Dierenarts: koeien moeten veel drinken bij hitte

FLEVOLAND
Koeien moeten bij deze hoge temperaturen vooral veel water blijven drinken. Het gaat om ongeveer 200 liter per dag, zegt Maartje Kramer van Dierenartsenpraktijk Flevoland.

Het is ook belangrijk dat de koeien regelmatig blijven eten. Het verse voedsel mag niet te warm zijn. Ook moeten de stallen gekoeld worden door ventilatoren. Een geïsoleerd dak is ideaal, stelt Kramer.

Koeien kunnen door de extreme warmte last krijgen van hittestress. Dan gaat de ademhaling omhoog en begint de koe te zweten. Ook gaat de melkproductie omlaag.

reacties (5)

 • Marijke

   

  Dus... al die mensen die schreeuwen dat koeien in de wei horen en niet in een speciale prachtige stal staan nu met parasols en andere beschutting klaar voor de koeien?

  reageer
 • Heg

   

  Biggen hebben altijd al een hogere temperatuur nodig, 35 graden is prima voor ze dus voor hen is dit geen probleem en zeugen hebben inderdaad een lagere temperatuur nodig, maar ver uit de meeste varkenshouders hebben hier maatregels voor zodat de zeugen zich altijd wat kunnen verkoelen. Het blijft nou eenmaal een moeilijk balans. De zeugen die niet moeten bevallen of net bevallen zijn lopen los in grote ruimtes met ligplekken, uitloop en meerdere ventilatoren.

  reageer
 • Poe

   

  denk dat de koeien nu liever in de schaduw in een stal staan dan in de brandende zon in de wei.

  reageer
 • drontense

   

  Volgens Vitens moeten we zuinig omgaan met water. Heel tegenstrijdig dat koeien goed moeten drinken

  reageer
 • Barbara

   

  Zielig hoor om vandaag de dag een stalkoe te moeten zijn bij weer en geen weer. En wat dacht de dierenarts van die duizenden opgeplakte varkens?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert