Plan huisvesting migranten verrast raad

LELYSTAD
De meeste fracties in de Lelystadse gemeenteraad zijn verrast over het plan om in de voormalige rechtbank in het Lelycentre 325 arbeidsmigranten te huisvesten. Twee projectontwikkelaars hebben vergunningen aangevraagd om het verpauperde kantoorgebouw voor bewoning geschikt te maken.

Hoewel het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad op 24 juni had geïnformeerd, zegt een aantal partijen het plan onvoldoende te kennen om inhoudelijk te reageren. Leuc en GroenLinks waren wel op de hoogte en bezochten vorige week als enige een info-avond. Beide partijen zijn vooralsnog positief over het voorstel, omdat het een oplossing biedt voor seizoenwerkers en het leegstaande gebouw.

De Inwonerspartij, D66 en Leefbaar Lelystad willen na het reces in de raad over het plan praten, hoewel het college van b en w formeel de raad niet hoeft te vragen om verandering van de bestemming van het gebouw. De Inwonerspartij wil weten in hoeverre het plan een oplossing kan zijn voor het tekort aan huisvesting voor jongeren, ouderen en asielzoekers met een verblijfsvergunning in Lelystad.

reacties (21)

 • frits

   

  Het is gewoon een huisjesmelker die te veel mensen op een klein oppervlak propt. Natuurlijk wil hij daar geld aan verdien. Vraag is of je daar als overheid aan mee moet willen werken. Voor Nederlandse huurders accepteren we niet dat ze met 4 tot 7 man in een appartementje gepropt worden. Als we dat wel toelaten, willen de projectontwikkelaars daar ook wel in investeren, want dan is daar ook winst te maken. Maar volgens mij past dat niet in ons maatschappelijk denken. Waarom laten we MOE-landers dan wel opeenstapelen in een overvol gebouw?

  reageer
 • Meneertje koeke-peertje

   

  Vind het eigenlijk niet zo'n geweldig idee.

  reageer
 • Matthijs

   

  de raad is op twee manieren schriftelijk geïnformeerd. Al eind juni, voor het reces. Ze moeten eerst hun eigen stukken op orde brengen. Verder is het een initiatief van ontwikkelaars, er wordt geen gemeenschapsgeld aan gespendeerd. Eigenaar is bereidt om te investeren, andere eigenaren die ik heb gesproken om huisvesting voor ons eigen volk te realiseren wilden dat niet. Wie is hier nu de schuldige?

  reageer
 • Riet

   

  325 hadwerkende nieuwe inwoners. Misschien leuk als 325 niet werkende Lelystedelingen deze banen hadden gekregen. Ik ken er genoeg die graag keihard willen werken maar geen kans krijgen.

  reageer
 • frits

   

  Wie gaat er eigenlijk over bestemmingsplannen en vergunningen? Fackeldey of Rentenaar? Wie jast dit er in de vakantie door? Beide wethouders waren laatste (extra) raadsvergadering afwezig. Fackeldey met vakantie, Rentenaar vermoedelijk ook. Hoe kan dit nu dan bekend worden? Bewust op de plank gehouden?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • J.Hendrix (gitarist)

   

  Ik doe mee!! Wie volgt???

  reageer
 • Help

   

  Buiten mijn schuld om werkloos. Nog even en dan de bijstand in. Bijna 40 jaar gewerkt, ondanks hartinfarct 15 jaar geleden, maar nu uitgekotst door deze maatschappij. Doe mij dus ook maar zo'n kamer daar. Alvast bedankt.

  reageer
 • Remco ( zanger )

   

  Waar kunnen we TEGEN dit plan stemmen? Ik stem VOOR huisvesting van jongeren.

  reageer
 • Linda

   

  Wachttijd woning Lelystedeling gemiddeld 4 jaar, wachttijd arbeidsmigrant....... geen? Mijn zoon is door zijn scheiding al 2 jaar dakloos, die zou er super mee geholpen zijn. Misschien nu eindelijk eens tijd voor de Lelystedelingen zelf?

  reageer
 • raadsvolger

   

  Het is weer vakantietijd, dus precaire, gevoelige onderwerpen worden nu weer aan de orde gesteld, zoals in het verleden vaker is geschied o.m. met bestemmingsplannen, bouwvergunningen, etc. Er zijn toch afspraken gemaakt om dit in de toekomst niet meer te doen ( PvdA :Afsprakenregister !!! bestaat die nog ?)

  reageer
 • Joost

   

  Timing. Let op de timing.

  reageer
 • ABS

   

  Als ik u zo mag geloven mag Lelystad wel heel snel gaan groeien tot minstens dubbele grote met al die hardwerkende nieuwe inwoners die eraan komen. Vliegveld, Flevokust, Bataviahaven en nu dit weer erbij. Jammer alleen dat al die zaken tot nu toe alleen maar geld kosten en geen enkele garantie bieden. En die 'ondernemers' waar u het over heeft ..... staat niet het halve winkelcentrum leeg mede door deze 'ondernemers'?

  reageer
 • Riek

   

  en als je als inwoner in de problemen zit ivm bv scheiding ,en je zoekt woonruimte kun je het vergeten Belachelijk

  reageer
 • mm

   

  Blijf voor al een struisvogel met zijn kop in het zand. Je kan beter stellen dat het banen van te dure medewerkers gaat kosten want die immigrante werken voor minimum loon. Dus goede oplossing hoor .

  reageer
 • OPA69

   

  Politiek blijft nu eenmaal een onbetrouwbaar zooitje!! Wereldwijd zie hetzelfde patroon, op elk niveau. In Nederland praten ze altijd over democratie, ja ja, eerst beslissen daarna pas de burgers inlichten. Of het nu om arbeidsmigranten danwel asielzoekers gaat...Knap de boel op voor onze eigen mensen, er zijn genoeg Lelystedelingen opzoek naar een appartement...

  reageer
 • Hendrik

   

  Briljante analyse, Abs. Vooral omdat het hier om een initiatief van een aantal ondernemers gaat. Zij vragen daarvoor toestemming, en het enige wat je dan als gemeente doet of kunt doen is kijken of het mogelijk is. Het kost de gemeente dus geen cent, het levert Lelystad alleen 325 hardwerkende nieuwe inwoners op. Inwoners met een baan, dus het werkeloosheidscijfer gaat omlaag. Maar verder een briljante analyse, hoor.... :)

  reageer
 • Dirk

   

  Jongeren huisvesting lijkt meer nodig in deze stad. Wellicht een betere optie?

  reageer
 • ABS

   

  Zo werkt het collega meestal; gewoon iets opstarten tot het een bak geld gekost heeft. Dan voorleggen aan de raad. Als de raad dan dreigt af te wijzen dan wordt er gesteld dat afblazen teveel geld kost en dan stemt de raad er verder mee in. Na afloop heffen ze een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was.

  reageer
 • w kappenberg

   

  waarom kunnen mensen uit lelystad daar niet wonen

  reageer
 • Hendrik

   

  Ach er zijn er altijd wel een paar die er weer beter van worden

  reageer
 • Mark

   

  Waarom is er elke keer als er zaken waar immigranten bij betrokken zijn zo warrig bestuurlijk optreden? Dit onderwerp heeft nu al, alle schijn van stiekem

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert