Inbreker leest mee met WhatsApp groep

ALMERE
De politie en de gemeente Almere waarschuwen inwoners niet alle privézaken te melden op Straat-WhatsApp-groepen. De politie waarschuwt dat de gesprekken openbaar zijn en dat dieven zich ook kunnen aanmelden bij die groepen. Op die manier komen zij bijvoorbeeld te weten wanneer mensen met vakantie zijn.

De politie heeft onlangs een inbreker aangehouden. De man bleek op zijn telefoon een foto te hebben van zo'n WhatsApp-gesprek.

In verschillende Almeerse stadsdelen hebben burgers zogeheten Straat WhatsApp-groepen opgericht om de veiligheid in hun eigen buurt te bevorderen. Zo waarschuwen zij elkaar voor verdachte situaties. Maar WhatsApp is een open platform; iedereen kan zich aanmelden zonder zijn echte identiteit bekend te maken. Een beheerder kan mensen toevoegen aan een WhatsApp-groep.

reacties (19)

 • Hans

   

  Inderdaad is infiltratie van ongewenste personen een risico bij WhatsApp, maar dat is prima te ondervangen door een toelatingstoets te doen. De beheerder is de enige die personen kan toevoegen. Als die vooraf controleert of de persoon die in de groep opgenomen wil wonen inderdaad op het opgegeven adres woonachtig is, dan is het risico op infiltratie een stuk kleiner. Alleen de inbreker in de eigen wijk hou je dan niet buiten, maar die houdt vanzelf op als hij merkt dat de WhatsApp groep daadwerkelijk effectief is ;-)

  reageer
 • johan54

   

  denk je dat nu werkelijk? droom lekker verder

  reageer
 • De ingenieur

   

  Je lacht toch de ballen uit je broek. De mensen voelen zich zo pienter maar zijn te dom om zoiets in de gaten te houden. Geen wonder dat er voorheen bij hen ook al zoveel werd ingebroken.

  reageer
 • Pzaal

   

  Ben ik eventjes blij dat ik niet aan al die sociale rommel mee doe. Gebruik Whatsapp alleen maar tussen familie en vrienden en facetroep en twitter en al die andere rommel gebruik ik niet.

  reageer
 • catqueen

   

  O ja, er wordt toch echt gewaarschuwd hoor, de hacker slaapt niet. Maar die is slimmer dan de meeste FB en WA gebruikers.... Wanneer worden mensen zich nu eens bewust van de gevaren van Social Media?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • George

   

  Wat een onzin. Alleen de providers kunnen dat en doen dit alleen op verzoek van politie

  reageer
 • flevowatcher

   

  Het is heel simpel: al die mensen die constant alles delen op Facebook, Whatsapp etc. zijn een potentieel warenhuis voor de slimme inbreker/hacker. Deze webapplicaties zijn zo lek als een mandje, behalve als je heel erg goed je eigen beveiligingen instelt, en dat doet vrijwel niemand, want lastig en beperkend. Social media zijn soms leuk, maar vooral traceerbaar, lek en iedereen weet alles over je: Google maar eens je eigen naam.... Je weet niet wat je leest!

  reageer
 • .\/\/.

   

  "naïefiteit ondermijnd Nederland" - naast een paar andere zaken, ja.

  reageer
 • Karel

   

  Als een mobiel nummer bekend is en de telefoon aanstaat kan iedereen via internet peilen waar deze telefoon is. Dus de inbreker kan dat ook.Niet thuis: even op bezoek. Dus een mobiel nummer afgeven kan gevaarlijk zijn

  reageer
 • Bart

   

  het is nog veel erger, als die dief een foto heeft van een gesprek dan heeft iemand in de groep dat doorgestuurd. Je wordt dus verlinkt door je buren!!!

  reageer
 • Dick

   

  de beheerder van de groep kan alleen leden toevoegen. Dus dit verhaal is kul. Of die crimineel heeft de servers gehakt of zoals door anderen al gezegd, een van de leden is het lek. Dit zijn niet de slimste criminelen dus een hack sluit ik uit, dan blijft het laatste wel over

  reageer
 • Sjaak de

   

  Je kan ook desinformatie verspreiden of altijd beter geen Facebook of linkedin etc, accound onderhouden, vooral als je een overheidsfunctie of een andere sleutelpositie bekleed, naïefiteit ondermijnd Nederland al decennia. Weet het, het wordt overheidswege aangemoedigd in de strijd against terror, maar de gemiddelde Nederlander moet ook zelf nadenken en dit niet overlaten aan de overheid, als deze dit al zou doen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Geen sprake van dat ik met de hele straat deel wanneer ik er wel of niet ben. Mijn buren misschien, iemand die de sleutel heeft, maar dat is het wel.

  reageer
 • catqueen

   

  Het is een gevoel van schijnveiligheid. Iedereen een what's app en lekker ventileren over je buren, wat er niet bevalt. Tussen neus en lippen nog even melden dat je naar een evenement gaat, dus...niet thuis bent. En dan maar hopen dat een autootje beplakt desnoods met stickers: Buurtpreventie en een zg zwaailicht op het dak, met wannabee burgerwacht, op jouw huis een oogje houdt... Of uitrukt zodra er signalen zijn...En dan ook nog een vette sticker op je raam, dat je lid bent van buurtpreventie of What's app, zo van: hier moet je niet inbreken...Of: deze buurt past op elkaar, ga maar een straatje verder... Op FB foto's plaatsen van zwerfvuil en verdachte omtrekkingen en op die manier je eigen verantwoordelijkheid ontduiken. Want men ergert zich kapot, maar zelf iets ondernemen?? Weer een instrument om zelf niks te hoeven doen..

  reageer
 • Peter

   

  Trouwens... Welke versie whatsapp gebruiken hun dan. Ik hoor 750 leden. Max is 100 in een groep

  reageer
 • Whoknows

   

  Gewoon weer bij elkaar op de koffie gaan, en dan even vertellen dat je er een paar dagen niet bent. Dan weet je iig aan wie je het verteld hebt. Maar ja alles moet tegenwoordig via de sociale media, iets wat nog opener is dan het riool.

  reageer
 • George

   

  Wat een raar bericht. Niemand kan zich zomaar tot de whatsapp groep toevoegen. De beheerder van de groep moet deze persoon aanmelden en dus ook zijn telefoon nummer hebben. De data is encrypted, kan ook niet gespoofed worden. Volgens mij bedoelen ze Facebook groepen ipv whatsapp groepen met dit bericht

  reageer
 • Peter

   

  De groep opzich is wel privé. Alleen is 1 van de toegevoegde buren dan het lek. Als ik een groep maak met de buren ben ik de beheerder. Dan kan je je niet zomaar aanmelden. De beheerder voegt een telnummer toe. Maar groep of niet. De lekkende buurman kan net zo goed de kwaadwillige vertellen dat je op vakantie bent. Heb je geen whatsapp voor nodig. Artikel klopt dus maar weer deels

  reageer
 • Maan

   

  Woww, wat naief om te denken dat een whatsapp groep prive is!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert