Leefsituatie Lelystedelingen gaat achteruit

LELYSTAD
De economische crisis heeft de afgelopen twee jaar grote invloed gehad op de leefsituatie van inwoners van Lelystad. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Lelystad scoorde op het gebied van de leefsituatie vorig jaar voor het eerst slechter dan in 2004, het eerste jaar dat het SCP onderzoek deed. Zo hebben arbeidsongeschikten, alleenstaanden, eenoudergezinnen en allochtonen hun leefsituatie achteruit zien gaan. Hun gezondheid is vaak slechter en ze hebben geen geld om te sporten, voor hobby's of voor consumptiegoederen. Ook zijn ze lager opgeleid.

De leefsituatie is in twee jaar tijd het meest verslechterd in de Waterwijk, Zuiderzeewijk, Kempenaar en Kogge. Het onderzoek constateert dat de situatie van Lelystadse jongeren tot 29 jaar sinds 2008 twee keer zo slecht is geworden. Met hoogopgeleide Lelystedelingen tussen de 40 en 54 jaar gaat het relatief goed.

reacties (27)

 • Barbara

   

  Over welk oordeel @KC? De Kempenaar staat toch ook op het genoemde lijstje? Mij zegt Kempenaar rood niet zo veel, zijn er meerdere kleuren dan in deze wijk?

  reageer
 • Bert

   

  Dat zult u toch niet begrijpen. Er is inmiddels al 40 jaar een luchthaven in Lelystad voor uw informatie

  reageer
 • Lelystatter

   

  Waarom denk je dat het dan beter gaat worden met deze kansloze stad? alleen omdat er een luchthaven komt?

  reageer
 • Lelystatter

   

  Misschien wil jij mijn huis wel kopen. Kan ik hier eindelijk vertrekken. Want jij bent waarschijnlijk een echte Lelystatter!

  reageer
 • San

   

  Nee Almere dan...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • San

   

  En verderop staat een bericht dat ze hetstel zien in de leefsituatie. Jaja...

  reageer
 • frits

   

  Nou, vooralsnog gaat de NS de intercity van Lelystad naar Amsterdam Centraal opheffen. Daar zijn ook raadsvragen over gesteld. Het wordt dus alleen maar slechter qua trein voor Lelystad. Met alle fraude erbij, wordt het tijd dat de NS nu eens opgeheven wordt en andere vervoerders de kans krijgen. Alle spoorlijnen in het noorden en oosten van het land die van de NS afgehaald zijn, hebben daarna een betere dienstregeling gekregen.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ik juich dat toe. Lelystatters uit Lelystad en de Lelystedelingen blijven..

  reageer
 • ikke

   

  Goh komen ze daar nu pas achter pfff 3 dierenvoedselbanken, 1 voedselbank( in meerdere wijken uiteraard ), 2 kledingbanken. En dat alleen al in Lelystad

  reageer
 • Heg

   

  Ach, meningen verschillen. Ik woon in Almere en zou nooit van mn leven in Lelystad willen wonen. We hebben misschien een hogere criminaliteit (al is Lelystad niet heel veel beter daarin), maar dat heeft bijna elke grote stad wel. Verder heeft Almere veel beter geregeld openbaar vervoer en andere pluspunten met oa bijv hoeveelheid winkels, hoeveelheid uitgansgelegenheden (zijn er onderhand aardig wat hier), evenementen en op zondag is er ook nog van alles te doen. Het is maar net waar je behoefte aan hebt. Maar de hele discussie van Lelystad vs Almere zal waarschijnlijk nooit ophouden. Er wonen gewoon totaal verschillende mensen in beide plaatsen, die er op de een of andere manier plezier uit halen om de andere stad naar beneden te halen.

  reageer
 • Rinus

   

  Met dank aan de VVD en PvdA + gedoogpartners in Tweede en Eerste kamer.

  reageer
 • ria

   

  Wat een enorme idioterie. Wij wonen al ruim 45 jaar in Lelystad met veel plezier. Horen inmiddels ook bij de ouderen. En tja die slechte economie, kan Lelystad daar iets aan doen?

  reageer
 • Frank

   

  nou ik ben van lelystad naar Almere verhuisd.... helaas.... lelystad blijft mijn thuis stadje... en indd almere.... is even "slecht" als lelystad

  reageer
 • Teun nijdam

   

  Hou toch op te huilen ,het gaat van Terschelling tot Maastricht niet goed in dit land . De mensen aan de onderkant van de samenleving en ouderen,maar ook hen die het maar niet lukt om met werken een fatsoenlijk inkomen te vergaren is al jaren aan de gang en niet alleen in Lelystad. Hoe komt het CBS erbij??

  reageer
 • Bert

   

  Jaloers dat -op Schiphol na- straks Lelystad de grootste luchthaven heeft van Nederland en de Intercity Direct daar straks wel stopt en niet in zijn geweldige Almere?

  reageer
 • Rozet

   

  Ik wacht het onderzoek in Almere eerst af alvorens te teageren, daar is het toch geen haar beter!!!

  reageer
 • Lelystatter

   

  Je hebt helemaal gelijk. Zo kansloos hier. Wil verhuizen maar lukt jammer genoeg niet.

  reageer
 • tuurlijk! Weer de schuld van de gemeente . Dat is het grote probleem hier; veel mensen nemen weinig eigen verantwoordelijkheid. En maar zeuren op de gemeente. Het oude gedeelte wordt gerenoveerd en daarna weer die gore bankstellen in de voortuin donderen. Je kunt er zelf ook wat aan doen om je leefomgeving te verbeteren.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Dat is echt niet alleen in Lelystad hoor. Dit is puur gekoppeld aan de positie in de maatschappij: Met de "hogere inkomens" gaat het prima en alles daaronder is de laatste jaren gewoon de pineut. Van onderaf werden eerst de allerzwaksten aangepakt, de ouderen / lagere inkomens en nu is de middenklasse aan de beurt. Alles ter ere en glorie van de upperclass. Vandaag nog in het nieuws, in de zorg ( waar nota bene als een idioot is bezuinigd) ontvangt menig manager meer dan onze Minister President. Over normen en waarden gesproken........

  reageer
 • KC

   

  kempenaar Rood wordt misschien volgend jaar op geknapt. Maar hoe en wat weten de wijkraad en burgers niet. Jij geeft dus een verkeerd oordeel.

  reageer
 • Almeerder

   

  Tja Lelystad is eigenlijk nooit van de grond gekomen t is niks en zal ook niets worden.

  reageer
 • Pzaal

   

  Huren blijven stijgen huur subsidie en zorgtoeslag is naar beneden gegaan vakantie geld is minder geworden en gemeentelijke kosten zijn gestegen. En dan vinden ze het raar dat mensen steeds minder geld hebben om in de economie te pompen,?

  reageer
 • Robbert

   

  goh, je meent het. En terwijl de cijfers laten zien dat het aantal WW'ers gaat dalen. Toch een teken van creatief boekhouden door de overheid

  reageer
 • Dirk

   

  Is dit nu gevolg van politiek falen of economische malaise? Feit is dat er weinig aan gedaan wordt, dus lokaal probleem. Treurig dat er zo veel mensen lijden onder de statusdrang van een slecht functionerend college.

  reageer
 • Barbara

   

  Ik begrijp nooit zo goed waar dit bureau deze mensen nou en plezier mee doet, en anders wie kan dat wel? Ze verdienen zelfs aan hen die in lastig posities verkeren!De genoemde wijken zijn net opgekapt, dat gaf de burger moed, en nu krijg je als bewoner weer een soort trap na.Verzin eens iets anders als Sociaal Planburo....

  reageer
 • KC

   

  Dit is om te huilen. De gemeente doet weinig of niets aan de oude wijken. Zij luisteren niet naar de wijkraden en bewoners.

  reageer
 • Jay

   

  wat raar het ging toch allemaal zo goed ?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert