Besluit college: 600 asielzoekers azc

ZEEWOLDE
De gemeente Zeewolde gaat aan 600 vluchtelingen onderdak bieden in het nieuwe asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg in Zeewolde. Dat heeft burgemeester Gerrit Jan Gorter dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Binnen het college van b en w was verdeeldheid of er onderdak geboden moest worden aan 600 of 900 asielzoekers. Volgens de burgemeester is nu gekozen voor 600 omdat daarvoor genoeg draagvlak is. Hij sluit niet uit dat er over een paar jaar uitgebreid wordt naar 900 mits daarvoor genoeg steun is binnen de raad en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) de uitbreiding kan waarmaken.

Overigens had het COA gevraagd om onderdak te bieden aan 900 asielzoekers met de mogelijkheid om uit te breiden naar 1500. De burgemeester zegt dat het COA toch blij is met de toezegging van 600 plekken.

Voordat het centrum er komt, moet het COA een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Daarop kunnen nog bezwaren worden ingediend.

Vorige week vergaderde de gemeenteraad van Zeewolde over het azc. De vergadering trok landelijke aandacht omdat de Tweede Kamerleden Geert Wilders en Tunahan Kuzu kwamen inspreken. Burgemeester Gerrit Jan Gorter heeft zich weinig aangetrokken van PVV-leider Wilders. "U zult begrijpen dat ik mijn oren vooral laat hangen naar de Zeewoldenaren", zei Gorter.

reacties (19)

 • Luttle Ghost

   

  Wat ontzettend jammer al die negatieve reacties te lezen. Bij ons in het dorp (Luttelgeest) is ruimte voor 1.400 mensen. In 1987 waren hier veel mensen op tegen en nu? Bijna geen last. Als de vluchtelingen iets uitvreten wordt het groot uitgemeten, maar als een 'autochtoon' iets doet wordt er al snel overheen gelezen. Kortom stel je niet zo aan en bied die mensen onderdak. De wereld is van ons allemaal!

  reageer
 • Tjaa..

   

  Iedereen die voor is kan samen met de "nieuwe mensen" door naar een mooi eilandje. Kunnen ze daar gezamenlijk hun utopia bouwen. Zijn ze gelijk af van ons egoisten die zeuren.

  reageer
 • Ash

   

  Ik weet niet of je het door hebt, maar we wonen min of meer op een eiland. En het is drooggelegd voor opbouw van een nieuwe bestaan. Een soort Utopia genaamd Flevoland. Naar mijn weten zit jij een beetje verkeerd.

 • Klaas

   

  600.als ze ballen hadden Namen ze er gewoon 1500 .

  reageer
 • Knor

   

  Veel mensen waren tegen Polen aan de Bosruiterweg en nu ze er zijn heeft niemand er last van, de middenstand vaart er wel bij. Zeewolde heeft al eerder een asielzoekerscentrum gehad en dit gaf ook geen overlast. Laat iedereen maar verhuizen die tegen het asielzoekerscentrum is, dan wordt Zeewolde weer zoals het was.

  reageer
 • Zozo

   

  Spreek voor jezelf.Er is wel degelijk overlast van de Polen. Gisteravond nog bij de Deen super, wordt je niet vrolijk van en voelt ook niet fijn. Ook was er wel overlast van het eerdere asielzoekers centrum, net zoals dat er was op strand Horst, enkele jaren terug. Met moord tot gevolg zelfs. Dus geen overlast is uit de lucht gegrepen.

 • Oproep

   

  Toch wel jammer dat niemand met zijn (gespeelde blijkt) grote hart reageerde om ze in huis te nemen. Zo zie je maar hoe kwetsbaar grote harten zijn :))

 • Hoera!

   

  En zo is het!!!

 • Dusja

   

  Kunnen ook alle mensen die voor de opvang zijn laten vertrekken, met hen, naar een mooi eilandje. Kunnen jullie zelf de middenstand op orde krijgen en houden, geen geklaag en kan jullie eigen utopia. .

 • joop

   

  Wederom toont de Politiekde minachting naar de burger ( kiezer) . Gorter wordt vakkenvuller bij ah , doe je tenminste iets goed .

  reageer
 • Zucht

   

  Dat is lullig voor AH

 • laat alle reacties zien
 • wimjc

   

  Jammer dat het uiteindelijk door gaat.Ik vind 600 asielzoekers behoorlijk veel voor zo'n klein dorp.In het weekend is er geen openbaar vervoer en de politie is eveneens vanwege bezuinigingen moeilijk beschikbaar.Het college neemt een behoorlijke verantwoordelijkheid op zich. De gemeenteraad heeft niet veel betekend voor de inwoners.Ik ben dan ook van mening dat de plaatselijke politiek de lat wel heel erg hoog heeft gelegd.De volgende verkiezingen zullen laten zien hoe de burgers er over denken.Blijkbaar is dit de enigste manier van inspraak.Daar er geen referendum is geweest, zal het altijd onduidelijk blijven hoeveel voor,- of tegenstanders er zijn van het azc.

  reageer
 • Gerrit

   

  Meer dan zat

  reageer
 • DDB

   

  De mensen waren in Turkije al veilig. Het zijn gelukzoekers en geen vluchtelingen. Laat andere landen t maar oplossen, Nederland vangt de hele wereld al op ondertussen.

  reageer
 • Hendrik

   

  Wilders is er niet bij, dus live uitzenden op tv hoeft niet.

  reageer
 • sipke veenstra

   

  Tijdens de voorlichtingsavond in Lelystad heeft de direkteur van E&E Accomodations duidelijk geantwoord , dat er geen 325 arbeidsmigranten vanuit het "Polenhotel" naar Lelystad verhuizen. "Absoluut niet " waren zijn woorden. Die moeten in strijd met het bestemmingsplan worden geherhuisvest in tenminste 50-60 " kleine 2kappertjes" voor permanente bewoning. Als het plan slaagt.....

  reageer
 • AZC Alert Zeewolde

   

  Dat worden dus 600 arbeidsmigranten in nieuwe huisvesting naast 600 of 900 asielzoekers. Wat betekent dit voor uw belangengroep en de verdere procesgang? Gaat u op grond hiervan nog juridisch in protest, met name als het gaat om het bestemmingsplan?

 • Woldenaar

   

  Vraagje ,mag je de Polen eigenlijk zomaar uit het polenhotel overplaatsen naar Lelystad ? , de meeste hebben hun werk in Zeewolde .

 • Oproep

   

  Voorstel: Willen al.die mensen met zo'n vergroot hart zich met naam en toenaam melden in de media, dan kunnen daar de 1e 'vluchtelingen' worden opgevangen. Dat is wel zo dapper toch?

  reageer
 • Zeewolde

   

  En zich dan gelijk beseffen dat het onderdak geven aan illegale mensen strafbaar is! Of hebben deze mensen met hun grote hart een boete ervoor over?

 • Woldenaar

   

  Op het eind gaat het alleen om geld

 • waarnemer

   

  Ben niet tegen een AZC. Wel tegen de besluitvorming van dit college inclusief gemeenteraad. Ook de locatie aan de Bosruiterweg is het MINST geschikt voor deze getraumatiseerde mensen. Te ver verwijder van het dorp midden in het bos. Hoe zullen ze zich daar voelen afgezonderd in de donkere wintermaanden? Kennelijk spelen andere motieven een rol maar de asielzoekers zelf staan niet op de eerste plaats bij dit gemeentebestuur. Ook tegen de mensen die VOOR zijn, zou ik willen zeggen: open uw ogen!!

  reageer
 • KC

   

  Neem als voorbeeld de NOP en Dronten.

  reageer
 • Henk

   

  Meer dan diep triest. Voor onze kinderen en onze oudjes is geen toekomst meer in Zeewolde. De 'democratische' burgemeester Gorter en zijn meelopers 'raad' praten alleen voor zichzelf en NIET voor hun kiezers! Dat AZC komt er dus gewoon en dat geblaat is voor de bühne! 532

  reageer
 • Inwoner Zeewolde

   

  Beste Henk , Triest waarom ? , Omdat Zeewolde en zijn inwoners menselijkheid tonen ? Omdat Zeewolde en zijn inwoners zich niet laten leiden door mensen zoals u of door angst ? , Indien u van mening bent dat kinderen en ouderen in Zeewolde geen toekomst meer hebben , dan stelt u dat nogal zwart wit. Er is toekomst genoeg indien ook mensen als u zich daar voor in zouden zetten en niet alleen in woorden maar in daden , U kunt natuurlijk ook zelf trachten de politiek in te gaan! Misschien ambieert u naar wat goed is voor u ! Maar gelukkig is het overgrote deel van Zeewolde en de inwoners bereid tot het helpen van hen die het nodig hebben , en hiervan laat het besluit een azc in Zeewolde te realiseren zich van getuigen .. Dus hulde aan hen die verder kijken dan hun eigen belang

 • Wimpeij

   

  Gelukkig wonen er nog genoeg mensen met een groot hart in Zeewolde. WELKOM!!!

 • Wim

   

  een dag van medemenselijkheid. Laat het hart spreken. Ook goed voor de werkgelegenheid.

  reageer
 • C.D. van de Maat

   

  De maat is nu echt vol, dat wordt verhuizen!!!

  reageer
 • Henk25

   

  Een Tsunami aan Zeewoldenaren verlaat het dorp, uit ANGST voor het onbekende. In Siberie is nog ruimte zat.

 • Ikke

   

  waar iedereen extra asielzoekers moet opvangen, wil Zeewolde halveren..... Trieste dag....

  reageer
 • Wimpeij

   

  Spreek alsjeblieft voor jezelf.

  reageer
 • Jan Huizen

   

  Een dieptrieste dag voor Zeewolde dus.....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert