'Watersport moet meebetalen aan maaien randmeren'

ALMERE
De Stichting Gastvrije Randmeren wil dat de watersportsector gaat meebetalen aan het maaien van waterplanten in de randmeren, zoals het Gooi- en Eemmeer. De organisatie krijgt nu geld van 17 gemeenten en het ministerie van Infrastructuur en Milieu, maar een bijdrage van de watersportsector ontbreekt.

Eigenlijk zou de Gastvrije Randmeren 350 hectare moeten maaien, maar volgens directeur Anita Braam wordt nu slechts eenderde van het gebied gemaaid. De stichting zegt niet over genoeg geld te beschikken om het kunnen onderhouden.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de overlast van waterplanten en de onveilige situaties die hierdoor ontstaan. Braam noemt de veiligheid een nieuw aspect aan de waterplantenproblemen. Zij vindt dat hierover met alle verantwoordelijke instanties gesproken moet worden.

reacties (24)

 • Hannes

   

  Heel simpel water is nu eenmaal gratis, het komt af en toe met bakken naar beneden. We betalen allemaal belasting ook aan Rijkswaterstaat, en die moet zijn verantwoording nemen. Of het nou voor de boot of voor de auto is.

  reageer
 • Roei Boot

   

  Vele boten zijn al voorzien van een registratie nummer.

  reageer
 • Faerie

   

  Hans, wel goed lezen aub.. Ik zeg doorgaan en deels betalen..

  reageer
 • Jan

   

  Ik heb me altijd afgevraagd waarom iemand met een boot geen vaarbelasting hoeft te betalen, gewoon kenteken op de boot en betalen, met kenteken is de eigenaar tenminste ook te achterhalen die zijn boot als wrak dumpt in de openbare ruimte

  reageer
 • wimjc

   

  Het is een probleem dat thuis hoort bij de overheid.Door tal van milieu-maatregelen is de natuur aan het veranderen.Hierdoor komt o.a. de plantengroei maar tevens verdwijnen er vissoorten als de snoekbaars.Jammer dat de geleerden er in Den Haag geen verstand van hadden en uiteraard de burger weer financieel voor dit geklungel opdraait!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hans

   

  Tuurlijk, iedereen met een boot is miljonair... Denk eens aan de gewone 'arbeider' met een klein visbootje. Echt niet iedereen met een bootje heeft een modaal inkomen. Maar al wat ik hier lees is: de gebruiker moet betalen. Hoe zit het dan met de voetbal-wedstrijden met honderden politie-agenten? En de hieronder al genoemde Floriade? Kunst-subsidie voor de meest afzichtelijke dingen die overal maar naast de snelweg of in een park worden neergesmeten. Gelijke monniken, gelijke kappen...

  reageer
 • Faerie

   

  Varen is doorgaans voor de mensen met een grotere portemonnee, die mogen ze dan wel gaan trekken. Fietspaden zijn standaard infrastructuur. En niet al het maaien hoeft vanuit de gebruikers te komen, maar nu komt er niks vanuit de gebruiker. En dat is gewoon krom.

  reageer
 • Rob

   

  Fietsen ter ontspanning door het bos is een compleet ander ding dan forenzen. Ik zeil en ik doe mountainbiken. Waarom zou ik om te kunnen zeilen wel belasting moeten betalen en om te fietsen niet? Beide is voor mij sport. Daar komt bij, hoe gaat de verdeel-sleutel zijn? Betalen per meter boot, per gevaren mijl, per persoon op een boot? De ene vaart 1x per jaar, de ander elke week. Moeten kinders van 7 jaar oud op zeilles dat ook betalen?? Hoe gaat dit geïnd en gecontroleerd worden? Tolpoortjes tussen de boeien neerzetten? Kortom, een volslagen onhaalbaar en onrealistisch idee.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Buiten je woon en verblijfplaats ben je vanzelf toerist. Ook in eigen land. Terecht dat u moet betalen. Het is voor bootjes eigenlijk veel te weinig.

  reageer
 • Peter

   

  Dag ik ga lekker niet meebetalen, laat de KNRM maar gaan roeien zoals zij met de sloepen vroeger deden, spierballen hebben ze niet meer bij de KNRM.

  reageer
 • Hannes

   

  Dat wier dat aan de oppervlakte drijft is dat niet al gemaaid wat nog opgeruimd moet worden? Of is het stukgevaren door de grote diep geladen vrachtschepen?. Al met al er moet wat gebeuren. Haal het geld uit de algemene - middelen. Het ene potje met het andere potje wordt al jaren zo gebruikt, voor onoverzienbare projecten. Neem nu al als voorbeeld de Floriade.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Fietsen is echt een heel ander ding dat watersport. Hoe meer mensen er op de fiets gaan hoe beter het voor de maatschappij is. Minder vervuiling, minder gezondheidsproblemen, minder files enz enz. Niets mis met watersport maar da's toch echt iets heel anders dan goede fietspaden.......

  reageer
 • Jeroen

   

  Dan ook graag fietsbelasting om de fietspaden te onderhouden. Fietsen op kosten van de gemeenschap is niet van deze tijd. Betaal in elke haven toeristenbelasting, ondanks dat ik geen toerist ben in eigen land, betaal daar het maaien maar van!

  reageer
 • Jop Pannenkoek

   

  Voor ze hier weer uit zijn met tig vergaderingen kan er volgend jaar helemaal niet meer worden gevaren... En waarom moet de burger weer z'n portemonnee trekken? We betalen genoeg belastingen en heffingen!! Niet zeuren en aan het werk.

  reageer
 • Gerda

   

  Van 17 gemeente geld krijgen om de Randmeren te maaien. Geld wat ook komt van betalende watersporters uit de havens aan de Randmeren. Geld van het ministerie van infrastructuur en milieu, zodat de beroepsvaart kan doorvaren. En nu wil de stichting nog meer geld? voor hun zelf of voor hun werkzaamheden?

  reageer
 • Flevoburger

   

  Natuurlijk , dat is gewoon logisch. Maak je gebruik van het water en heb je last van waterplanten? Dan is er niets mis mee om daar wat aan mee te betalen. ( zolang deze financiën dan ook daadwerkelijk daar voor gebruikt worden en daar gaat het in ons landje vaak fout )

  reageer
 • Hannes

   

  Ja het is echt niet te geloven.

  reageer
 • Kees

   

  Tijd om vaarbelasting in te voeren.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ander budget.

  reageer
 • De ingenieur

   

  De gemeente Huizen, Naarden, Bussum, Muiden zijn geen deel van Almere.

  reageer
 • Antje

   

  Haven- en liggelden omhoog doen tot het genoeg. Een behoorlijk bootjesbelasting lijkt mij ook heel normaal. Gratis varen op kosten van de gemeenschap is niet van deze tijd.

  reageer
 • Rob.Erto

   

  Lijkt me niet meer dan logisch.

  reageer
 • sonja

   

  voor de floriade worden rond 90 mio euro uitgegeven en voor het maaien is geen geld over? belachelijk!

  reageer
 • peteratea

   

  Je kunt ook zonder waterplanten aan lager wal geraken,...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert