Jorritsma wacht onderzoek naar incident motoragent af

ALMERE
Burgemeester Annemarie Jorritsma geeft geen commentaar over het incident met de Almeerse motoragent die een minderjarige jongen geboeid aan de motor naar het bureau liet meerennen. Jorritsma wil eerst het onderzoek afwachten tot ze iets over het voorval zegt. Dat zei de burgemeester dinsdagmiddag toen ze een brandbrief in ontvangst nam van actiecomité Boni.

Brief
In de brief staat dat het comité het handelen van de motoragent als een daad van 'afrofobie' ziet. "Het is verontrustend dat burgers van Afrikaanse afkomst zich niet veilig voelen in Nederland en dat ze er niet op kunnen vertrouwen dat de politie ook hun mensenrechten beschermt." Comité Boni wil dat burgemeester Annemarie Jorritsma toeziet dat er adequate, disciplinaire maatregelen worden genomen tegen de motoragent.

Boni
Comité Boni maakt zich naar eigen zeggen sterk voor de rechten van de mens. De naam is geleend van een verzetsstrijder die zich in de 18de eeuw afzette tegen slavernij in Suriname. 

Actievoerders

Ruim vijftig mensen waren dinsdagmiddag bij het overhandigen van de brief aanwezig. De actievoerders waren vooral afkomstig uit de Surinaamse en Afrikaanse gemeenschap. Zij hadden spandoeken meegenomen en er werden leuzen geroepen door een megafoon.

reacties (46)

 • A.

   

  Hahahah idd of zelfs eens een nachtje op bureau.. Paps en mams kwamen je pas volgende ochtend halen.... En dan had je geen vals id op gegeven en ook niks gestolen! En je deed het nooit(!) meer😂 Daarnaast vraag ik mij af waar je als 13 jarige snotneus het lef vandaan haald om niet je gegevens te geven.. Als het mijn zoon was geweest had ik met taart naar bureau gekomen, en meteen 3 nachtjes geboekt! Aanpakken die handel!

  reageer
 • Anne

   

  Wat een poeha om niets. die jongen is alleen dat kleine stukje mee genomen, vermoedelijk om ervoor te zorgen dat ze alle betrokken jongeren konden overhoren zonder onderbroken te worden. Het allermooiste vind ik nog dat er zoveel mensen slavernij en discriminatie roepen. Wie zegt überhaupt dat die agent blank was? Dit is dan ook precies het probleem met de meeste mensen met een allochtoonse achtergrond. Ze voelen zich bij voorbaat al gediscrimineerd, dus ze gedragen zich er ook naar.

  reageer
 • René

   

  Kijk eens naar de president van Suriname wat hij heeft uitgehaald. Hij heeft straf gekregen en durft niet meer naar Nederland te komen. Over racisme gesproken. Die jongen had gewoon mee moeten gaan en geen opstootje moeten veroorzaken. Wij dienen de politie te waarderen en gegeven opdrachten uitvoeren. Ook moeten wij de politie zo nodig helpen. De jongens beter opvoeden en ze leren te gehoorzamen.

  reageer
 • Saar

   

  Mmmmm ook een idee

  reageer
 • Appie

   

  die motor kan 200km p/h

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  mevrouw Jorritsma laat u niet voor het karretje spannen door die club Boni, u maakt zich zelf dan absoluut belachelijk. Al die onzin omtrent die moteragent en dat schoffie heeft nu lang genog geduurd en het wordt tijd dat we onze focus gaan weer gaan richten op zaken die er echt toe doen i.p.v. Geconfronteerd te worden met mensen die klaarblijkelijk teveel vrije tijd hebben om onzin te spuien i.p.v. Hun kinderen op te voeden.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ik ben eigenlijk nooit racistisch geweest. Huidskleur , afkomst of geloof vond ik nooit zo boeiend. ( of het moest de achterliggende cultuur zijn die ik vaak heel boeiend vind) voor mij zijn we gewoon allemaal mensen. Ik moet helaas constateren dat ik , door dit soort onzinnige roeptoeter acties ( wat heeft dit in Godsnaam met racisme of slavernij te maken? ) bepaalde bevolkingsgroepen door een andere bril begin te bekijken. Mensen van Afrikaanse afkomst voelen zich niet meer veilig in Nederland? Nou troost je, hele volksstammen Nederlanders voelen zich ook niet meer veilig. Hoe dat komt?

  reageer
 • evros

   

  wat een onzin allemaal zeg ! Het ging niet om slavernij, holocaust, beeldenstorm, eerste wereldoorlog, tachtigjarige oorlog of lui die een bijbel geschreven hebben. (Ook mensenwerk overigens.) het ging toch over een snotjong van 13 jaar die zich misdragen heeft ! Kom op zeg , laat al die flauwekul achterwege en leef in het nu !

  reageer
 • Barbara

   

  Zonder te oordelen een volkomen heldere en begrijpende reactie.

  reageer
 • Barbara

   

  Tegenstellingen, zoals ook zwart en wit dat zijn, zullen elkaar net zo lang blijven aantrekken en afstoten totdat hun wederzijdse haatgevoelens naar elkaar zijn opgelost.

  reageer
 • Klaas

   

  Beetje rare reactie dit. Volgens mij staat er ook in Gods Woord dat je de overheid gehoorzaam moet zijn. Ik hoopte dat de betreffende jongen en zijn vrienden zou leren dat overlast veroorzaken niet door de beugel kan door de handelswijze van de agent, maar ik ben bang dat al die reacties over slavernij en/of onrecht dat hem is aangedaan de jeugd een soort vrijbrief geven om maar door te gaan met ontoelaatbaar gedrag. Je zorgt gewoon dat het politie optreden wordt gefilmd en op internet gezet. De publieke opinie, actiegroep, handige advocaat zorgt er wel voor dat je overal mee weg komt.

  reageer
 • Marcel

   

  als deze aandacht vragende actievoerders nou zorgen dat kinderen van deze afkomst gewoon worden opgevoed en normen en waarden mee krijgen. Dan hoeft de politie dit niet voor hun te doen. Zo in en in triest om nu alles aan te pakken voor je aandacht.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Dus ze zijn gewaarschuwd." - waarvoor? De wrake Gods? Laat me niet lachen.

  reageer
 • Job

   

  Ow ja, ik vergat nog iets. Het vechten. 'Hoop, geloof en liefde en van de liefde het meest', weet u nog? Daar hoort het woord 'vechten' helemaal niet in thuis.

  reageer
 • Hek

   

  Afrofobie? Slavernij? Het moet ook niet gekker worden. Voed je kinderen eens op zodat niet zo'n enorm deel van de jeugd tuig wordt en spreek je eens uit tegen dat tuig als er weer eens wat gebeurt ipv continu de slachtoffer rol op te zoeken. Ze zijn niet zielig, ze halen met volledige kennis rottigheid uit, maken hele wijken onveilig en weten prima wat ze doen. Pak dat eens aan!

  reageer
 • Gerrit

   

  Jeetje, wat heeft god hier nou weer mee te maken? En daarnaast, iedereen zou moeten actievoeren? Ja, prima, maar dan wel voor de goede reden en niet vanwege slavernij of racisme. Maar dan vanwege het feit dat de motoragent voor een gevaarlijke situatie heeft gezorgd. Kleur is helemaal niet relevant in dit hele verhaal.

  reageer
 • Job

   

  Niemand maakt, in dit geval, iemand tot slaaf. Dan nog het onderwerp 'God': Het zijn juist de Godsdienstwaanzinnigen die over de wereld dood en verderf zaaien door, met aggressie, te verkondigen dat 'hun woord' het enige juiste is. Diezelfde Godsdienstwaanzinnigen maken in de tegenwoordige tijd juist mensen tot slaaf door ze te ontvoeren, te martelen of er voor te zorgen dat miljoenen mensen op de vlucht moeten. Niet 'God's' wil, het is wat de mens er van maakt.

  reageer
 • Talita

   

  U hebt mijn naam onteerd door uw eed te breken en hen weer tot slaven te maken.. Hoe kunt U dit doen terwijl u hen eerst hebt vrijgelaten, zodat ze konden staan en gaan waar ze wilden....... Het heeft niets te maken met maar 50 actievoerders. ook al waren het slechts drie tegen deze boosaardige daad. Tegenwoordig proberen mensen Gods woord van de hand te wijzen of zij zeggen dat het fouten bevat en daarom niet kan worden vertrouwd. Mensen kunnen Gods woord afwijzen maar niet vernietigen. Gods woord zal eeuwig blijven bestaan. Zo zullen wij altijd blijven vechten tegen onrechtvaardigheid in dit land. Hier en daar en overal. Ik schaam mij toch een beetje hiervoor. Er zouden niet alleen Surinamers of mensen van Afrikaanse afkomst actie moeten voeren maar een ieder die tegen onrecht is. En ook al was het een witte Nederlander, dit kan en mag nooit meer gebeuren. Dus ze zijn gewaarschuwd.

  reageer
 • Koos Almere

   

  Helemaal goed, jouw instelling. Maar, er is tóch een maar: als je hier woont en wilt blijven wonen, dan is het toch niet meer "mijn landgenoten"? Jouw landgenoten zijn de inwoners van Nederland. Niet alleen de Nederlanders, maar ook de mensen met andere nationaliteit die hier wonen. Alleen met díe instelling en opstelling zullen we er samen een mooi land van kunnen maken.

  reageer
 • Wolverine

   

  Heel goed heer/dame,beetje aanpassen aan onze cultuur en normen en waarden is er niks aan de hand,waardering voor u.

  reageer
 • PaSt

   

  Het waren maar 50 actievoerders. Staat dus niet in verhouding met het aantal mensen die deze actie terecht vonden.

  reageer
 • Almere

   

  wat een zooitje als ke gewoon gedraagt is niet aan de hand Altijd maar rasimice lekker makkelijk Heb hier ook zo gezellig stel wonen geen wel Wat een drama als je wat zegt ben je een racist Als zo over Nederland denkt pak je spillen en weg wezen

  reageer
 • renew

   

  "Actiecomité boni" Is dit de denktank voor allerei reclameactie's van supermarkt boni.

  reageer
 • Hans49

   

  Jorritsma had dit 'protest' niet eens mogen aannemen. Immers zij is niet (meet) verantwoordelijk voor het politie-optreden. Bovendien, kijkend naar de aanleiding van dit gebeuren (zie berichtgeving AD en omroep Flevoland)zou het verstandiger zijn geweest geen voedingsbodem te vormen voor zulk onzinnig protest. Een reprimande zou beter op zijn plaats zijn geweest....

  reageer
 • Hans49

   

  Jorritsma had dit 'protest' niet eens mogen aannemen. Immers zij is niet (meet) verantwoordelijk voor het politie-optreden. Bovendien, kijkend naar de aanleiding van dit gebeuren (zie berichtgeving AD en omroep Flevoland)zou het verstandiger zijn geweest geen voedingsbodem te vormen voor zulk onzinnig protest. Een reprimande zou beter op zijn plaats zijn geweest....

  reageer
 • cirefrin

   

  Eindelije zegt Jorritsma iets positiefs.Jamme nu ze weg gaat

  reageer
 • Jordi

   

  Ik zou echt niet langer blijven wonen in het onveilige Nederland.

  reageer
 • Bep

   

  Actiecomité Boni heeft volgens mij iets teveel vrije tijd om allerlei redenen te verzinnen om aandacht te krijgen... Ga werken, voed je eigen kinderen op en zorg dat ze zich normaal gedragen! Hoeven ze ook niet naast een politiemotor te lopen!!!

  reageer
 • Jaap

   

  Wie bedoel je?De actievoerders of de reageerders die in de baas zijn tijd met hun telefoontje spelen?

  reageer
 • Kareltje

   

  Jammer dat steeds de racisme-kaart wordt getrokken. Door elkaar uit te maken voor rotte vis, komen we als samenleving niet verder.

  reageer
 • Allochtoon

   

  Ja, ik ben zelf een buitenlander en woon al ruim 50 jaar in Nederland. Ik zeg altijd tegen mijn landgenoten dat ze zich moeten gedragen en fastsoenlijk inburgeren, anders kunnen ze beter terug naar hun land. Ik word erg kwaad op al zgn zielige figuren die lopen te piepen. Begin bij jezelf en geef niet altijd de andere de schuld..

  reageer
 • Koos Almere

   

  Voed je eigen kinderen op. Verdorie zeg. Om hier nu de slavernij bij te moeten halen. Sjonge jonge. En met dat "eigen" bedoel ik helemaal in "hun" eigen betekenis dus die overlast veroorzakende kinderen uit "hun" gemeenschap. Ik ben opgegroeid in een gemengde gemeenschap met blanke en donkere kinderen. Nooit een probleem geweest op het gebied van discriminatie. Nooit!! Hoe is het nu mogelijk dat wanneer zo'n rotzakje overlast veroorzaakt en een valse naam opgeeft ineens het d-woord erbij gehaald wordt? Leg me eens uit, boni. Hoe is dat mogelijk???!!

  reageer
 • Evros

   

  Comité Boni, Zo jullie hebben weer de aandacht op jullie verleden gevestigd en via de megafoon er uit kunnen kramen wat jullie hoog zat. Nu maar weer aan het werk en neem vooral het volgende mee in jullie achterhoofd; voed je kinderen op dan hoeven ze niet plan plan mee te lopen naast een agent op een motor en niet te liegen en rottigheid uit te halen. Kunnen we respect voor elkaar opbrengen en het verleden niet hoeven gebruiken om onze onderbuik gevoelens te ventileren ! Veel succes....

  reageer
 • Oma

   

  Doodziek wordt ik van deze actie groep. Altijd zeuren en klagen i.p.v. optreden tegen de rel-jeugd. Het wordt tijd dat ze gewoon gaan werken EN dat ze hun kinderen gaan opvoeden. Dan hebben ze helemaal geen tijd meer om actie te voeren.

  reageer
 • marco

   

  Wat die agent heeft gedaan, heb ik in de jaren 80 in almere al meegemaakt, hadden we ook wat uitgehaald geen plaats op het bureau werden we gewoon in het transit busje meegenomen, en 5 km verder eruit gezet loop maar naar huis was de boodschap en de straf, dorst het thuis niet eens te vertellen maar als we nu weer eens met de boys samen zijn komt dit verhaal altijd weer naar boven mooi toch, en we zijn allemaal goed terecht gekomen.

  reageer
 • Ed

   

  Voed dan gewoon je kinderen op

  reageer
 • Johan

   

  Mee eens.... nu is het weer discriminatie....zucht!!

  reageer
 • ABS

   

  Zijn ze daarna ook met een brandbrief naar de ouders van dat joch gegaan waarin ze oproepen dat ze hun kinderen eens moeten opvoeden en respect voor het gezag moeten bijbrengen zodat de aanleiding vervalt voor dit soort ophef en ze eindelijk dat hele slavernij gebeuren (wat overigens generaties geleden heeft plaatsgevonden) eens met rust kunnen laten? Of hebben ze dat nagelaten zodat ze tenminste (volgens hun eigen verknipte normen) hun eigen bestaansrecht in stand houden?

  reageer
 • Jop Pannenkoek

   

  Deze mensen weten niet eens wat er voorgevallen is! Maar wat is er nu lekkerder als protesteren en alles erbij halen als slavernij etc. Zouden deze protestgangers allemaal vakantie hebben dat ze tijd hebben om overal maar tegen te protesteren? Ga wat nuttigs doen en voedt je kinderen op, hoeft zo'n ettertje ook niet naast een politiemotor te lopen....

  reageer
 • Lexie

   

  beetje naar in mijn buik als ik zie dat er kinderen bij staan in gepaste outfit voor de zaak. Ik heb nog geen brief of bewegende beelden gezien. Spreek nu zonder inhoudelijke kennis van de brandbrief, maar gezien de doelstelling van de groep zie ik de link niet tussen wat er gebeurd is en hun doelstelling.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Sorry? Het gaat hier om een idioot die zijn naam niet wou opgeven en bij iets betrokken was. Dit slaat nergens op.

  reageer
 • ikke76

   

  Waarom nu weer die slavernij erbij! Dat heeft er niks mee te maken!

  reageer
 • Hans

   

  Verrassend, er kruipen weer allerlei types in de slachtofferrol. Spreek je eigen gemeenschap aan op zijn wangedrag in plaats van de slavernij- en racismekaart te spelen. Stelletje droeftoeters.

  reageer
 • Bert

   

  Mag ik hier heel moe van worden? Slachtofferrol slachtofferrol... als ze nu net zo actief waren om bij hun doelgroep respect voor de gewone burger en dier af te dwingen dan had ik nog enigszins begrip gehad voor deze huilie huilies...

  reageer
 • Ras

   

  Altijd weer word de slavernij erbij gehaald waarom?

  reageer
 • p.terpstra

   

  desbetreffende persoon zal het er wel naar gemaakt hebben. een agent zal dit niet zo maar doen,vooral niet voor de eerste keer. Als we zo doorgaan mag een agent je alleen nog maar over je bol aaien!!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert