Miljoenentegenvaller voor gemeente

ALMERE
De gemeente Almere verwacht een tekort van zo'n twee miljoen euro op de begroting van 2015. Dat laat het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad weten.

De financiële tegenvaller wordt onder meer veroorzaakt doordat Almere zo'n 4,5 miljoen euro minder krijgt van het Rijk. Ook had de gemeente verwacht dat Almeerders beter hun afval zouden scheiden. Dat levert de gemeente een half miljoen euro minder op.

Meevaller op uitkeringen
Omdat het er op lijkt dat minder mensen een beroep doen op een uitkering, rekent de gemeente wel op een financiële meevaller van 2,7 miljoen euro. Dat zorgt ervoor dat het totale tekort beperkt wordt.

Bijsturen
Het college van b en w gaat de ontwikkelingen nauwlettend volgen en waar mogelijk nog bijsturen. Bij de behandeling van de programmabegroting 2016 worden er voorstellen gedaan voor het oplossen van de tekorten.

Verontwaardiging bij SP
SP Almere roept wethouder Mark Pol van Financiën op het matje. De partij wil opheldering hebben over de tegenvaller. Volgens de partij is de wethouder onzorgvuldig te werk gegaan bij het opstellen van de begroting van dit jaar.

'Slecht begroot'
Raadslid Asjen van Dijk zegt dat de wethouder 'slecht heeft begroot'. De wethouder zou zich rijk hebben gerekend en eventuele tegenvallende inkomsten te hebben onderschat. De financiële tegenvaller wordt onder meer veroorzaakt omdat Almere minder geld krijgt van het Rijk.

Bezuinigen
De SP vreest dat de gemeente misschien noodgedwongen extra moet bezuinigen. "Die twee miljoen euro moet je ergens terugverdienen. Dan moet je verder snijden in beleid. En daar hebben wij geen zin in, want het gaat altijd ten koste van iets belangrijks", aldus Van Dijk.

reacties (13)

 • De Prikker

   

  Beste mensen niets aan de hand. Verleden jaar had Almere een winst van 7,9 miljoen. Almere kan dus lekker door met uitgeven. Of is er iets mis met die 7,9 miljoen?

  reageer
 • De Prikker

   

  En dat te bedenken dat de wethouder van pret gisteren nog vrolijk voor heel veel geld een paar parkeerterreintjes wilde opknappen. Maar de raad was wakker. De Prikker snapt trouwens niet dat het Flevoziekenhuis de grond waarop de kliniek gestaan heeft niet moest opleveren zoals destijds bij aanvang van de tijdelijke bouw. Foutje van de gemeente?

  reageer
 • Hannes

   

  Morgen opgelost geen onnodige bouwput Floriade.

  reageer
 • Bram

   

  De feestjes voor Jorritsma gaan dus ook niet door,Of ze betaald ze zelf.

  reageer
 • Peter

   

  Zoals wel vaker worden de meeste reacties gegeven "niet gehinderd door enige kennis van zaken". Zo jammer weer. Ik zou zeggen ga zelf de politiek in ipv zo te reageren. Dan wordt zo te lezen alles in één keert opgelost.

  reageer
 • Hans

   

  Zorg maar dat ik er in kom dan gaan wij eens wat regelen... De hele politiek is een spelletje van belangenverstrengelingen en diefstal, tot op heden word de belastingbetaler nog steeds de dupe van de fouten en de oplichting van de elite.

 • laat alle reacties zien
 • Pzaal

   

  Achja als de floriade maar door kan gaan. Kost ons nog velen malen meer. Zo'n kleine 120 miljoen. Maar dat willen ze niet weten!!

  reageer
 • Jan b. Bakker

   

  Oh ja, natuurlijk is het weer de schuld van de inwoners. Loop me de pest pokken te sjouwen met vijf verschillende afvalstromen. Gaat voortaan dus weer gewoon allemaal bij elkaar in 1 grote zak.

  reageer
 • .\/\/.

   

  O wat is het fijn......om een slachtoffer te zijn!

 • Rinus

   

  De SP begrijpt de manier van begroten weer eens niet!

  reageer
 • Kritisch

   

  Hoe is het in godsnaam mogelijk dat vlak voor het reces de raad wordt gevraagd om extra miljoenen vrij te maken voor kosten die vele malen hoger uitvallen in de stadsschouwburg van Almere. en vlak na het reces er een tegenvallen van 2 miljoen verwacht wordt. De wethouder van financiën had op de hoogte moeten zijn van de verwachte te korten en had dus nooit het college mogen adviseren om extra geld voor de schouwburg vrij te maken. dit geeft aan dat de wethouder geen grip heeft op zijn begroting en de uitgave

  reageer
 • frits

   

  wanneer stoppen ze eens met geld over de balk smijten voor hun onzin projectjes hier ? .

  reageer
 • johan54

   

  Een tekort ontstaat alleen maar omdat er teveel wordt uitgegeven. In Almere hebben ze er een handje van om onnodig geld uit te geven aan zaken die absoluut niet noodzakelijk zijn. Op = op en dan houd je de knip dicht voor zaken die niet noodzakelijk zijn. Zo werkt het in een huishouden ook

  reageer
 • willem

   

  Dus ze hebben weer eens teveel uitgegeven en wijzen nu straks naar elkaar maar wees niet bang ze verhogen gewoon de woz gaatje is weer gevuld

  reageer
 • almeerse

   

  Gaat jorritsma dit nog even oplossen of krijgt de nieuwe burgemeester alles op zijn bord. Ik wens hem veel succes met de problematiek in Almere.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert