer is uitgekleed". Eerder had Lammers aan de wethouder gevraagd om dit te voorkomen. "Wat ons betreft hadden we het prima gevonden als de gemeente een financiële deed om de spoedpost 's nachts te behouden". Het geringe aantal bezoekers is volgens Lammers geen goede reden: "Een brandweerauto gebruik je ook niet altijd, maar je wil hem wel in de buurt hebben".

Telefoonnummer voor spoed
Antonius in Emmeloord blijft het ziekenhuis waar men overdag terecht kan voor een poliafspraak bij alle specialismen van het ziekenhuis of voor behandelingen met dagverpleging. Ook voor onderzoeken kunnen mensen dan in Emmeloord terecht. Denk aan bijvoorbeeld bloedonderzoek, echografie, röntgenfoto, mammografie of een MRI.

Inwoners van de Noordoostpolder en Urk die buiten de openingstijden met spoed een huisarts nodig hebben, kunnen voortaan bellen naar 0900-333 6 333.

Het ziekenhuis meldde in eerste instantie dat er de afgelopen jaren gemiddeld 3 tot 4 patiënten per week naar de spoedpost kwamen. Dit is later gecorrigeerd naar 3 tot 4 per dag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel