Opnieuw jonge palingen uitgezet

ALMERE
Ruim 300.000 jonge palingen zijn vrijdagmorgen uitgezet in het Eem- en Gooimeer bij Almere. De zogenoemde pootaaltjes zijn de laatste van miljoenen palinkjes die dit jaar naar geschikt leefgebied in de natuur zijn geholpen. De eerste lichting van ruim 850.000 glasalen werd in april vrijgelaten in Zeewolde.

Volgens de stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) is de palingstand in Nederland de laatste jaren sterk achteruit gegaan. Dit komt omdat de jonge palingen door de sluizen en dammen onze kusten niet kunnen bereiken. Die komen vanuit de Atlantische Oceaan, waar ze geboren zijn, met de golfstroom mee naar de Europese kusten.

Hier worden ze in het voorjaar verzameld en grootgebracht in kwekerijen. Daarna kunnen ze weer naar zee om op de paaigronden in de zee, 6.000 kilometer verderop, voor nageslacht te zorgen. Op deze manier hoopt de stichting de palingstand in Nederland te herstellen.

reacties (3)

 • Arnold

   

  Lijkt me wel verstandig om in overleg met de waterbeheerder nu zo snel mogelijk alle baars, snoekbaars en snoek weg te vangen anders wordt het nooit wat met die viskwekerij. En, vergeet geen netje boven het water te spannen.

  reageer
 • Frans

   

  Ja zo kun je het bijvoeren van aalscholvers ook noemen. Wel vroeg trouwens

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat de palingstand terugloopt komt ook doordat er ten behoeve van de Japanse markt door Spaanse vissers intensief op glasaal wordt gevist.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert