Gemeente wil hoeveelheid afval fors verminderen

LELYSTAD
Lelystad wil de hoeveelheid afval fors verminderen. Nu leveren inwoners gemiddeld 240 kilo restafval per jaar in, en dat moet terug naar 100 kilo. Om dat te bereiken moeten inwoners het afval veel beter gaan scheiden.

Nu wordt 53 procent van het afval gescheiden, dat moet naar 75 procent. Als de gemeenteraad met dit plan van het college van burgemeester en wethouders akkoord gaat, zal worden bedacht hoe dit doel kan worden behaald.

Wethouder Van Wageningen denkt onder meer aan het ophalen van plastic aan de deur en het uitdelen van een rode kaart aan inwoners die hun afval niet goed scheiden.

reacties (15)

 • nel

   

  Ik kan helemaal niet scheiden. Er zijn op de Grietenij alleen maar 1 soort containers. 123704

  reageer
 • Femke

   

  Ik krijg in zomerseizoen vrijwel wekelijks van langslopende zeilers die in Bataviahaven liggen zakken met vuil gratis in mijn container gedouwd. Is deze zomer al vier keer voorgekomen dat lege container stampvol zat met afval dat niet van mij is afkomstig is. Moet er betaald worden als booteigenaar om afval te dumpen in de haven? Zal wel, en zij hebben daar geen zin in denk ik. Even de brug over wippen en voila!..Wat betreft rode kaart uitdelen wordt dat dus gedonder.

  reageer
 • KC

   

  Hoe krijg je een rode kaart als je buurman een paar flessen in jouw bak gooit. Hoe kom je er achter wat er in de vuilniszakken zit. Er kan van alles in zitten. Gaan de vuilnismannen alle zakken open maken? Droom maar lekker verder wethouder!

  reageer
 • Brie

   

  Ik wil de plastic container wel hebben hoor. .fiets nu continue naar de jumbo. ..erg irritant met veel plastic

  reageer
 • Eline Veere

   

  Niet nog een container voor mijn deur! Mijn tuin lijkt wel een filiaal van het afvalinzamelpunt. Ik spaar mijn plastic op in een plastic tas in mijn boodschappentas net als de lege, schoongespoelde flessen en potten, ik doe +/- 2x per week boodschappen en neem dan gelijk de rommel mee. Zo heb ik nooit grote tassen plastic en meer dan 2 a 3 leeg glaswerk.

 • Ohm1981

   

  Rolcontainers voor plastic invoeren. Hier in Almere doen ze het wel maar niet in alle wijken waaronder die van mij. Steeds met je plastic rommel naar die oranje verzamelcontainers die 9 van de 10 keer vol zitten komt je op gegeven moment ook de neus uit.

  reageer
 • ik weet niet in welke wijk u woont, maar volgens mijn zijn in Almere alle huishoudens voorzien van een plasticcontainer. behalve bij hoogbouw daar staan grote containers. als u in een laagbouw woning woont kunt u een plasticcontainer aanvragen bij de gemeente.

 • laat alle reacties zien
 • Sander VD Brink

   

  Dan moeten ze beginnen..met iedereen een groene container te geven

  reageer
 • Pietje

   

  kom maar op met die extra container!

  reageer
 • lelystedeling

   

  Vaak genoeg zie ik rest afval naast een ondergrondse container liggen matrassen, stoelen noem maar op, laten ze daar maar eens wat aan doen. Of dit soort afval staat naast de glasbak waardoor je er bijna niet meer bij kan.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Er is veel mis met de afvalscheiding door de gemeente zelf, in het verleden en nu: vroeger ging er veel GFT afval via het gemeentelijk depot alsnog bij het verbrandingsvuil, nu vindt men sporadisch plasticcontainers, gemiddeld 1 per wijk, grofvuil laten ophalen, daar moet je voor betalen, en leveranciers vragen soms extra geld voor het afvoeren van witgoed. Als de gemeente nu eerst zelf de hand in eigen boezem steekt en het scheiden makkelijker maakt, in plaats van de inwoners nog verder onder druk te zetten... Overigens is 240 kilo een aardig nederlands gemiddelde, waar de grote steden ver boven zitten, dus laat de wethouder eerst maar eens een acceptabel voorstel op tafel leggen.

  reageer
 • frits

   

  Het zijn gewoon allemaal achterlijke oplossingen van HVC. Wordt tijd dat de gemeente HVC aan de kant schuift, en een vuilnisdienst zoekt die niet de inwoners uitknijpt om tekorten te dekken die ontstaan zijn door misinvesteringen van HVC in energieprojecten. En de wethouder moet beter nadenken voordat ze klakkeloos de onzin van HVC via de media verspreidt.

 • Jeroen

   

  Tja, er zijn ook plastic containers waar een perscontainer onder zit, dat werkt veel beter aangezien plastic afval grotendeel gevuld is met lucht. Als je dan een perscontainer in een wisselunit ingraaft kan er veel meer afval in de container waardoor ze minder geleegd hoeven te worden en er veel meer afval in past. Tel uit je winst.

  reageer
 • Drontense

   

  In Dronten mag je het vlak bij je huis aan een haak hangen in een zak van de gemeente.Die zakken krijg gratis.Heel makkelijk. Ik doe alles wel netjes apart.

  reageer
 • Geesje65

   

  ik wil er wel een bak bij voor het plastic afval want het bewaren is niet altijd even fris als je wacht tot je naar de winkels gaat en een zakje vol hebt

  reageer
 • frits

   

  Rode kaart...wat betekent dat? Boete of kinderachtige symboliek? Kun je iemand beboeten omdat hij/zijn zijn afval niet naar zin van de gemeente scheidt? Ik denk niet dat daar een wettelijke mogelijkheid voor is. Opmerkelijk is dat heel veel grote gemeenten het afval gemengd ophalen, en dan na inzameling scheiden. Leidt tot prima resultaten, zonder dat je de burger dwingt zijn tuin vol te zetten met bakken. Dat laatste is geen stimulans voor inwoners, maar juist een negatieve prikkel. Dat geldt ook voor zaken als geld vragen voor het legen van de bak of ophalen van grofvuil. Dat leidt alleen maar tot illegale dumppraktijken, en helaas is dat in Lelystad met zijn vele groen erg gemakkelijk voor wie kwaad wil. Overigens vind ik de collectieve plastic-inzamelbakken in Lelystad juist prima; zouden er alleen wat meer mogen zijn. Kom alsjeblieft niet weer met een extra (oranje) bak voor bij de mensen thuis.

  reageer
 • ik geef eerlijk toe dat ik niet aan afvalscheiding doe, waarom niet....nou ik ga echt niet met een plasticzak eerst naar centrum lopen om het daar kwijt te kunnen. en tja zou het op de fiets kunnen doen maar nee ook dat zie ik niet zitten. dus kom maar op met die container voor pmd's ( plastic metalen en drankenkartons. en als het nou gewoon 1x per 2 weken komen legen want 1 x in de 4 weken haal je al niet want dan puilt die uit, dan wil ik wel goed me afval gaan scheiden.

  reageer
 • frits

   

  Dat wordt natuurlijk 1x per 4 weken de grijze bak en 1x per 4 weken de oranje bak. De gemeente gaat er echt geen geld insteken voor extra vuilniswagens. Overigens brengen de mensen ook massaal het glas naar de glasbak; dat is geen probleem. Zorg ervoor dat iedereen op loopafstand van zijn huis het plastic kwijt kan, dan heb je het voor elkaar.

 • Patrick

   

  De gemeente zal er zorg voor moeten dragen dat de plastic inzamel containers vaker geleegd worden. Persoonlijk gooi ik het plastic weer gewoon in de container bij de rest. Als je meerdere malen bij een uitpuilend inzamelpunt staat is het op een gegeven moment klaar. Ik blijf mijn afval niet weer mee naar huis nemen.

  reageer
 • ABS

   

  Idem

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert