Provincie krijgt 'iPadbelasting' niet terug

FLEVOLAND
De Provincie Flevoland heeft toch geen recht op belastingteruggave van de zogenoemde iPadbelasting. Alle bezwaarschriften tegen de aanslag van 45.000 euro zijn ingetrokken. Dit na een uitspraak van de Hoge Raad over een conflict tussen RTL en de Belastingdienst.

In 2011 besloot de provincie om over te gaan tot papierloos werken en werden er 70 iPads gekocht voor de statenleden, fractie-assistenten en burgerleden. De Belastingdienst nam het standpunt in dat de iPads niet alleen zakelijk, maar ook prive worden gebruikt en dat er dus belasting over betaald moet worden.

De provincie Flevoland was niet de enige die een aanslag kreeg. Ook tussen RTL en de Belastingdienst speelde een soortgelijk conflict. RTL spande een rechtszaak aan en verloor bij de rechtbank.

In hoger beroep oordeelde het gerechtshof anders en won RTL. Daarom was er een jaar geleden hoop bij de provincie op teruggave van de 45.000 euro. De Belastingdienst trok uiteindelijk aan het langste eind bij de Hoge Raad, die oordeelde dat de aanslag van de Belastingdienst terecht is. De iPad moet worden gezien als een computer en niet als een communicatiemiddel, en over computers moet loonheffing worden betaald.

Na de provinciale verkiezingen van dit jaar zijn er nieuwe Flevolandse statenleden gekomen en zijn alle oude iPads ingeruild voor nieuwe. Om nieuwe naheffingen te voorkomen is de aanschaf van de tablets afgestemd met Belastingdienst.

reacties (3)

 • Hendrik...

   

  Vroeger deden we alles zonder zo'n ding en het kwam toen allemaal goed. Hoe moet dat nu dan met zo'n ding? Leid alleen maar af denk ik. Veel te veel mogelijkheden om niet met je werk bezig te zijn.

  reageer
 • Pzaal

   

  Je hebt niet perse een te dure ipad nodig om je werkzaamheden goed te doen. er zijn ook andere goedkopere goede merken die net zo goed zijn.

  reageer
 • Wil

   

  daar gaat het hier niet om maar als je er toch over begint: andere merken zijn niet net zo goed...

 • jay

   

  Ach dan verhalen ze het wel weer op de burger

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert