Duizenden nieuwe bomen in Horsterwold

ZEEWOLDE
Staatsbosbeheer moet ruim 2,2 miljoen euro in de Flevolandse bossen pompen. Onder andere het Horsterwold bij Zeewolde is in gevaar, omdat door het vele onkruid jonge populieren geen kans krijgen om te groeien. Dit veroorzaakt grote open plekken in het bos.

Voor Staatsbosbeheer reden om in te grijpen. Met een enorme operatie worden grote delen van het bos de komende jaren vernieuwd. Het gaat om bijna 320 hectare.

Volgens Staatsbosbeheer is het vele onkruid het gevolg van de rijke kleibodem in Flevoland. Er moeten nu als eerste bomen gekapt worden om het grootste loofbos van Nederland te redden. Over vijf jaar zijn er duizenden nieuwe bomen geplant en is het bos klaar voor de toekomst.

reacties (10)

 • Jonathan

   

  Volgens Wikipedia heeft Zeewolde een oppervlakte van 248KM². Ik zou zeggen: solliciteer!

  reageer
 • Loesje

   

  Hoe zou nu een oerbos er uit hebben uitgezien????

  reageer
 • Harry

   

  Totale onzin,laat de boswachters eens zelf schoffelen en niet in nette pakken in dikke auto,s zitten., zodat er geen brandnetels groeien Zonde van de bomen en zonde van het geld! Vroeger werd ook het bos bijgehouden ,, de boswachter is verantwoordelijk voor het bos en is niet in functie om alleen de rijden in het bos

  reageer
 • Fred Streefkerk

   

  Staatsbosbeheer gaf een tijd geleden aan dat de bossen duurzamer moesten worden resp. dat de populieren zo langzamerhand zouden verdwijnen. Wat zag ik :mooie beuken zijn gekapt. Staatsbosheer bedient zich volgens mij van drogredenen. Door de uitval van bladeren zullen de brandnetels op den duur wellicht verdwijnen. In ieder geval zouden de beuken etc. gewoon doorgroeien en zou een mooi bos ontstaan, een bos dat in het Horsterwold overigens zeer en zeer rommelige aanblik geeft.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  Als OF ergens goed in is, dan is dat wel verkeerd citeren en geen hoofdzaken van bijzaken kunnen onderscheiden. We moeten het er maar mee doen geloof ik....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • michael

   

  raar verhaal inderdaad, omdat staatsbosbeheer in vele bossen bomen kapt om de planten groeikansen te geven en nu moeten ze bij Zeewolde gaan planten.

  reageer
 • ron

   

  ook ik verbaas me over dit verhaal

  reageer
 • Hans-Erik Kuypers - boswachter Staatsbosbeheer

   

  De "diagnose" is inderdaad verkeerd geciteerd en niet goed weergegeven. Het is natuurlijk niet zo dat de bomen dood gaan de brandneteldruk in de ondergroei. Wat er wel gebeurt is dat de natuurlijke verjonging van de bomen niet "van de grond komt" omdat zaden niet kunnen kiemen in de dichte kruidlaag. Om weer een vitaal bos te kunnen krijgen moeten we dan ook een zaaibed maken en jonge bomen aanplanten.

  reageer
 • hans49

   

  Raar verhaal. Als onkruid zó bedreigend is voor bomen, dan zouden er in Flevoland geen bossen meer bestaan. Staatsbosbeheer schuwt geen enkel argument om maar te kunnen kappen.

  reageer
 • Ton van Wijlen - auteur en docent bosbouw

   

  Wat is dit nu weer voor een merkwaardig verhaal van StaatsBosBeheer? Of heeft omroep Flevoland de "diagnose" van StaatsBosBeheer verkeerd geciteerd?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert