Extra geld voor begeleiding vergunninghouders

DRONTEN
De gemeente Dronten wil een kwart miljoen euro uittrekken om asielzoekers met een verblijfsvergunning te begeleiden naar een baan.

De vluchtelingen die hier mogen blijven, worden ook wel vergunninghouders genoemd. Als ze eenmaal in een gemeente wonen, hebben zij ook recht op een uitkering. De gemeente heeft er belang bij als zij snel naar betaald werk worden begeleid, want dan hoeft de gemeente de uitkering niet te betalen.

Het traject begint vaak met vrijwilligerswerk, maar het lukt nauwelijks om asielzoekers daarvoor in te zetten. Dat komt vaak door de slechte beheersing van het Nederlands, zegt de gemeente.

Het college van B en W wil het kwart miljoen euro uittrekken voor taalles en het inschakelen van een jobcoach. De raadscommissie vergadert op 10 september over het voorstel. Als de commissie akkoord gaat, kan de gemeente aanspraak maken op een subsidie van nog eens een half miljoen euro.

reacties (11)

 • Michel

   

  Niet alle vluchtelingen hebben een keus! Er zijn die hier komen vanwege voor hun betere economische redenen, andere vluchten het eigen land uit, omdat bijv. ze in eigen land hun leven niet zeker zijn! Denk ff na voordat je zo'n belachelijke reactie post! Tevens vind persoonlijk dat we hier in Nederland aardig vol zitten, maar iedereen verdiend een eerlijke kans!

  reageer
 • Dick

   

  1. Moeten de banen er wel zijn. Helaas ze zijn er niet. 2. We hebben in Dronten genoeg mensen om het werk wat er is te doen.

  reageer
 • Jaap-jan w

   

  Zo jammer ! Investeer in ticket naar waar ze vandaan komen !

  reageer
 • Klaas

   

  Wil ze een rijbewijs geven om dat je deze gewoon nodig hebt in deze maatschappij. Koen . En dan ben ik zielig? ???

  reageer
 • Ras

   

  Rijk? ik weet niet over welke land jij het hebt maar een land met voedselbanken is niet meer rijk in mij mening.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ras

   

  Inderdaad maar jij en ik kunnen stikken heb om een opleiding of heftruck certificaat gevraagd maar de antwoord was we hebben geld meer. Schandalig is dit zal wel naar het buitenland gaan en dan ook asiel aanvragen. Oh ja voor de mensen die zeggen dat als je in de ww zit je een bankhanger bent kom in mij schoenen staan met een uitkering van 600 euro. En nergens kwijtschelding voor groetjes

  reageer
 • willem haven

   

  Help liever de werklozen die al maande op een baan wachten of de mensen die al jaren op een lijst staan voor een woning

  reageer
 • Drontense

   

  Sorry hoor er zijn in onze gemeente ook heel veel mensen die een baan zoeken. En niet naar omgekeken wordt. En er zijn inwoners die al heel lang wachten op een huis ! Ik ken ook een gezin dat zijn ook vluchtelingen.Nou alles wordt voor hun geregeld. Maar ze spreken bijna geen Nederlands.En waarom wordt hier wel geld aan uitgegeven Mensen die een scootmobiel willen hebben via de gemeente omdat ze anders de deur niet uit kunnen moeten 115 euro per maand betalen.!1 Heb je dat niet dan heb je pech kom je deur niet meer uit.Geef daar het geld maar aan uit.

  reageer
 • Henk

   

  De gemeente kan beter eerst de begroting op orde brengen. Daarna geld naar de ouderen en de kinderen (schoolzwemmen). Een vergunningshouder kan prima vrijwilligers werk doen, speeltuinen onderhouden, groen onderhoudt, helpen bij sportclubs, mensen van de regenboog naar de markt, etc. Beperkt nederlands is dan geen probleem. Nederlands leer je prima in de prakthijk en zitten ze ook niet thuis maar integreren meteen

  reageer
 • Koen

   

  Klaas, wat ben jij zielig. Wel eens gehoord van naastenliefde? Als je erkend bent als vluchteling dan helpen we gewoon mensen. Je moet je schamen als inwoner van zo ongeveer het rijkste land ter wereld.

  reageer
 • Klaas

   

  Geef ze ook meteen een rijbewijs op onze kosten

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert