Burgemeester: AZC komt er hoe dan ook

ZEEWOLDE
Het asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg in Zeewolde komt er sowieso. Dat is volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter de belangrijkste conclusie van de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond. Een avond lang is er onder grote belangstelling van pers en publiek gedebatteerd over de komst van een AZC. Op de vergadering bleek dat het onderwerp bij voor- en tegenstanders veel emoties losmaakt.

De omvang van het AZC is nog niet duidelijk. Verschillende partijen gaven aan 900 asielzoekers te veel te vinden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil een centrum voor 900 mensen met de mogelijkheid later uit te breiden naar 1.500. Het college heeft eerder aangegeven 1.500 niet wenselijk te vinden. Een aantal partijen in de raad wil een centrum met maximaal 600 inwoners.

Meerderheid raad voor
Duidelijk was dat een meerderheid van de gemeenteraad voor de komst van een AZC is. Volgens Gorter steunen ook maatschappelijke organisaties de realisatie van een AZC en is er voldoende draagvlak binnen de bevolking.

Insprekers
In totaal maakten 13 mensen donderdagavond gebruik van de mogelijkheid om in te spreken. Onder de insprekers waren de Tweede Kamerleden Geert Wilders (PVV) en Tunahan Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk/Denk). Ook spraken vertegenwoordigers van de Protestantse Kerk Zeewolde en het bedrijfsleven in. Een bestuurslid van het COA maakte eveneens gebruik van de mogelijkheid om de gemeenteraad toe te spreken.

College hakt knoop door
Gestemd is er overigens niet over de komst van het AZC. Het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde hakt uiteindelijk over deze kwestie komende dinsdag de knoop door.

reacties (28)

 • Ahmed

   

  Klasse van de burgemeester Gerrit Jan Gorter en het college dat het AZC er komt!! Dat verdreven mensen door GEWELD deze kant op vluchten zegt toch iets over de democratie hier en de menselijkheid, dat is om trots op te zijn vergeleken met andere landen!!. In bepaalde gevallen waarbij mensen in nood zijn moet je Politiek gedoe opzij zetten en waardigheid van de mens inzien dus waar is die Wilders mee bezig. Zo iets kan IEDEREEN overkomen, en stel je voor dat je in hun schoenen staat wat dan??. Bij een oorlog heb je NOOIT een winnaar alleen maar verliezers.

  reageer
 • arie

   

  Doe ajb niet zo dom; degenen die hier komen dat zijn niet de echte vluchtelingen want die zitten in Turkije, Libanon of nog steeds in Syrië. Het volkje wat hier komt zijn de gelukszoeker die alleen maar meer welvaart willen. De gratis geld brigade zeg maar. Veel succes voor Zeewolde, ik herinner me het vorige AZC nog. Lopend naar Harderwijk en met tassen vol op de fiets terug en dat zonder centjes. Wat een prachtig land zijn we toch. Opvang in de regio is de enige optie dan krijgen we ook geen foto's van verdronken kindertjes te zien.

 • piet

   

  burgemeester woont niet in zeewolde die heeft er geen last van het houd wel de touristen tegen van campings als ze naar het dorp gaan . als er al jeugd op de hoek staan word al politie bebeld om dat mensen bang zijn wat gaat er straks gebeuren als de asielzoekers vrij spel keijgen in het dorp met grote groepen rondhangen . kr ijgt de jeugd dan weer vrij spel anders word er onderscheid gemaakt

  reageer
 • Jordi

   

  De burgemeester als de kop van jut. Hij vertolkt moet vertolken hoe er over zaken wordt gedacht door de gemeenteraad en maatschappelijke organisaties. Als hij een feodaal bestuurder zou zijn geweest, zoals vele het willen doen voorkomen, en een ander geluid zou vertolken dan zouden we leven in een dictatuur. Ik ben blij dat ik woon en leef in een democratie en niet in een dictatuur en we moeten vluchtelingen opnemen naar draagkracht. Degene die een democratische besluitvorming niet accepteert moet maar verhuizen naar landen die minder democratisch zijn.

  reageer
 • Zucht

   

  Daar wonen we al

 • Geert

   

  mijn hemel zeg. Ben je op de vlucht voor een vreselijke oorlog, kom je Zeewolde terecht. Oei

  reageer
 • Ras

   

  Als de opvang er toch wel zal komen waar was dit debat nou goed voor. De inwoners van Zeewolde stonden al 1-0 achter terwijl de wedstrijd nog niet eens was begonnen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ondemocratisch

   

  Zo kansloos deze graaiende burgemeester

  reageer
 • Zeewoldense

   

  Wat een onzin om te miepen dat we niet in een democratie leven! Ieder die dat wilde heeft kunnen stemmen! Het zou toch belachelijk zijn als er voor elke beslissing van de gemeente éérst weer verkiezingen of een referendum zou moeten worden gehouden?! En al dat geroep dat het gros van Zeewolde tegen zou zijn is natte vingerwerk: wie heeft er werkelijk een objectieve peiling gehouden? Niemand! De nee-roepers zijn gewoon gefrustreerd dat ze hun zin niet krijgen.... Maar gelukkig is onze gemeenteraad wijzer en laat ze zich niet door een paar ontevreden burgers van de wijs brengen! Laat die Nee-schreeuwers maar lekker verhuizen: daar wordt onze samenleving niet slechter van! Succes met het vinden van de 'perfecte' woonplaats! PVV-stad misschien? (daar zijn ze zo eerlijk en oprecht) of toch liever 'Dikke-ik-dorp'? ;-)

  reageer
 • onbegrip

   

  Jij woont zelf niet hier in Zeewolde dus dat is duidelijk

 • Jan

   

  eenvandaag gezien? Deze 'asielzoekers' zoeken geen asiel, maar welvaart. Dus het hele circus rondom de asielzoekerscentra kunnen we wel opdoeken. Blijven roepen dat het een Wildersstandpunt is blijft niet houdbaar. Het is gewoon duidelijk, men komt Europa binnen, en eist vervolgens waar men heen wil. Gaat toch allang niet meer om wegvluchten? Mensen die argumenten geven waarom men tegen is kun je niet steeds blijven wegzetten als onmenselijk! Dat is gewoon niet zo. Open je ogen en zie wat de immigranten precies willen, namelijk een stuk van de taart, die wij hier in ons land met zijn allen bij elkaar hebben gespaard, zodat we ook voor onze ouderen en zieken konden zorgen. Maar dat is nu wel voorbij, want de taart gaat op aan deze, helaas het is niet anders, gelukzoekers.

 • jo jo

   

  De 60% van Zeewolde die ooit tegen was straft Gorter nog wel af.. Niet willen luisteren moet maar voelen.

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Helaas hebben we in Nederland geen gekozen burgemeester. Dus de burgemeester wegstemmen is helaas niet mogelijk. Alleen de huidig zittende partijen in de gemeenteraad en het college kunnen bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen afgestraft worden via stemmenverlies en daarmee zetelverlies. En nu we het daar toch over hebben: met name de veel te gemakkelijke houding van Leefbaar Zeewolde, waar ik al vele jaren op gestemd heb, in deze hele AZC kwestie valt mij vies tegen. Wellicht wordt het tijd om mijn stem op LZ te heroverwegen.

 • Rob

   

  in Den Haag mensen moet je zijn, de landelijke politiek verzint het en toevallig moet de Zeewolderpolitiek die wetten uitvoeren die ze in Den Haag hebben bedacht, laten we ons liever sterk maken voor 600 asielzoekers maximaal met de handtekening voor 5 jaar maximum.

  reageer
 • Elmar

   

  allemaal klagen maar lange na niet iedereen stemt. Dus wordt je stem over alle partijen verdeelt. Beetje zonde doe wat met dat recht en stem altijd

  reageer
 • nius

   

  Zo krom deze discussie. Wél een scoutingterrein en geen asielzoekerscentrum? Doe niet zo raar en laat de beslissing hierover aan de politiek, daarvoor is zij aangesteld. Waar was u tijdens alle gemeente vergaderingen? Waar bent u als u gevraagd wordt voor een politieke partij? Welke verantwoordelijkheid wilt u op u nemen? of blijft u alleen veilig aan de kant staan te schreeuwen? Kritiek hebben en kritisch zijn mag maar wel respectvol.

  reageer
 • Zucht

   

  Wat is dat nou voor een vergelijk als u echt zo simpel bent en dat niet snapt ... reageer dan niet

 • Elmar

   

  niet zo janken en gewoon opnemen. En die polen heb er niks mee te maken. Die werken toch voor hun centjes. En hebben de landbouw goed geholpen. Ze hebben bij gedragen. En niet zeiken laat ze bij jullie. Wij hebben hier een van de grootste van nederland. En nauwelijks of nooit last gehad. Net zoveel als van de zogenaamde echte nederlanders

  reageer
 • appie

   

  Allemaal niet zeuren. Jullie stemmen al jaren op dezelfde Haagse kliek! Allemaal een hoop praatjes op feesten en verjaardagen maar als het stemmen daar is. Gewoon net als opa en oma veertig jaar terug deden: Stemmen op dezelfde kliek!

  reageer
 • Onthutst

   

  Wat een verschrikkelijke arrogante opstelling en wat een ontzettend amateuristisch geklungel. Ik hoop echt dat dit gedrag straks bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen wordt afgestraft. Laat de leden van het college en de voorstanders binnen de gemeenteraad anders ook zelf vluchtelingen in huis nemen. Dan helpen ze echt......

  reageer
 • Alex

   

  Burgemeester: AZC komt er hoe dan ook. Lekkere democratie in Nederland.

  reageer
 • Meneer Gorter en zijn clubje dulden geen tegenspraak van ons voetvolk .. Hoe harder wij ageren Hoe meer hij zijn zin doordrukt

  reageer
 • andere Ron

   

  als je de burgers zou laten kiezen wat gebeurt er dan? alle mensen die niet snappen dat deze mensen gewoon wettelijke rechten hebben zullen dit vertalen door te stemmen voor het laagste mogelijk aantal. Dat zou pas een heel rare toestand geven. Wilders was dus DE representant van de hier bedoelde groep die de wet niet kent. Wilders weet dat best maar is zo zo slim dat anders te verpakken.

  reageer
 • janet

   

  Kom op Zeewolde wat een gezeur denk aan je medemens ! Ikke ikke je zal maar vluchteling zijn en dit allemaal hoort en ziet.Je moet maar eens in hun schoenen staan. Zo bang voor overlast.Ja we vinden het allemaal vreselijk die beelden ! Maar als het maar niet naar Zeewolde komt.Heel Nederland helpt mee om die mensen een dak boven hun hoofd te bieden .Al dat gezeur duurt al maanden .Als je ooit in dezelfde situatie komt dan ben je maar wat blij als je ze helpen.

  reageer
 • KC

   

  Helemaal juist. Laat Zeewolde een voorbeeld aan de gemeenteraad van Dronten nemen.

 • Andre

   

  Zo jammer weer deze uitspraak. Als inspreker gisteravond nogmaals aangegeven dat er breed draagvlak bij de inwoners van Zeewolde moet zijn als je zoiets 'ingrijpends' als een AZC wilt neerzetten. Juist een zorgvuldig, transparant en open proces om te komen tot het meest gebalanceerde voorstel met duidelijke en harde randvoorwaarden. Op die manier kan de gemeente Zeewolde de regie voeren namens haar inwoners en is het niet het COA die aan de touwtjes trekt. Deze uitspraak maakt weer dat velen het wederom voelen als een reeds uitgemaakte zaak, zonder kans om echt gehoord te worden en/of invloed uit te oefenen. Waarom toch niet een referendum onder inwoners? Niet perse over wel/niet, aangezien er iets moet gebeuren, maar juist over de randvoorwaarden, zoals locatie, maximum aantal, maximale periode en welke zaken benoemd moeten worden om bij mogelijke problemen/overlast wel in te kunnen grijpen richting COA. Het lijkt mij de gulden middenweg die niet voor enorme vertragingen hoeft te zorgen, maar wel inzicht geeft in welk 'pakket' op de meeste steun onder de inwoners van Zeewolde kan rekenen. Lijkt mij voor zowel de raad als B&W een grote kans om af te rekenen met het 'achterkamertjes' gevoel dat nu is gegeven. Aanpak; stel per vraag een aantal keuzes voor, bijv. over het maximum aantal: 200, 400, 600, 900, 1200 etc. Het pakket wordt dan samengesteld op basis van de meest gekozen antwoorden bij elke vraag. Dat is een eenvoudige, maar (denk ik) unieke manier om aan de inwoners van Zeewolde te tonen dat ze inspraak hebben op de randvoorwaarden. Just a thought...

  reageer
 • wim

   

  De lokale politiek is steeds vaker een afspiegeling van de landelijke politiek. Schijndemocratie, niet luisteren naar wat er bij de bevolking leeft, eigen mening doordrukken.

  reageer
 • Jan Huizen

   

  Geheel en al beduvelt door deze gekozen raad. Buiten de raadszaal mooi weer spelen en overal met de neus vooraan staan. Maar gaat het om de bewoners zelf dan zijn het ineens heel andere mensen. Wat me ook al een paar keer is opgevallen van Gorter is zijn vieze gemene lachje als het gaat om tegenstand van dat azc. Elke keer zie en merk je dat het hem niets doet en denkt, ze praten maar een eind in de ruimte, alles is toch al lang beslist. Ik garandeer u, bewoners van Zeewolde, dat door de komst van dit azc het mooie dorp ten dode is opgeschreven. Huizen onverkoopbaar,bedrijven op kosten gejaagd voor extra beveiliging, onrust in azc EN het dorp,mensen niet meer veilig op straat,IS-dreigingen.... En degene die durven te beweren dat dit niet zo is of mee zal vallen hebben een bord voor hun kop en willen dit gevaar niet zien!! Dit dorp wordt tussen nu en 5 jaar onleefbaar dankzij deze burgemeester en raad, die dan allemaal al lang buiten Zeewolde wonen en in hun vuistje zullen lachen! Het was 1 groot toneelspel, maar wel een heel erg slechte....

  reageer
 • Bertus

   

  Dit is werkelijk schokkend. Wat een arrogantie en wat een zware belediging naar ons als inwoners. Dat een burgemeester anno 2015 denkt dit soort uitspraken te kunnen doen.

  reageer
 • Cvh

   

  wat kan t de burgemeester schelen hij woont Hier toch niet wooncintainers alles is allang Besteld dus

 • waarnemer

   

  Als je toch asielzoekers wilt opnemen, dat graag op de beste locatie. Volgens het onderzoek van de heer Veenstra is de Bosruiterweg juist de SLECHTSTE locatie. Aan de hand van 9 criteria zijn er 8 locatie die beter scoren in het belang van deze asielzoekers. Waarom houdt deze gemeente zo halsstarrig vast aan de locatie Bosruiterweg? Nu gaan alle Poolse werknemers weer noodgedwongen verkassen. Een-tweetje met aannemer Epe BV?

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Het was een interessante avond. Maar, de opmerking van de burgemeester dat er "voldoende draagvlak onder de bevolking is" schoot mij in het verkeerde keelgat door het feit dat het een regelrechte leugen is. Deze mislukte ex-wethouder van Raalte heeft voor mij afgedaan. Het liefst zou ik zien dat hij zo spoedig mogelijk zijn hielen licht en terugkeert naar Overijssel.

  reageer
 • harmpie

   

  Inderdaad. Draagvlak onder bevolking is niet groot. Hoe zou dit komen. We zijn gewoon overvallen met de mededeling dat er een AZC komt voor 1500 vluchtelingen. Dat aantal is voor een groot deel voor de inwoners van Zeewolde teveel. Dat je mensen in nood helpt, is geen issue, maar wel de grote. Gisteravond hadden voorstanders het over VN regels waar wij ons aan moeten houden. Natuurlijk, maar de VN is opgericht om misstanden in de wereld te voorkomen. Laat de VN er dan eindelijk iets aan doen, zodat deze mensen niet hoeven te vluchten. Ben het deels met Wilders eens, dat opvang in de regio het beste is. Zodat ze na ingrijpen door de VN weer terug kunnen naar hun eigen veilige land.

 • nieuwe zeewoldenaar

   

  Eens!!!! Een vooringenomen standpunt heeft geleid tot een definitieve beslissing. Hoe kan een burgemeester afsluiten met de woorden dat het AZC er komt, hoe dan ook? Het enige dat nu nog kan is langlopende procedures veroorzaken. Bezwaar aantekenen bij diverse aanvragen. Denk aan bouwvergunningen en aan thema's zoals milieu. Wij hebben gekozen voor Zeewolde, vanwege onder andere de rust en veiligheid. Wij vertrekken nu, net zoals "zo jammer". Het voelt beschamend, een B&W dat niet echt aanvoelt wat er speelt, en compleet is ingepakt door het COA.

 • Jan

   

  Typisch voorbeeld van democratie, wat de kiezer er ook van denkt of zegt " Wij doen toch wat wij willen "

  reageer
 • Zo jammer

   

  Zo jammer Zo ongelooflijk jammer, dat dit zomaar kan gebeuren, dat er echt niet wordt geluisterd naar de inwoners, dat zij degene zijn die hier nog vele jaren de gevolgen van merken. Onderweg, tijdens t recreëren, bij t werk, bij t woning zoeken, bij de verkoop van woningen, bij alles, alles zal beïnvloed worden hierdoor. En dat allemaal zonder overleg want net doen alsof alles netjes besproken is, is natuurlijk helemaal treurig. Mijn keuze is gemaakt, ik verlaat Zeewolde, zodra het kan. En dan niet puur om het AZC, maar om hoe de gemeente met eigen burgers omgaat. Vies spel. BAH

  reageer
 • Ron

   

  Beste ´Zo jammer´, Ik wens u heel veel succes met het vinden van een woonplaats waar u zich thuis zult voelen. Ik ben echter bang dat u dan nog vaak zult verhuizen... Tevens weet u dan, als u Zeewolde en alle volgende woonplaatsen verlaat, hoe deze vluchtelingen zich voelen die huis en haard hebben moeten verlaten en nergens welkom zijn. Dan niet meer klagen hoor!

 • Jeroen

   

  Ook hier is de keus al gemaakt om te verhuizen uit Zeewolde. Een burgemeester die zo schandalig met zijn inwoners omgaat verdient het niet om mij als inwoner van zijn dorp te hebben. Wat mij betreft wordt deze burgemeester afgezet en verdwijnt hij van het toneel. Waar kan ik een motie van wantrouwen indienen? Wat een arrogantie om zo je dorp te besturen. Duidelijk geen hart voor Zeewolde!

 • MM

   

  Het is allang besloten een tijd geleden. Het komt er gewoon. Het aantal is ook al bekend. De politiek wil ons laten geloven dat zij luisteren naar de burgers en net doen of er straks minder vluchtingen komen. Onderhandelingstechniek heet dat. Begrijp me niet verkeerd. Er moet iets gebeuren maar hoe onze vertegenwoordiging dit speelt verdiend niet de schoonheidsprijs. Gemeente Zeewolde krijgt er ook fors geld voor en dit hebben ze nodig. Geen objectieve beslissing. Tijd voor nieuwe gemeenteraadsverkiezingen!

  reageer
 • democratie

   

  1 grote wassen neus deze gemeenteraad wat een poppenkast terwijl het besluit allang genomen was met gierige gorter aan het roer

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert