"Extra raadsvergadering onhandig en overbodig"

LELYSTAD
De meeste collegepartijen in Lelystad vinden het onhandig en overbodig dat de gemeenteraad gaat vergaderen tijdens het zomerreces. Coalitiegenoot Inwonerspartij Lelystad is het wel eens met de extra vergadering dinsdagavond over de financiële situatie van de stad.

Oppositiepartijen D66, CDA, Leefbaar Lelystad en GroenLinks willen duidelijkheid over een dreigende korting vanuit het gemeentefonds. Vorige maand werd duidelijk dat die korting zou kunnen oplopen tot 1,9 miljoen euro. Wethouder Jop Fackeldey van Financiën zou de raad daar toen niet over hebben geïnformeerd. Dat had hij volgens de oppositie en de Inwonerspartij wel moeten doen. De partijen willen onder meer dat het college met een voorstel komt om de begroting voor dit jaar aan te passen.

In een brief aan de raad laat het college weten dat die aanpassing er waarschijnlijk niet in zit. Zo zijn de subsidies al toegekend en is het overige geld nodig voor de uitvoering van wettelijke taken.

reacties (13)

 • DGD

   

  De korting op de algemene uitkering van 1,9 miljoen - meicirculaire 1 juni - was al mondeling/schriftelijk bekend gemaakt bij de behandeling van de kadernota, 1e termijn half juni. Grote korting op Jeugdhulp al langer bekend, omvang/gevolgen ook bij 1e termijn kadernota. Totale impact meicirculaire na uitwerking - ook op begroting 2015 - duidelijk eind juni. Uitgewerkte informatie meicirculaire samen met begrotingsmonitor na vaststelling naar GR.

  reageer
 • kustbewoner

   

  De verantwoordelijk wethouder is met vakantie op IJSland, zeker bij de Icesave Bank ervaring op te doen en om te kijken hoe hij hier Lelysave kan invoeren.

  reageer
 • frits

   

  Als het college de subsidies er al snel doorgejast heeft voordat het gekort bekend werd, roept dat om een tegenreactie naar het college vanuit de raad. Los het tekort maar op door de bestuursondersteuners en communicatiemedewerkers weg te bezuinigen, zeker die van de heer Fackeldey. Daarnaast nog per direct de dure ingehuurde projectleiders (vriendjes van Fackeldey) eruit. En volgend jaar Citymarketing en Evenementen Coordinatie beide naar €0 subsidie. En een andere slimme zet zou zijn om de programmabegroting uit veel meer programma's te laten bestaan, waardoor het college minder ruimte heeft om telkens tussen allerlei potjes te schuiven. Zes programma's is verschrikkelijk weinig in vergelijking met andere middelgrote steden.

  reageer
 • Barbara

   

  De liefde kan je wel willen bewaren, maar beter lijkt me haar te bewaken.Liefde is er altijd en overal zoals ik haar begrijp, maar als die steeds opnieuw word gefrustreerd of te laat ontdekt, heeft ook vakantie nemen geen enkele zin meer. In het kort samengevat heeft deze vergadering de burger laten zien dat fleurige hemdjes vanavond iets venijniger uit de hoek durfden te komen met als enig doel de vakantie wat schuldlozer in te kunnen gaan. Lijden onder een politieke bedrijvigheid als die van angst en ontkenning? Mevrouw van de Rijnsoever is er al jaren doodmoe van zo liet zij weer eens zien.....

  reageer
 • Dirk

   

  Deze raad heeft vanavond laten zien geen ruggengraat te hebben! Iedereen probeert de liefde te bewaren en vooral lekker met vakantie te gaan. Dit is een heel trieste prestatie. De Wethouder ontkomt weer aan zijn verantwoordelijkheid en lacht in zijn vuistje. Ik kan deze stumpers niet meer serieus nemen! Wat een lachertje.....zitten daar alleen maar voor een paar centen en aandacht.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk

   

  Wat een triest bericht weer OF! Dit is het gebruikelijk duiken van de PvdA als het moeilijk wordt. Altijd de schuld bij een ander neerleggen, en dit keer bij de centrale overheid die zij altijd zo aanbidden, want ja ook dat is onderdeel van het Salon Socialisme in Nederland! Een ander heeft het gedaan, nooit de PvdA. De raad is TE LAAT geïnformeerd, dus NIET tijdig, juist en volledig! Er is een duidelijke Gedragscode van Burgemeester en College. Daar past deze vorm van gedrag niet in. De verantwoordelijk wethouder moet maar eens zijn verantwoordelijkheid nemen en opstappen.

  reageer
 • Henk

   

  ja, en aan een heleboel andere zaken... Is geen nieuws

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Wat voorbarige (en onkundige) reactie: de Flevokust was in 2012 een initiatief van de Lelystadse VVD en PvdA. Na afkeuring van diverse plannen door de Raad in 2013 is de provincie (zelfde partijen) doorgegaan met de ontwikkelingsplannen. Destijds trachtte het VVD en PvdA College in Lelystad net voor het zomerreces nog wat financiële 'subsidies' en aanvragen in het kader van de crisis- en herstelwet er door te jagen. In juli, net voor het reces, jawel. En zo zijn er veel meer voorbeelden, ik kan het weten, want ik was destijds raadslid...

  reageer
 • inwoonster

   

  De Flevokust wordt beslist door de Provinciale Staten, niet door de gemeente.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Het is al jaren 'gebruikelijk' dat het college (lees: VVD en PvdA) vlak voor het zomerreces er nog wat financiële missers door wil schuiven, of wat politiek problematische tegenvallers er door wil jassen. Of een stokpaardje (Flevokust!) wil doordrukken... Dat is bij deze partijen niet ongebruikelijk. Het veel te laat inlichten van de Raad over een -te verwachten- 'tegenvaller van 1,9 mio' is reden voor een extra raadsvergadering, leuk of niet. En de verantwoordelijk wethouder zal gewoon opening van zaken moeten geven...

  reageer
 • Femke

   

  Zorg er alles voor dat de reden niet overbodig is.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Subsidies zijn al toegekend aan o.a. Dutch Match Cup (Zeilwedstrijd) en aan de aanpassing van de Batavia Haven i.v.m. cruise-schepen.

  reageer
 • lelystedeling

   

  De raad niet informeren is een politieke "doodzonde"

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert