Russische replica tijdelijk naast Batavia

LELYSTAD
Bezoekers van de Bataviawerf in Lelystad kunnen van woensdag tot en met maandag een extra schip bezoeken: het Russische fregat De 'Shtandart'. Deze replica van het origineel uit 1703 meert naar verwachting woensdagochtend rond 7 uur aan.

Het schip is gebouwd door een oud-stagiair van scheepsbouwmeester Willem Vos. Vladimir Martous liep begin jaren 90 stage op de Bataviawerf.

Na het bezoek aan Lelystad is de Shtandart later te bezoeken op Sail Amsterdam.

reacties (10)

 • Antje

   

  Jammer dat de Batavia er nog steeds als een bouwval bij ligt. De topmasten ontbreken al twee jaar. Het ziet er weinig glorieus uit. Het schip zou in winter onder een mobiel dak geplaatst moeten worden. Ook zou het beter zijn hem 's winters met een compact drijvend dok uit het water te tillen. Het schip ligt daar gewoon weg te rotten.

  reageer
 • De zeilert

   

  Zucht. Gingen ze met de Batavia ook maar eens echt varen. Het was inderdaad de bedoeling maar men durft niet meer. Zo moeilijk kan het niet zijn. In de zomer iedere week een dag of per maand een midweek. Men kan eenvoudig een bordes aan de achterkant bevestigen waar je een aandrijving kan monteren voor manoeuvreren. Voor de stabiliteit moet er misschien een scheepskameel-achtige uitrusting ingezet worden. Met ballasttanks kan het schip op zee gewoon zeilen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Hoe uniek die band is kan je zien aan de manier waarop Rusland onderzoek naar de daders van het neerschieten van de MH17 weigert.

  reageer
 • Havenaar

   

  Nederland heeft vrijwel met ieder land een band als er handel mee gedreven kan worden. Daar is onze economie op gestoeld.... Geld gaat boven vriendschap.

  reageer
 • Jake

   

  nee Sander daar kan ik niet van genieten! Die Russen nemen een loopje met ons dus als dat ding daar gemaakt is lekker daar houden! Je schrijft het goed: we hadden een band met Rusland nou niet meer hoor!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sander

   

  Awesome, jammer van het hele -super onorigineel ook- anti-Rusland gedrag terwijl we in het verleden als Nederland een vrij unieke band hadden met Rusland. En met zoiets, tja, kun je niet gewoon van de schoonheid van ontwerpen genieten in plaats van te kijken naar de plek waar het gemaakt is?

  reageer
 • adv

   

  als er maar geen beestjes op zitten. die weer op onze bloemen gaan zitten

  reageer
 • ja die Willem Vos heeft wat tweeg gebracht!

  reageer
 • Lely...

   

  Tuurlijk joh...

  reageer
 • De ingenieur

   

  Dat is nog eens aardig van die Russen. En de stagiair overtreft het origineel. Het Russische schip vaart echt terwijl de Batavia dit ook gepland was te doen maar door bange bedrijfskundige bestuurders voor de wal wordt gehouden. In Rusland is men toch wat dapperder.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert