D66: Afvalstoffenheffing afhankelijk van restafval

ALMERE
De hoogte van de afvalstoffenheffing in Almere moet afhankelijk worden van de hoeveelheid restafval die mensen aanleveren. Dat wil de raadsfractie van D66.

Huishoudens in Almere betalen nu nog 311,55 euro per jaar, ongeacht uit hoeveel personen het huishouden bestaat. D66 wil dat de kosten voor afval nu beter verdeeld worden. Als er naar de hoeveelheid restafval gekeken wordt, is het volgens D66 eerlijker.

Volgens de partij stimuleert het betalen van restafval per hoeveelheid het scheiden van afval. De gemeente Almere maakte onlangs bekend dat minder afval gescheiden wordt dan verwacht werd.

reacties (16)

 • Flevoburger

   

  Begin eerst maar eens met een standaardtarief per bewoner (evt ingedeeld per categorie leeftijd ) Vervolgens ga je hen die hun afval zelf gescheiden aanbieden bij een verzamelpunt een soort van "korting" op hun basistarief per kilo ofzo , geven. Hier bouw je natuurlijk wel een maximum in. In plaats van mensen "beboeten" ( zoals politici graag doen) ga je nu mensen belonen voor goed gedrag. Dit systeem is waarschijnlijk ook goedkoper dan allerlei weegtoestanden met bijbehorende registratie. Voorkomt illegale vuilstort en allerlei andere toestanden. Het zal de politiek echter wel te doen zijn om in de toekomst meer van de burger te kunnen plukken.........

  reageer
 • piet

   

  D66, de partij voor allenstaande hogeropgeleiden. Natuurlijk willen die minder betalen dan hun buren met een gezin. Maar denk even aan de kosten van nieuwe bakken, nieuwe administratiesysyemen, het probleem van afval van anderen in je bak (bij heel veel Almeerders staan de bakken open en bloot voor het huis) en je privacy (diftar houdt precies bij hoeveel kilo je weggooit en reken maar dat dat soort gegevens bewaard en gebruikt gaan woren. Ik vi d het een voorstel van niets voor een probleem van niets - de afvalscheiding loopt misschien iets minder dan gehoopt, maar volgens mij nog altijd een stuk beter dan in vele andere delen van het land. 100% ga je toch nooi halen: dat gebeurt enkel in de hoofden van beleidsmakers en idealisten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het gaat concreet bijvoorbeeld om de gemeente Borger-Odoorn, Dick. Óók voor particulieren.

  reageer
 • August

   

  Bovendien hebben we nu in Almere duo bakken voor rest en GFT, deze zullen dus allemaal vervangen moeten worden. Buiten containers voor appartement bewoners moeten op slot en voorzien van chiplezers voor bewoners. Dit alles kost geld en zal in rekening moeten worden gebracht bij de afvalaanbieders.

  reageer
 • Dick

   

  Dus per leging. Dat heeft alles te maken met een "stabiel" moment om de weging te doen. Dat is er niet. Een wagen staat op (lucht)vering, dat beweegt ten allen tijde. Voor een zuivere weging binnen de grenzen van de wet heb je dat "stabiele" moment wel nodig.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Opa Schoonenberg

   

  Het viel me trouwens op dat er kakkerlakken uit in de plastic container wegliepen toen ik een leeg flesje van de sportpark jeugd daarin gooide. Fijn dat alle verpakkingen daar tegenwoordig in mogen. Gelukkig nog niet in huis op bezoek gehad. Hoe lang gaat dat nog duren?

  reageer
 • Vandaar dat het GEWOGEN word om vervolgens de rekening te krijgen.

  reageer
 • August

   

  In Limburg betaal je nu €7,25 per 240 liter rest afval container voor de 140 liter betaal je €5,35. Dus niet per kilo!!! Ook als de container maar half vol zit betaal je dit, eigenlijk per keer dat je de container aanbied. Dus een beetje van de buren erbij zou niet het probleem zijn met betrekking tot de kosten. Echter buren die geld willen besparen en creatief zijn kunnen je wel de container overvol stoppen zonder dat je daar zicht op hebt. Niet juist aangeboden containers kunnen namelijk geweigerd worden. Containers zijn daarnaast ook nog gechipt.

  reageer
 • dan moet de bak wel op slot zitten en pas met het legen geopend worden Er wordt nu ook al afval gedumpt in andere bakken als hun eigen bak vol zit Betaal je anders voor het afval van je buren

  reageer
 • Pzaal

   

  Mompelt iets over illegaal dumpen in de bossen en bij de buren erin gooien.

  reageer
 • Dat is niet helemaal waar dat bedrijven alleen per k.g betalen, in limburg betaal je namelijk per huishouden ook naar gewicht

  reageer
 • Dick

   

  In nederland betalen alleen bedrijven per kilo ingezameld afval. Het gaat ook niet werken met huisafval, DifTar kan niet snel genoeg wegen. En dan komt de inzamelsnelheid in gevaar, moeten er extra auto's ingezet worden etc. Daarnaast, slecht plan. Gooi ik m'n restafval toch gewoon onder een laagje tuinafval.......

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik vind dat een prima plan, maar ik vraag me af hoe dat in de uitvoering gaat. Er zijn in Nederland al gemeenten waar je per kilo ingeleverd afval betaalt, dus misschien hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden.

  reageer
 • Friso

   

  Hebben ze inderdaad gedacht aan het gevolg, dat mensen het bij buren in de container gaan gooien? Of denken ze nou echt dat iedereen het "eerlijk" in zijn eigen bak gaat gooien? Niet zo'n slim idee van D66.

  reageer
 • august

   

  Nou dan word er nog meer naast de straat containers geplaatst. Liever de situatie zo laten zoals die nu is. Het aanpassen van het systeem kost ook een aardige duit en dat moet natuurlijk wel terug verdient worden.

  reageer
 • qwerty

   

  Iets met afsluitbare bakken denk ik zo...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert