Burgemeester: Invloed Wilders op AZC-debat groot maar averechts

ZEEWOLDE
PVV-leider Geert Wilders heeft met zijn optreden in de raadszaal van Zeewolde behoorlijke invloed gehad op de discussie over de komst van een asielzoekerscentrum. Dat zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter in het tv-programma Over Flevoland Gesproken dat zaterdag wordt uitgezonden.

Volgens Gorter is door de bemoeienis van Wilders de steun in Zeewolde voor een AZC juist toegenomen. Zeewoldenaren kunnen zelf wel beslissen wat goed voor hen is, aldus Gorter.

Geert Wilders meldde zich vorige week als inspreker bij de raad van Zeewolde, waar hij zich keerde tegen een AZC. Deze week gaf het gemeentebestuur groen licht voor de komst van een centrum met 600 opvangplekken.

reacties (37)

 • zozo

   

  Democratie is het als je een keuze kunt baseren op de onderwerpen die de gemeenteraad kenbaar maakt. !; Een opdracht ook vanuit de regering(nederland) kan en mag je weigeren, zeker als je het draagvlak peilt. 3; De Zeewoldenaren zullen ook allicht overlast veroorzaken, ik zeg nergens dat dat NIET zo is, is bestrijd alleen het een onzin gegevenis, dat de POLEN GEEN overlast geven, dat is nl gewoon wel zo. 4; Taak van Gemeenteraad en burgemeester, ook de inwoners op tijd te informeren. Er te zijn voor de inwoners OP TIJD en niet achteraf als de boel besloten is. 5; niets is voor eeuwig, nee gelukkig. Maar sommige veranderingen hoeven niet, die worden er door geduwd en dat heeft echt niet altijd te maken met voortschrijdend inzicht in tijd en vooruitgang. Als ik rondkijk in Zeewolde, zie ik achteruitgang, leegstand, herrie, geen spontane gezelligheid meer... En nee niemand verplicht mij hier te blijven, dus zal ik ook zeker een keuze maken die bij mij past. Beste Job.

  reageer
 • Job

   

  natuurlijk hadden alle inwoners gehoord kunnen worden. In principe zijn zij dit ook via de, door de inwoners, gekozen gemeenteraad. Dat is democratie. 1. Het AZC is geen wens van de schrijver. Het is een opdracht/ verzoek vanuit de, door Nederlanders gekozen, regering. 3. De 'reguliere' Zeewoldenaren veroorzaken gelukkig nooit overlast. 3. De burgemeester voldoet, samen met de gemeenteraad, aan zijn taak door gehoor te geven aan de verzoeken van de landelijke politiek, dat is een onderdeel van zijn functie. 4. Niets is voor de eeuwigheid. Mensen veranderen, wensen ook. Dat heet voortschrijdend inzicht in tijden van vooruitgang. Over uw laatste opmerking: Niemand verplicht u om in Zeewolde te blijven wonen.

  reageer
 • ZOzo

   

  Niet iedereen heeft de behoefte om met zijn roeptoeter in t openbaar te verschijnen. Dat is een keuze die men maakt en ook dat heeft men te respecteren, daarom hadden nog wel alle inwoners gehoord kunnen worden. 1; Dat jij denkt dat de inwoners voor een AZC zijn, is een wens van jou. 2; De Polen geven wel overlast, ik merk dat geregeld. 3; Burgemeesters moeten hun nek uitsteken op de JUISTE manier, dan steken ze pas hun nek uit, nu niet. Nu duwen ze Zeewolde wat door de strot. Nemen de inwoners niet serieus. 4: Wilders, ik was er niet bij, geen oordeel over, maar zijn woorden, waren niet meer of minder dan anderen woorden die ik daar gehoord heb (via de live uitzending). Ik woon al sinds 1986 in Zeewolde en helaas weet ik al jaren dat men zich niet houdt aan beloftes. Ooit zou het een kleinschalig dorp blijven.......niet meer dan 10000....voor mij reden om voor Zeewolde te kiezen. Helaas.........dit was 1 van de beloftes, zo zijn er nog velen te noemen. Maar de manier waarop dit hele AZC gebeuren weer gaat is passend voor de Gemeente Zeewolde. Non respect voor de inwoners, maar naar buiten toe goed willen doen (iets uitstralen....ieksssssss)

  reageer
 • zeewoldenaar

   

  Steekproef hahaja allemaal lariekoek is ons gewoon dopr de strot geduwd alleen maar leugens hoor ik overal ken in zeewolde maar extreem weinig mensen die voor zijn incompetente gemeente raad met liegende gorter aan het roer tijd voor verkiezingen

  reageer
 • wimjc

   

  Wat een geweldige onzin! In Almere wonen ruim 200000 mensen.In Zeewolde slechts 22.000. In Almere hebben ze 700 asielzoekers.Dus met 77 asielzoekers had Zeewolde ook leuk mee gedaan.Wil je iets bewijzen dan had er zeker een referendum moeten komen.De waarheid was hier meer mee gediend dan de grammefoonplaat die Wilders kwam afdraaien of het optreden van een weggelopen PvdA afgevaardigde.Iedereen roept maar wat hem het beste uitkomt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Lexxie

   

  Wacht maar tot na de verkiezingen kijken of die nog steeds zo lacht

  reageer
 • Inwoner Zeewolde

   

  Burgemeester Gorter heeft gelijk , wel degelijk heeft de komst van Dhr. Wilders voor nog meer steun aan de vluchtelingen gezorgd in plaats van hetgeen Dhr. Wilders hoopte te bereiken. Veel inwoners van zeewolde hebben geen bezwaar tegen het Azc . Ik lees hier reacties dat ik denk , Ga eens in gesprek met vluchtelingen , ga eens jezelf verdiepen in de mens achter de vluchteling , in plaats van alles te roepen en te oordelen . Ze zijn welkom in Zeewolde

  reageer
 • JP

   

  Zorgelijk dat een vriend van Gorter en buurman van wethouder Winnie Prins, beide voorstanders van illegalen, dit verhaal dicht. Getallen uit zijn duim zuigend en de standaard Wilders reactie blaten. Gelet op de aantallen bezoekers die ik zelf mocht spreken afgezet tegen de 3 die voor waren, en een tranentrekkend verhaal hielden mag duidelijk zijn hoe de verhoudingen liggen. Geert Wilders was meer dan welkom en zijn verhaal was helder. Probleem blijft, de scheinheiligheid die in Zeewolde zo 'gewoon' is!

  reageer
 • frits

   

  Londen heeft ruim 8 miljoen inwoners, Nederland ruim 16 miljoen.

  reageer
 • Job

   

  Een mooie, feitelijke uiteenzetting. En nee, ik woon niet in Zeewolde, maar in Almere en ja, al jaren op steenworp afstand van het AZC in Almere. Overlast? Niet anders of meer dan voor het AZC er was. Natuurlijk is er wel eens wat. Is ook niet gek als je zoveel mensen, van verschillende culturen, bij elkaar zet.

  reageer
 • Zucht

   

  Wacht maar bij de volgende verkiezingen ... dan is dat incompetente clubje zo weg

  reageer
 • Hans Brouwer

   

  Ik woon al sinds 1991 in Zeewolde en ik was in de raadsvergadering vorige week één van de dertien insprekers. Daarvan stemden er zeven duidelijk in met de opvang van vluchtelingen, vijf anderen waren niet echt tegen, maar hadden meer problemen met de locatie of de procedures en slechts twee waren helemaal tegen, waaronder het kamerlid G. Wilders. Ik wil graag het volgende opmerken: 1. Dat 60% van de inwoners tegen het azc is, dat is een fabel die gebaseerd is op een niet-representatieve steekproef. 2. De Polen die in Zeewolde wonen zorgen niet voor overlast, integendeel: zij werken hard en zij doen in de landbouw het werk dat Nederlanders vaak niet willen doen. 3. Burgemeester Gorter heeft zijn nek uitgestoken voor een goede en menselijke zaak en krijgt hier een golf van kritiek over zich heen. Helaas zijn de meeste reacties onder pseudoniem of met een onvolledige naam. In vind dat erg gemakkelijk en ook achterbaks. 4. En over G. Wilders wil ik opmerken dat hij welkom was als inspreker. Hij heeft zich echter zeer onfatsoenlijk gedragen. Bij binnenkomst ging hij zitten zonder iemand te begroeten en na zijn betoog vertrok hij direct als een dief in de nacht. Hij nam dus niet de tijd om naar anderen te luisteren. 5. Bij de tweede kamer verkiezingen heeft de PVV niet de meeste stemmen behaald in Zeewolde, maar slechts 9,4%. Ik vind het een goede zaak dat hier een azc wordt gevestigd. Dat is het minste wat wij kunnen doen om mensen te helpen die door oorlog, geweld en intimidatie zijn verdreven van huis en haard. Gelukkig zijn er héél veel mensen in Zeewolde die er ook zo over denken.

  reageer
 • Zucht

   

  Hoe kan iemand nu blij zijn met die golf van elende dia er aan komt .... ben je wereld vreemd ofzo ?

  reageer
 • Bezorgd

   

  Als we als Zeewoldenaren goed kunnen beslissen wat goed voor ons is, dan moet er natuurlijk wel een moment voor zijn. Bijv. in de vorm van een referendum. Dit is natuurlijk een uitspraak die slaat als een tang op een varken. Helaas de zoveelste misser van onze burgervader.

  reageer
 • Jan Huizen

   

  Maar natuurlijk komt deze uitspraak van deze burgemeester over Wilders inspraak 5 minuten. Waar blijft het commentaar over die nep-pvda'er dan die ook zo nodig zijn zegje moest komen doen? In Zeewolde hoor je veel meer negatieve commentaren over de komst van het azc als positieve. De mensen die hier al langer in dit nu nog mooie en rustige dorp wonen hebben dat feest al eerder meegemaakt en dat is totaal niet bevallen! Dus meneer Gorter, dit is alweer uw zoveelste onwaarheid. Uw eigen gedachten staan bovenaan en wat uw inwoners willen boeit u niets! Dit dorp gaat ten onder aan uw inbreng en aan het azc, bedankt......

  reageer
 • zozo

   

  Zodra Gorter echt alle, maar dan ook echt alle Zeewoldenaren om hun mening heeft gevraagd, hij heeft hij mogelijk een punt. maar voorlopig spreekt hij zijn eigen straatje schoon......en burgervader, voor hun mening hebben Zeewoldenaren geen hulp nodig, niet voor voor en niet voor tegen AZC. Daar doet een komt van Wilders niets aan af. Ook niet averechts zoals Gorter het (te) graag zou zien. En jezelf uit beeld (schoon) willen praten ten koste (de focus willen leggen op) van een ander...Gorter, Gorter dit is echt te Gortig.

  reageer
 • inwoner

   

  Ik hoor idd alleen positieve geluiden en woon wel degelijk (al 31 jaar) in Zeewolde!

  reageer
 • Hendrik

   

  Ik eet voorlopig geen pannenkoeken meer.

  reageer
 • Hendrik

   

  Volgens mij gaat de discussie wel over wel of geen Azc. Of kwam Wilders inspreken over Gorter?

  reageer
 • Job

   

  Ik verdraai helemaal niets! Ik verwijs juist naar de plicht die iedere gemeente heeft om landelijke problematiek mee te helpen aanpakken. Omdat een deel van de Zeewoldenaren blijkbaar geen AZC binnen de gemeentegrenzen wil, moet deze er ook maar niet komen?! Asielzoekers opnemen: Ja! En zeggen: Als het maar niet binnen onze gemeentegrens is, nee dat is reeël.

  reageer
 • pannekoek

   

  Jij hoort alleen maar positieve geluiden ?dan woon je dus duidelijk niet in zeewolde het is er nu toch doorgedrukt als straks tussen polen en gelukzoekers oorlog uitbreek meegekomen isis strijders en die komen echt wel mee met de "assielzoekers vorig jaar in azc in nederland 2700 geweldsdelicten!! Wacht maar af dit gaat zo fout

  reageer
 • Sjors

   

  Had ook wat geweest wanneer de langs zittende tweede Kamerlid die nooit iets heeft waargemaakt enig invloed zou hebben op gemeente politiek van Zeewolde. Twintig jaar tweede kamer beloofde in 2004 dat wanneer er niets veranderde wij binnen 10 jaar een moslim land zouden zijn haha Hier wonen evenveel mensen als in Londen. Vluchtelingen zijn natuurlijk welkom in ons kleine kikkerlandje.

  reageer
 • Rob

   

  blijft vreemd dat ca. 60% van de Zeewolder bevolking tegen de komst van een AZC was een week geleden, niets is klaarblijkelijk zo verandelijk dan de Zeewolder bevolking, komt door de schone lucht zeker hier en de frisse wind. Mooie promotie van de kant van de Burgemeester

  reageer
 • nu even niet

   

  In dat geval zeg ik: camera's erop en de rechten verkopen aan SBS6.

  reageer
 • Jacobus MG

   

  Hoewel ik geen tegenstander bent van een A.Z.C. van max. 600 bewoners, heb ik wel de behoefte om te reageren. Bij de laatste 2de kamer verkiezingen behaalde de P.V.V. de meeste stemmen in Zeewolde. Het enige wat dhr. Wilders vorige week in Zeewolde bepleitte, was een referendum onder de bewoners van Zeewolde t.a.v. een A.Z.C.. Dat dhr. Gorter nu ( achteraf ) zo op de inbreng van Dhr. Wilders meent te moeten reageren, is een burgemeester onwaardig en hij schoffeert hiermee een groot deel van zijn inwoners. Hij staat overduidelijk niet boven de partijen, iets wat bij de informatieavond in mei in de Levant overduidelijk werd. Wat mij betreft is het beter dat hij in Raalte blijft ( bespaart Zeewolde ook nog eens de dagelijkse reiskosten ).

  reageer
 • Woldenaar

   

  Waar praat deze man nou over ... alles was al lang besloten met of zonder de hulp van de heer Wilders.

  reageer
 • August

   

  Het gaat in de reactie niet of het een plicht is om deze asielzoekers op te nemen. Echter om het feit dat die er komt terwijl een deel van de bevolking tegen is en van mening zijn dat ze in de meerderheid zijn. Je verdraait het verhaal.

  reageer
 • Jeroen

   

  Beste Job, De hele discussie gaat niet over het wel of niet opvangen van mensen in een AZC. De discussie gaat over hoe ongelofelijk de burgemeester zich misdraagt en aan één stuk door over van alles en nog wat liegt alsof het gedrukt staat. Als bij elke leugen zijn neus zou groeien zoals dat bij Pinokkio gebeurde, hadden we zijn neus als fietsbrug naar Ermelo kunnen gebruiken ondertussen.

  reageer
 • Jan

   

  eerst leren lezen voordat je met je reactie komt. De vraag is waarop deze man zijn uitlatingen baseert. Maar goed, de tegenstellingen zijn nog nooit zo groot geweest. Een aantal laten zich leiden door onderbuikgevoelens en anderen weer door realisme...

  reageer
 • inwoner

   

  Ik woon ook in Zeewolde en ken niemand die tegen een asielzoekerscentrum is. Ik hoor alleen maar positieve geluiden, helemaal sinds vorige week. Fijn dat het nu ook in Zeewolde mogelijk is!

  reageer
 • Tuurlijk meneer de burgermeester.....je heb helemaal gelijk.

  reageer
 • onbegrijpelijk

   

  Zeewolde heeft al een azc gehad en kampt nu met een enorme hoeveelheid polen die al voor veel overlast zorgen en op datzelfde terrein ook een azc ieder weldenkend mens ziet dat dit fput gaat en goed ook wodka en de koran gaan niet samen

  reageer
 • Job

   

  Beste waarnemer. Moet er een refendum of enquête komen dan? Waar blijft de gemeentelijke plicht naar Nederland toe? Waarom in Almere, Dronten, Luttelgeest en zoveel andere gemeenten in het land wel een AZC en waarom niet in Zeewolde? Per slot van rekening behoort Zeewolde, qua grondoppervlak, tot de grootste gemeenten van Nederland. 600 opvangplaatsen is, in verhouding tot het grondoppervlak van Zeewolde, erg mager. Zeker als je de problematiek in Europa bekijkt!

  reageer
 • wateenslapjanus

   

  Deze gorter zou een soap moeten beginnen op tv gorter en pinokio wie liegt het meest

  reageer
 • geld

   

  Het heeft alleen maar met geld te maken allemaal graaiers maar als de ellende hier straks begint hoop ik dat hij meteen opstapt slappe vent die gorter

  reageer
 • waarnemer

   

  Heeft deze burgervader daar onderzoek naar gedaan dan wel laten doen bijvoorbeeld in de vorm van een referendum of enquête? Ik ben uiterst benieuw waar deze man zich eigenlijk op baseert. De geluiden die ik hoor n lees, zijn in elk geval tegenover gesteld.

  reageer
 • onbegrijpelijk

   

  Hij blijft alles maar naar zijn hand praten die gorten woon in zeewolde en ken werkelijk niemand die enthousiast is verre van alleen gorter is enthousiast met de gemeente staat zo ver van zijn eigen plaatsgenoten af die man

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert