Debat over Zwarte Piet trekt 70 belangstellenden

ALMERE
Een debat over het sinterklaasfeest heeft in Almere ruim 70 belangstellenden getrokken.

De lokale PvdA-afdeling had in De Voetnoot een drietal stellingen klaarliggen waar bezoekers met elkaar over in discussie konden gaan. Eén daarvan ging over het sinterklaasfeest.
Quinsy Gario, bekend geworden voor het aanzwengelen van de Zwarte Piet-discussie, vertelde waarom hij vindt dat aan de Almeerse intocht van Sinterklaas geen zwarte pieten meer mogen meedoen.

Een deel van het publiek ging daarna met Gario en elkaar in debat over het onderwerp.

reacties (60)

 • INDERDAAD ,HELEMAAL WAAR!!

   

  Het onbehagen van tegenstanders maakt dat iedereen in rep en roer is. 88

  reageer
 • Sjinksie

   

  Ik worstel en kom boven is ook zo'n mooi motto uit onze Nederlandse geschiedenis inderdaad.. Maar goed, ik begrijp dat u "uw versie van de werkelijkheid" vast wil houden. Veel succes daarmee verder en de worsteling die u dat dagelijks op zal leveren..

  reageer
 • Frank

   

  Het is te gek voor woorden deze discussie

  reageer
 • John

   

  Wat zo jammer is, is het feit dat voor kinderen zwarte piet niets met racisme te maken heeft. Dit komt alleen door de volwassenen. Kinderen zien gewoon het feest en kijken niet naar kleur of historie. Zwarte piet is geen onderdrukking maar gewoon feestje. Hij kan blauw groen of zwart zijn voor kinderen. Hou dan ook eens op met dit soort onzin en doe mee met dit kinderfeest. En laten we het ook vooral een kinderfeest houden en niet verpesten door onzinnige associaties die niet van deze tijd zijn.

  reageer
 • Anton

   

  Je leest je (klein)kinderen zeker ook geen verhaaltjes of sprookjes voor maar alleen het keiharde werkelijke nieuws van NU.NL etc!? Efteling en Disneyland zal er ook wel niet inzitten voor ze want die eend en muis zijn ook nep.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Tomatoms

   

  Dank u wel voor deze geschiedenis les. Mijn ervaring is dat geschiedenis en het duiden daarvan nog wel eens door nieuwe inzichten kam verschuiven. Dat laatste blijkt altijd enige dynamiek te geven. Ik wens u oprecht veel sterkte met deze worsteling. Ik denk dat er nog een lange weg te gaan is.

  reageer
 • MKM

   

  Hoe kom je bij 3%? Ik heb het niet over het deel dat geen Zwarte Piet meer wil (overigens vraag ik me af hoeveel % van de samenleving dit betreft). Ik heb het over iedereen die er een mening over heeft... Gezien alle reacties hier een op social media zijn dat er wel iets meer dan 3%...

  reageer
 • Ab

   

  Er valt weinig te discuseren over een volksfeest waarvan het verhaal al decennia vast ligt. Zarte piet is zwart van het roet en dat zal niet veranderen.

  reageer
 • Sjinksie

   

  Ken je klassiekers.. Niet elke waag is een heksenweegschaal! Waag is het oud Nederlands voor weegschaal dus en een zeer belangrijk onderdeel van ons verleden inderdaad! Een waag is een gebouw waar goederen werden gewogen. Het werd geschreven als waeghe of waech. Het recht op een waag was één van de stadsrechten en handelaren werden verplicht producten zoals kaas enboter in de stadswaag te laten wegen. Daarbij gold vaak een minimumgewicht van 10 pond. Een waag bevorderde de eerlijke handel, onmisbaar voor de stad als betrouwbaar handelscentrum. De stad hief waaggeld, een accijns op het wegen, een bron van inkomsten vergelijkbaar met de huidige btw. Zoek maar op.. Dit was uiteraard gehaal off topic, maar ik erger me aan mensen die de feiten verkeerd hebben..

  reageer
 • Tomatoms

   

  Overigens is het een misplaatst gedachte om te stellen dat er in ons land geen heksenjacht meer is...De wijze waarop is anders, maar de essentie is hetzelfde.

  reageer
 • Tomatoms

   

  Geen volksfeest? Een aantal mensen? Kun jij de gebouwen verklaren die de naam " waag" hebben? Ik ken mijn klassiekers, en zo te lezen u ook. Wat mij zo opvalt aan deze discussie is dat er minimale reflectie bestaat en er nauwelijks ruimte is voor de echte geschiedschrijving waarin Nederland niet altijd de meest friste rol heeft gehad. Het zou de tegenstanders ( en ik begrijp best wel dat het lastig is, hoor) sieren om enige nuance aan te brengen in de discussie en relevantie qua gebeurtenissen.

  reageer
 • Verdraait lastig.

   

  Merkwaardig dat diegene die alsmaar kritiek uiten altijd erg neerbuigend en vernederd hun punt afdwingen. Terwijl men arm en rijk bij elkaar wilde brengen althans dat was vroeger de bedoeling.

  reageer
 • idd zucht....

   

  erm, Tom? De hekserij was en is geen onderdeel van onze cultuur maar zeer kleine groep personen met een affectie had voor het slecht en kwade. Ook was de heksenjacht geen volksfeest. Overigens wordt de hedendaagse hekserij meer beleefd als godsdienst. Zwarte Piet en Sinterklaas zijn WEL een onderdeel van onze cultuur en een volksfeest. De figuur Zwarte Piet is in vele culturen aanwezig. Ik heb Quinsy of Cesar Kennisboom nog niet voor de Iraanse ambassade gezien? Jij wel? Of geeft de Iraanse overheid geen subsidie aan de Quinsy's zoals Sunny om documentaires te maken die de cultuur afbreken? Overigens is hekserij en de jacht nog steeds hot in Sub-Saharisch Afrika, India en Papoea- Nieuw-Guinea. Het lijstje met de landen zal je bekend voorkomen. Wij zijn dus al een tijdje klaar met de heksen, evenals kleine gesubsidieerde groeperingen die onze cultuur willen slopen.

  reageer
 • Tomatoms

   

  Klopt, die gouden koets en de hele heisa daar omheen zo snel mogelijk weg, het geld dat we daar op uitsparen inzetten voor de zorg! Want dat vinden we met ze alle zo errruggg.

  reageer
 • Tomatons

   

  Argumenten, argumenten? Ik lees ze niet? We ( wie zijn wie) hechten er waarde aan. Sorry...nog een keer lezen...we hechten er waarde aan..kun je mij uitleggen welke waarde? Een blanke die op een paard zit met aantal pietjes die rare dansjes doen. Welke waarde heeft dat?

  reageer
 • piet

   

  nederland is nederland pas je aan straks komt er nog meer binnen hier zou de kerst ook niet meer mogen . wie er niet tegen kan de regels van nerderland moet maar weg gaan hier als ik naar spanje ga moet ik ook hun regels na leven nu weer de gouden koets zou willem die ook weg doen dacht het niet

  reageer
 • zucht

   

  Schei toch uit, zo kun je overal wel iets op tegen hebben! Argumenten om het te vieren wil je hebben?We vieren het al jaren we zijn het zo gewend en hechten er waarde aan dit zo te laten en houden! Dus dat doen we, er zijn een aantal op tegen en meer voor dus waarom ermee stoppen? Dit geneuzel moet gewoon eens stoppen. Accepteer het gewoon en anders vier je het niet mee daar is iedereen vrij in. Ik vind het niet erg wanneer je er niks aan doet, andersom moet het zo zijn wanneer ik er wel iets aan doe. Ik vind dat we door er andere kleur pieten bij te doen al hebben laten zien dat we geen kwaad in de zin hebben. Dus nu klaar over de pieten dan kunnen ze wat anders uit zoeken zoals de gouden koets en er zullen nog wel meer dingen komen.

  reageer
 • Antje

   

  Jongens, jongens.... waar zijn jullie toch mee bezig... jaren en jaren vieren wij met onze kinderen en kleinkinderen Sinterklaasfeest, het is 'n traditie. zelfs Antilianen vieren Sinterklaasfeest met Piet... Het is ook de bedoeling dat de mensen bij elkaar en met elkaar samen zijn...

  reageer
 • j.knol

   

  groot deel van de samenleving? 3%? get a live!

  reageer
 • smit

   

  misschien kunnen deze 70 volwassenen een debat houden met kinderen, wellicht zeggen de kinderen dat ze gewoon zwarte piet willen behouden. kinderen kijken niet naar kleur. Kinderen willen alleen maar plezier.

  reageer
 • Tomatons

   

  Volksfeest, volksfeest?! Het was jaren geleden gebruikelijk vrouwen die verdacht waren als heks, met een steen om het been in een meer te gooien. Als ze bleven drijven was het een heks, als ze zonken niet. Dat was ook een volksfeest!! Geef me een argument om St Nico en zijn gevolg te vieren. Er zijn geen argumenten! Terwijl de argumenten er tegen wel zijn!!! Cultuur ame hoela!! Zo ook de paashaas!! Waarom zou hij eitjes in een tuin gaan leggen? Waarom zou een haas dat willen doen! Wie maalt de grapjes van zijn rugzakje vast? Hou toch op met dat kleinzerige gedoe!

  reageer
 • ron

   

  maak je om andere dingen druk dan het gezeik over zwarte piet

  reageer
 • Ras

   

  Mee eens altijd maar dat aanpassen voor anderen dit is Nederland en zwarte piet hoort erbij.

  reageer
 • Lezer

   

  Misschien wordt het tijd voor een referendum over dit belangrijke onderwerp.

  reageer
 • Henk

   

  Aangezien er maar een klein percentage van de Nederlanders tegen ZWARTE PIET is is er helemaal geen discussie nodig. ZWARTE PIET blijft gewoon ZWARTE PIET. En alle winkels die toch aanpassingen maken aan Zwarte Piet boycot ik meteen. Ik kom op voor mijn principes, mijn normen en waarden en ook zeker volksfeesten en gebruiken die wij al jaren hebben in Nederland. Ben je het daar niet mee eens staat het je vrij om naar een ander land te gaan waar het je wel bevalt.

  reageer
 • Moon

   

  Maar wel zonder zwarte piet erop. Helaas ook al aangepast.

  reageer
 • cirefrin

   

  My gosh,zijn er geen belangrijkere vraagstukken dan deze "zwarte piet"?Geven we die vent weer de ruimte om zijn verhaaltje te doen. Hij is ook zeker tegen de "gouden koets"?

  reageer
 • Tomatoms

   

  En ondertussen liggen de pepernoten al bij de buurt super. Vraag me trouwens af of ondernemend Nederland zo blij is met deze discussie?

  reageer
 • Early Times

   

  Ik ben het met Filmwijkster eens: De discussies gaan over Piet alleen omdat ie zwart is. er zijn geen discussies over het Kerstmannetje, omdat ie blank is. Dit noem ik discriminatie.

  reageer
 • As

   

  Een groot deel van de samenleving..... inderdaad een groot deel van de samenleving wil dat er niet aan ons Sinterklaas feest gesleuteld wordt en dat de Pieten gewoon blijven zoals ze zijn. Heb je daar moeite mee ga dan eens kijken op Curaçao daar worden de Pieten nog extra donker gemaakt en daar hoor je niemand klagen.

  reageer
 • vlefo

   

  Het is toch geen komkommertijd meer. Ik dacht dat de R weer in de maand was. Nutteloze discussies, "waste of time".

  reageer
 • Filmwijkster

   

  Ik kom oorspronkelijk uit Curaçao, waar de intocht van sinterklaas met zijn (jawel) zwarte pieten, elk jaar weer door hele volksstammen uitbundig wordt gevierd. Waarom (vooral) zoveel blanke mensen het met discriminatie verwarren is mij een groot raadsel!

  reageer
 • tamara

   

  Kwestie van gewenning? Andersom ook! Je moet dat wel eerst willen, aangezien zo een 70% van de bevolking niet van de zwarte piet af wilt stappen geef ik je weinig kans!!

  reageer
 • Paul

   

  Je geeft dus zelf al aan dat die traditie minstens 165 jaar oud is, Peter! Dat is niet niks, en dat schaf je niet zomaar af. Verder is het Piet die rond 1850 werd bedacht, maar de zwarte knecht was er al honderden jaren en gaat terug op oeroude mythologische elementen. Zoek maar op.

  reageer
 • Gerrit

   

  Kan ik mij helemaal bij aansluiten

  reageer
 • Jan

   

  Wij gaan hier in Nederland gewoon sinterklaas vieren met zwarte pieten, en voor die gene die dat niet wil moet het voor een ander niet verpesten en kun je beter wat anders gaan doen.

  reageer
 • Frenky

   

  Dit is een hoerhollands feest laten we dat zo houden Sinterklaas kom maar binnen met uw knecht ook in Almere

  reageer
 • Franz

   

  Juist, we laten onze cultuur niet afpakken door medelanders die niet willen integreren!!

  reageer
 • Jos '56

   

  Inderdaad, heeeeele diepe zucht :-(

  reageer
 • Jojanneke

   

  Inderdaad Bezoeker: er is de hele middag gedebatteerd. Ook door twee leerlingen van het OVC, zo interessant om te zien hoe goed ze daar in waren! Er wordt ook gedebatteerd over interessante onderwerpen als: moet de PvdA zichzelf opheffen. Er was een optreden van Gerson Main. Maarten van Rossem hield een bijzonder leuke voordracht over de politiek. En het laatste half uurtje was daar ene Quincy. Die graag zelf aan het woord wilde zijn en geen antwoorden op vragen kon geven en daarom maar een beetje onzinnig stond te lachen. Daarna werd er inderdaad even gedebatteerd over de zwartepieten kwestie. Journalisten van de Omroep Flevoland doe eens iets meer uw best om een volledig verslag van zo een middag te geven.

  reageer
 • Peter

   

  Wat een in en intrieste reactie. Neem nu maar van mij aan dat die hele vertoning met die zwarte knecht zijn langste tijd wel heeft gehad. Kwestie van gewenning. Sinterklaas had in beginsel helemaal geen zwarte knechten tot een leraar in Amsterdam hem rond 1850 bedacht. Zoek maar op.

  reageer
 • Denise

   

  Helemaal mee eens. Jullie zijn goed bezig!

  reageer
 • MKM

   

  Maar wat is er mis met het bespreekbaar maken van een onderwerp dat zo belangrijk is voor een groot deel van de samenleving?

  reageer
 • Max

   

  Pfff. Wil de Pvda echt op 0 zetels eindigen door dit soort onzinnige discussies aan te zwengelen. Houdt toch op met je zwarte piet.

  reageer
 • Jeroen

   

  En WIJ maken zelf wel uit hoe we Sinterklaas vieren en dat is MET ZWARTE PIETEN. En als je het daar niet mee eens bent ga je in die weken dat wij dat vieren maar op vakantie of sluit je op in je huis.

  reageer
 • Rob

   

  doodziek wordt je van die lui, ik denk dat er wel andere zaken spelen in de wereld dan zwarte piet.

  reageer
 • Jan bakker

   

  Triest figuur ! Doe iets met je leven !

  reageer
 • Bezoeker

   

  Grappig dat de regionale omroep het laatste stuk van het debat expliciet aandacht geeft. Er is een hele middag gesproken over verschillende onderwerpen en als afsluiting inleiding van Quincy over stelling of zwarte piet in de ban moet! Er werd door grootte groep jongeren gemixt met wat volwassenen gedebatteerd op basis van inhoudelijke argumenten. Algemene indruk van deze dag is dat er op basis van wederzijds respect naar elkaar werd geluisterd en argumenten uitgewisseld.

  reageer
 • Kwestie

   

  Voor mij nu zeker geen pvda meer

  reageer
 • Ingie

   

  Pfffffff daar gaan we weer hebben ze nou niks anders dan er er weer over te zeiken. Ga je liever druk maken over ander dingen die zijn er genoeg!!!!

  reageer
 • wilma

   

  wat een vreselijke zielige vertoning, is er nou niets anders om over te debatteren dan dat gezeik over zwarte piet

  reageer
 • steef

   

  Dacht dat deze discussie voor bij was maar toch mensen kom op nou hier is geen discussie over mogelijk. punt

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat maken we zelf wel uit

  reageer
 • Bart

   

  100 procent mee eens!!

  reageer
 • lezer

   

  Zo,70 belangstellenden? Dit onderwerp leeft dus echt onder de bevolking. Kom op mensen, laten we over belangrijke dingen discussiëren. Mensen die over zwarte piet gaan discussiëren hebben echt niks beters te doen.

  reageer
 • Henk

   

  Toch triest dat de PvdA zich hier weer mee bemoeit, aub stem NIET meer op die partij en stem op een partij die wel opkomt voor onze normen en waarden en er staat voor de meerderheid en niet voor een klein groepje raddraaiers die een kinderfeest willen verpesten.

  reageer
 • Pzaal

   

  Ze moeten eens ophouden met dat kinderachtige gezeik over zwarte piet.

  reageer
 • SintAlmere.com

   

  Iedereen moet zelf weten hoe ze het Sinterklaasfeest gaan inkleuren. Wij blijven in ieder geval met de zwarte pieten lopen.

  reageer
 • Jeroen

   

  PvdA hou je nu eens bezig met serieuze zaken en niet met dit soort onzin. Zowel landelijke als plaatselijk houdt de politiek houdt de politiek zich met onzin bezig i.p.v. eens serieus werk te maken van de problemen in dit land.

  reageer
 • Zucht

   

  Dit ga je toch niet menen hè ...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert