Wethouder gaat in gesprek over sluiting spoedpost Emmeloord

NOORDOOSTPOLDER • Ma 14 november 2022 | 15:27 • Maandag 14 november 2022 | 15:27

Wethouder Sacha Werkman van Noordoostpolder gaat het besluit van het Antonius Ziekenhuis om de spoedpost in Emmeloord deels te sluiten, bespreken aan de zorgtafel en met zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Die belofte deed ze maandagmiddag aan de gemeenteraad van Noordoostpolder.

Verschillende fracties uitten hun zorgen over de voorgenomen sluiting van de spoedpost in de weekenden en de avonden. Volgens het ziekenhuis maken er te weinig mensen gebruik van de spoedpost om de openstelling rendabel te houden.

Is dit een gezonde ontwikkeling?
Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder wilde weten of het college bereid was om de sluiting te proberen te voorkomen. "Wat betekent het sluiten van de spoedpost voor de mensen die zelf geen vervoer hebben om 's avonds naar Sneek te rijden? Is het de zoveelste uitkleding van zorg in Noordoostpolder? Vindt het college dit een gezonde ontwikkeling?" De wethouder antwoordde instemmend op die laatste vraag. "Wij hebben onze zorgen. We zijn niet content. Maar Antonius is bevoegd gezag en zij hebben de kostenafweging gemaakt. Maar Antonius zegt wel dat zij samen met huisartsenvereniging Medrie garant staan voor 24/7 dekking."

Ook Arja Heerspink van de Politieke Unie was niet blij met het nieuws. Zij wilde weten hoe lang dit besluit al bekend was bij het college. "Welk overleg is er geweest met de gemeente? En hoeveel röntgenfoto's worden er eigenlijk op zaterdag gemaakt, dat is toch één van de drukste sportdagen?" Volgens wethouder Werkman wist de gemeente het al een tijdje, maar wilde zij niet de raad inlichten voordat het Antonius hun personeel op de hoogte had gesteld.

'Praat met de zorgtafel!'
Marian Uitdewilligen van het CDA vroeg aandacht voor de rol van de zorgtafel. "U had het kunnen inbrengen bij de zorgtafel. Ik wil u oproepen om dat alsnog te doen. En dan samen met de regisseurs van de zorgtafel actie ondernemen. Doe dat dan ook samen met de wethouder van Urk." Sinds de sluiting van de IJsselmeerziekenhuizen in 2018 werken allerlei zorgaanbieders uit onze provincie samen in de Zorgtafel Flevoland om de zorg hier te verbeteren. Wethouder Werkman vond dit een goed idee: "Ik kan het wel inbrengen bij de zorgtafel. En wat er uitkomt rapporteer ik dan terug, uiteraard."

Volgens de wethouder is de sluiting van de spoedpost hopelijk een tijdelijke aderlating. Over iets meer dan een jaar zou het nieuwe gezondheidscentrum, Het Vlie, aan de Urkerweg van start moeten gaan. "Het is een zorgelijke ontwikkeling, maar wij verwachten wel dat met de komst van zorgcentrum Het Vlie het tij gekeerd gaat worden", zei Werkman.

Sjoerd de Boer van ChristenUnie/SGP wilde tot slot weten of de wethouder contact ging opnemen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis. "Bent u bereid contact op te nemen met Zilveren Kruis om te kijken of dit niet door de minimumgrens heengaat?" De wethouder zegde dit toe.

Patiënt moet zelf naar Sneek of Zwolle
Belangrijkste gevolg van de sluiting is dat inwoners van Noordoostpolder niet langer in het ziekenhuis aan de Urkerweg terecht kunnen voor een röntgenfoto of een gipsarm. Als de dienstdoende huisarts besluit om een patiënt door te verwijzen, wordt er geen medewerker van het Antonius meer opgeroepen. De patiënt moet naar bijvoorbeeld het ziekenhuis in Sneek of Zwolle. Volgens het Antonius Ziekenhuis is het besluit genomen na overleg met zorgverzekeraars en de huisartsen in Noordoostpolder.

Het personeel is onlangs op de hoogte gebracht. De plannen liggen nu bij de ondernemingsraad van het ziekenhuis. Donderdag wordt definitief besloten of de sluiting doorgaat. De verandering leidt volgens de woordvoerder van het ziekenhuis niet tot ontslagen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel