Watersporters in problemen op IJsselmeer en Markermeer

FLEVOLAND
Verschillende watersporters zijn zondagmiddag in de problemen geraakt op en rondom het IJsselmeer en Markermeer.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) ging het allemaal om kleine incidenten die veroorzaakt werden door de wind. Veel boten gingen volgens een woordvoerder met het mooie weer het water op en werden overvallen door het slechte weer.

KNRM Lelystad moest een jacht te hulp schieten op het Markermeer dat te maken kreeg met motor- en stuurproblemen. De boot is teruggesleept naar de haven in Lelystad. In de buurt van Urk liep een plezierjacht vast. De boot was volgens KNRM Urk niet meer te redden, de opvarenden zijn wel veilig aan wal gekomen.


reacties (13)

 • Dick

   

  dat je het anker in twijfel trekt vertelt mij zoveel dat ik durf te zeggen dat je er niets vanaf weet. Waar dient het anker voor? Om de boeg van het schip op de wind te houden. De motor dient dan om de kracht op de ankerketting / het ankertouw niet te hoog op te laten lopen. Tja en je moet je anker natuurlijk niet op 10m voor de boeg laten liggen. Nee 40m of zelfs meer moet je aan ketting/touw zetten. En het anker weer ophalen? Dat doe je pas als de wind weer genoeg geluwd is om dat veilig te kunnen doen. Maar ja dat wist jij natuurlijk al lang want je weet waar je over praat. ik zou je alleen niet als schipper meenemen.

  reageer
 • Anne

   

  Idd, ankertje uit en de motor laten draaien, is de oplossing. Denk het niet, wel eens geprobeerd je anker weer binnen te halen? Was een feestje vast... Fijne korte golfslag of niet. Kan me zo voorstellen dat vooral het uittrekken van het anker top is. Deze mensen hebben niet de keuze gehad achter een dijkje te varen. Los je anders op. Je hamert maar op zeewaardig, beetje onzin, zeewaardig houdt bij mij wel wat anders in. Zit hem niet in de grootte van je bootje en zelfs de grootste zeilers maken fouten, mensen die ik echt wel in jou ogen zeewaardig noem. Ik weet ook waar ik over praat, dus ach... Soms is de keuze gewoon lekker te blijven liggen.

  reageer
 • Dick

   

  Lees nog eens goed wat ik schrijf. ALS JE WEET WAT JE MOET DOEN. In de storm die zondag woedde hoef je met een zeewaardig jacht en dito bemanning NIET in de problemen te komen. Ik weet waar ik over praat. Ik ken het IJsselmeer goed, daar komen mensen in de problemen omdat ze te licht over die plas denken.

  reageer
 • Anne

   

  Een zeewaardig zeiljacht staat nog niet voor een zeewaardige bemanning... Een goed uitgerust 14 meter jacht met alle toeters en bellen komt met een onkundige bemanning net zo goed in de problemen, motor sterk genoeg of niet, en is motor altijd de beste keuze? Denk het niet.. . Een juiste beslissing is er niet uit te gaan, werd nogal wat voorspeld.

  reageer
 • Dick

   

  Dat je met het weer wat voorspeld is het water op gaat kan ik nog inkomen. Als je tenminste een "zeewaardig"jacht hebt en weet wat je moet doen als het verkeerd dreigt te gaan. Zeker met zeilboot hoef je, mits zeewaardig, echt niet in de problemen te komen. Indien motor niet sterk genoeg blijkt, anker uit en op de motor bij blijven draaien. Maar als ik het bootje wat op de stenen ligt zie dan denk ik, je bent niet goed wijs om überhaupt met zo'n boot het marker of IJsselmeer op te gaan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Stuurloos

   

  Gelukkig heeft iedereen het "weer" overleeft.

  reageer
 • Frenky

   

  Welke domoor gaat er met slecht weer het water op, terwijl je gisteren en vanochtend al had kunnen weten dat het slecht weer werd.

  reageer
 • PeterF

   

  KNMR doet wéér geweldig werk. En zeilers die overvallen werden door het slechte weer zouden eens een weervoorspelling moeten beluisteren voordat ze uitvaren. Hoe is het toch mogelijk? Ik snap het in ieder geval niet....

  reageer
 • Ik zeg visfriet

   

  Gisteren werd er al gewaarschuwd. wat toch een domme mensen in deze wereld

  reageer
 • Albert

   

  Overvallen door het slechte weer, pannekoeken zijn het, dit weerbeeld van afgelopen middag was in alle media voorspeld.

  reageer
 • Bram

   

  Nog nooit van een weerbericht gehoord zeker

  reageer
 • Joop

   

  Allemaal een heffing opleggen vanwege de gemaakte kosten. Je kunt ook even op buienradar kijken.

  reageer
 • Ben

   

  toch nog overvallen ondanks de waarschuwingen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert