Ziekenhuisweg blijft open: raad Lelystad wil meer weten over plannen nieuw ziekenhuis

LELYSTAD • Wo 19 juni 2024 | 11:36 • Woensdag 19 juni 2024 | 11:36

De Ziekenhuisweg in Lelystad wordt voorlopig niet afgesloten voor doorgaand verkeer. De gemeenteraad wil eerst meer duidelijkheid hebben over de plannen voor de nieuwe zorgcampus op de plek van het huidige St Jansdal-ziekenhuis.

De raad stemde dinsdag opnieuw over een voorstel van JongLelystad, nadat de stemmen op 28 mei staakten met evenveel voor en tegen. Nu waren er 19 voor en 16 tegen het voorstel om de Ziekenhuisweg open te houden.

Uit een verkeersplan van de gemeente blijkt dat de weg in de nabije toekomst niet meer nodig is. Het verkeer kan ook goed over andere wegen door en om het centrum rijden.

Zorgcampus
Vanaf 2026 gaat het gebied van het ziekenhuis veranderen, als St Jansdal een nieuw ziekenhuis gaat bouwen. Op de plek van het huidige gebouw komen op termijn appartementen met zorg. Het totale gebied moet een soort park worden, dat mooi aansluit op het Zilverpark, zo blijkt uit een plan dat het college van burgemeester en wethouders recent heeft gepresenteerd.

Toch vindt een meerderheid van de raad dit plan nog onvoldoende rijp. JongLelystad wil eerst over de zorgcampus praten. Bovendien vindt de partij dat de Ziekenhuisweg ook na de komst van de zorgcampus open moet blijven om de doorstroming van het verkeer te garanderen. Wel zou de weg op bepaalde tijden kunnen worden afgesloten.

Lees ook: Meer operaties in Lelystad na nieuwbouw ziekenhuis St Jansdal

Wethouder Piet van Dijk zei vorige week in een persoverleg dat een besluit over de afsluiting van de Ziekenhuisweg nu niet onmiddellijk nodig is. Er komen later nog andere momenten om de knoop definitief door te hakken.

Onderzoek naar 70 kilometer
Een meerderheid van de raad steunde een voorstel van Forum voor Democratie en zes andere fracties om de snelheid op de dreven te verhogen naar 70 kilometer per uur.

Wel moeten eerst de gevolgen worden onderzocht voor de doorstroming van het centrumgebied. De raad wil dat de inwoners uitgebreid bij dit onderzoek worden betrokken.

Aan het begin van deze eeuw besloot de toenmalige gemeenteraad juist om de snelheid op sommige dreven te verlagen naar 50 kilometer per uur. Dit moest zorgen voor meer veiligheid en minder geluidsoverlast.

Een voorstel van de PvdA om de snelheid op de binnenste wegen naar 30 kilometer te verlagen kreeg geen meerderheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel