Papier van waterplanten nog niet haalbaar

ALMERE
Papier maken van overbodige waterplanten. De gemeente Almere zegt het sinds kort te doen. Maar de waarheid blijkt wat minder mooi te zijn dan de gemeente doet voorkomen.

Een bezoek aan de fabriek waar geëxperimenteerd wordt met de waterplanten leert dat het slechts gaat om kleine hoeveelheden waterplanten die in normaal papier verwerkt worden. “Wat moet je er dan bij voorstellen. Tussen de vijf en tien procent waterplanten wordt toegevoegd aan papierpulp”, zegt Harm Jan Thiewes van Millvision.

Het papier is dan ook grotendeels wit en bevat kleine groene streepjes waterplant. Op het eerste gezicht niet heel praktisch, maar volgens Millvision is er wel degelijk vraag naar. Dit omdat veel bedrijven en gemeenten een groen en duurzaam imago willen hebben.

Dat groene image kost wel wat. Want voordat de waterplanten verwerkt kunnen worden moeten ze worden uitgestrooid om te drogen. Ze worden dan ook nog eens in een fabriek fijngemalen voordat ze op transport naar de papierfabriek kunnen. Het papier met de waterplanten is daardoor op dit moment juist minder milieuvriendelijk dan gewoon papier.

reacties (6)

 • .\/\/.

   

  Ach, gewoon even stofzuigen. Duurt een weekje, is het weer klaar.

  reageer
 • kees

   

  mooie, fijnzinnige observatie en doorspekt van tragische elementen. Kan zo op een tegeltje.

  reageer
 • HO

   

  'Af en toe wat pluizen'? Mag ik vragen waar u woont, meneer Van Wijlen? Makkelijk praten als je eens een dagje ergens komt kijken, blijkbaar geen idee wat het is om dagelijks je horren (of je slaapkamer!) vol met pluizen te hebben. Waar ik nu woon (in Almere) heb ik daar geen last van, maar ik heb wel in een wijk gewoond waar dit het geval was. En da's niet leuk, om het zachtjes uit te drukken ... En ja, ik ben natuurliefhebber en -beschermer, maar vlak de belangen van de mens (en de bewoner) ook niet uit!

  reageer
 • Ton van Wijlen, auteur bos, natuur en landschap

   

  Nog niet eens een handvol decennia geleden bevochten we met ons allen de terugkeer van de rijke waternatuur van Flevoland. De natuur die verloren dreigde te gaan door verloederende waterverontreinigingen, veroorzaakt door menselijk falen rondom de randmeren. Helder water met kostelijke onderwaternatuur werd verdrongen door troebele algensoep en ziekte en verderf verschenen alom ten tonele. In mijn boek 'De Wateren van Nederland' besteedde ik veel aandacht aan dit mechanisme. Het verderfelijke scenario werd gekeerd en prachtig water keerde terug. Jazeker, water met veel waterplanten en al de organismen die daar zo van houden. Organismen die er samen met die van de bossen, struwelen en landschappen met elkaar ervoor zorgen dat Flevoland een ecologische parel is op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Het is triest en onbegrijpelijk dat degenen die er nu voor moeten zorgen om die parel ongeschonden de toekomst in te dragen, de beheerders van nu, met dit prachtige geschenk omgaan alsof het een wegwerpartikel betreft. Lelijke stemmingmakerij over prachtige onderwaternatuur, sloopactiviteiten door dierenkermisactiviteiten in de Oostvaardersplassen, neerhalen van reeksen volledig gezonde, statige stadsbomen die soms wat pluizen...het begint veel weg te hebben van de houding die arme volken in de tropen aannemen tegenover de natuur. Met dit immense verschil, dat deze laatsten veelal geen keuze hebben omdat ze het anders niet overleven. Flevolanders hebben wel de keuze. Het beslissende deel hiervan sloopt de natuur bewust en lijkt te denken dat de natuur dit ongestraft zal laten gebeuren. Een grote denkfout. Maar misschien denkt deze meerderheid van de Flevolanders helemaal niet na, ze doet maar wat.

  reageer
 • mm

   

  Een paar graskarpers erin goedkoop snel ecologie. Verantwoord

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jop Pannenkoek

   

  Kom maar maaien in de Hoge en Lage Vaart. Staat vol met die troep. Zal wel te duur zijn...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert