Zakken beschermen druiven tegen wespen

ALMERE
Duizenden zakken moeten de druiven van wijnboer Rene Bliekendaal uit Almere beschermen. De zakjes zijn nodig om de vruchten te beschermen tegen wespen en suzukivliegen. Deze beestjes prikken in de druiven.

Volgens Bliekendaal is het noodzakelijk om de trossen te beschermen. Druiven waar de insecten aan hebben gezeten kunnen niet meer voor de productie van wijn worden gebruikt.

Het arbeidsintensieve werk is dit weekeinde gedaan door vrijwilligers, de wijngaard heeft zo'n duizend stokken. Over een maandje kunnen alle zakken er weer af. Half september wordt de druivenoogst verwacht.


reacties (6)

 • Don Emilio

   

  Beste Rene, interessante oplossing. En als het werkt is mijn vraag: zijn deze zakjes ergens te koop c.q. wat zijn dit voor een zakjes? Graag evt. een specificatie hiervan. Alvast dank voor de info. Grts.

  reageer
 • Rene Bliekendaal

   

  De zakjes worden tijdens de pluk verwijderd om vervolgens opgeslagen te worden. De zakjes zijn van vliesmateriaal en gaan ca. 4 jaar mee. De zakjes zijn recyclebaar

  reageer
 • Gaetano Mangione

   

  Dit is een landbouw methode dat is al toegespat op Sicilie tussen de 16 / 17 eeuw .Adij -Perzik of in het Italiaanse ..Pesca nel sacchetto of Pesca Tardiva (google.it) Het idee van de Abdijperzik ontstond in een klooster: Een monnik uit de 17e eeuw, tevens bioloog, afkomstig uit de abdij 'Broeders Paolini' in Acireale onder de voet van de Etna, had schoon genoeg van de Middellandse Zeevlieg. Deze vlieg koos namelijk zijn perziken uit om er eitjes in te leggen. En vervolgens aten de wormpjes van deze eitjes de vrucht op. Een drama voor de monnikboer. De goede man ondernam allerlei pogingen om zijn perzik te beschermen met de middelen die in zijn na-middeleeuwse tijd voor handen waren. Maar de Middellandse Zeevlieg liet zich niet wegjagen. Naarmate de tijd verstreek kwam hij op een geniale oplossing: een katoenen zakje. Dit zakje moest de vrucht beschermen tegen ongewenste intimiteiten van parasitair kaliber. De succesvolle inspanningen van de monnik werden al snel door de gemeenschap gewaardeerd, want het katoenen omhulsel bleek de perfecte afscherming voor de perzik. En kwam zowel smaak als geur ten goede. De gemeenschap in het klooster hield dit geheim twee eeuwen lang bewaard tot na de Tweede Wereldoorlog van de vorige eeuw. Een tuinman die daar dienst deed liet zich door dit verhaal inspireren. Hij plantte tientallen perzikbomen en teelde ze vervolgens volgens de wijze van de monnik. Net als toen worden de zakjes nog steeds één voor één met de hand om elke perzik gelegd. En bij het oogsten wordt de vrucht niet van de boom getrokken, maar voorzichtig van de steel gedraaid.

  reageer
 • Druif

   

  Gebruik ze zelf al jaren. En elk jaar dezelfde zakjes.

  reageer
 • E. Laser

   

  Is te hopen dat deze duizenden plastiek zakjes ook zo zorgvuldig weer verwijdert worden en niet door de wind in water terecht komen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wilfred

   

  Ik ga er mijn zak niet aan wagen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert