Waterkranen doorspoelen na weekje vakantie

FLEVOLAND
Drinkwaterbedrijf Vitens roept vakantiegangers die langer dan een week niet thuis zijn geweest op om de kranen door te spoelen.

Omdat het water een tijdje heeft stilgestaan, zit er minder zuurstof in waardoor het minder fris smaakt. Bovendien is de kans aanwezig dat bacteriën, zoals legionella, hebben kunnen groeien in de waterleidingen.

Vitens raadt aan de douchekop ondergedompeld in een gevulde emmer water door te spoelen, zodat er geen verneveling ontstaat. Verder moeten de overige kranen één minuut lang worden doorgespoeld. Ook het toilet moet worden doorgetrokken.


reacties (15)

 • Dnz.

   

  Dat je kraanwater kunt drinken is wereldwijd gezien ZEER ongewoon. Ons drinkwater is de absolute wereldtop. Echt knap dat sommige mensen hierover nog iets weten te klagen. advies: koop flessen water... prijs kraanwater per liter: 0,072 cent .. prijs water uit een fles: geen idee, maar wel factor X

  reageer
 • Neve

   

  wij hebben nog nooit bruin water gehad. Je brengt het nou net of er rioolwater uit de kraan komt. Niks mis met ons water. Overdrijven is ook een vak !

  reageer
 • Fris water????

   

  Prima advies,uitstekend!! Maar dan ook het water echt super fris maken en geen bruinwater leveren met veel ijzeroxide.Het is makkelijk om te zeggen de kwaliteit valt binnen de normen .In de Noordoostpolder was het niet ongebruikelijk de hoofdleidingen met een rubberenkogel te reinigen en te spuien. Dit wordt ook al jaren niet meer gedaan!

  reageer
 • Peter

   

  Ik heb gezien wat er met iemand gebeurt die na twee weken zomervakantie gelijk onder de (niet even doorgespoelde) douche ging staan. Legionellavergiftiging is geen pretje - de man was bijna dood. Het lijkt me zeer de moeite van een paar liter water spoelen waard om even door te spoelen. Goed advies.

  reageer
 • Neve

   

  hebben jullie zelf jullie eigen reacties op de informatie van vitens al eens gelezen? Het is maar een advies wat gegeven wordt hoor! Voor het geval er mensen na de tijd weer gaan janken dat ,, ze het niet wisten,, en met schadevergoedingen gaan dreigen want daar is menig hollander tegenwoordig erg goed in. Als jullie het zooooo zonde vinden van het water doe het toch lekker niet ? Misschien als het gratis is.., jaaaa dan staat u vooraan .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kitty

   

  Waterverspilling! En Vitens verdient op deze manier nog een beetje, want de tijd dat mensen met vakantie waren en geen gebruik van water hebben gemaakt, moet natuurlijk een beetje gecompenseerd worden.

  reageer
 • Fris water??

   

  Wie is nog geloofwaardig? Legionella besmetting te voorkomen blijkt nogal wat teweeg te brengen. Regelgeving en uitvoering (dus controle)blijken in de praktijk een merkwaardig fenomeen te zijn.Om aan de voorwaarden te voldoen worden rapporten gemaakt waarin meetgegevens worden opgenomen ,bij afwijkingen worden deze gegevens bekend gemaakt bij de GGD. Maar nu komt het, het lijkt in de praktijk voor te komen dat dergelijke probleemgevallen niet onafhankelijk onverwacht een na controle krijgen.Vervolgens blijkt er geen sanctie beleid te gelden bij meerdere keren van installatie besmetting.Dus wie moeten we vertrouwen? Ook het overmatige ijzer is in het drinkwater niet ongewoon in de Noordoostpolder(bruinwater). Maak eens je waterkoker of de waterreservoir open van het toilet dan zie je het echt.Dat drinken wij!!!

  reageer
 • Peter

   

  Er zitten meer schadelijke bacteriën op mijn toetsenbord dan die zich na een week in een kraan ophopen. Totale onzin van Vitens, dit verwijs ik naar het rijk der fabelen.

  reageer
 • Rick

   

  Het is inderdaad belachelijk.

  reageer
 • Ilse

   

  Alle kranen 1 minuut doorspoelen??? Dat kost me een bak met water! Gemiddeld komt er 10 liter water per minuut uit een kraan. Ik heb 4 kranen en 1 douchekop in huis. (en 2 buiten). Ik denk dat dit vrij normaal is. Na 1 week van huis wordt mij dus gevraagd of ik 50 liter water weg wil spoelen. In ons dorp zijn 2250 huishoudens. Als daar 1000 huishoudens van op vakantie geweest zijn, dan betekent dit dus dat er zo maar even 50.000 liter water weg gespoeld wordt. Het gekke is, dat niemand ooit vraagt of je de buitenkranen op deze manier door wil spoelen, terwijl er toch weken zijn dat ik die niet gebruik. En ik denk met mij heel veel mensen. Eens in de 2 maanden was ik eens m'n auto met behulp van mijn buitenkraan. Pas bij de eerste mooie zomerdag vul ik het zwembadje van mijn dochtertje terwijl ze er lekker in rond springt. Ook dan kan het voorkomen dat ik de kraan al een tijd niet heb gebruikt. Tuin sproeien? Pas als het echt droog begint te worden, maar dat doe ik zeker niet als het niet nodig is. Groeien in buitenkranen dan geen bacteriën in? Ik vind dit dus echt serieus water verspilling. En

  reageer
 • harry

   

  Dit kun je toch ook zelf bedenken??

  reageer
 • Oma

   

  Vroeger wisten we dat zelf wel, tegenwoordig moet alles worden voorgekauwd.

  reageer
 • Eef

   

  Dit doen wij al jaren! Ook op vakantie trouwens!

  reageer
 • Ton

   

  Zou handig zijn geweest als dit 2 weken was gemeld. Nu zijn al veel mensen terug van vakantie.

  reageer
 • Rob

   

  Gek. Vroeger hoorde je ze daar nooit over.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert