Nieuw bestemmingsplan beperkt uitbreiding moskee

ALMERE
Het college van burgemeester en wethouders van Almere wil uitbreiding van de moskee in de Staatsliedenwijk beperken. Dat blijkt uit het nieuwe bestemmingsplan.

Het bestuur van de Abou Bakr moskee aan de Clemenceaustraat wil de destijds aangekochte kavel tot 100 procent kunnen bebouwen en tot 15 meter hoogte, zoals in het huidige bestemmingsplan is toegestaan. Het nieuwe bestemmingsplan stelt de maximale bouwhoogte op 12 meter en beperkt de bouw tot maximaal 70 procent van de kavel.

Het doel van de uitbreiding is het creëren van een ruimte voor taalles, Koran-les en huiswerkbegeleiding. Ook wil de moskee een vaste ruimte toewijzen aan jongeren die zij naar eigen inzicht en wensen kunnen inrichten. Dat is op dit moment niet mogelijk.

Het moskeebestuur zegt onaangenaam verrast te zijn door het nieuwe bestemmingsplan. Sinds 2013 is het bestuur in overleg met gemeente en de commissie welstand over de uitbreiding. Het bestuur hoopt er in goed overleg uit te komen en wil rekening houden met de belangen van de moskee en de belangen van de omwonenden.

Donderdagavond komt de Abou Bakr moskee aan de orde op de Politieke Markt. Op verzoek van de PVV wordt dan gesproken over de uitbreidingsplannen van de moskee.

reacties (6)

 • Mona

   

  Hoe vaak worden er bestemmingsplannen gewijzigd vlak na aankoop van nieuwbouwwoning of kavel waar je achteraf verschrikkelijk veel spijt hebt. (Lees TBS kliniek Almere Buiten en Moskee en zwembad naast elkaar t/o woningen Tussen de Vaarten. Dit overkomt zoveel mensen. Ook wij hebben tot 2 keer toe vlak na aankoop nieuwe woning te maken gehad met negatieve wijzigingen van het bestemmingsplan en dan hebben wij met z'n allen ook dikke vette pech. Waarom die moskee dan ook niet!

  reageer
 • Gerrit

   

  Het huidige bestemmingsplan stamt uit 1986. Wettelijk is Almere verplicht eens in de 10 jaar een bestemmingsplan te herzien. Het was dus de hoogste tijd.

 • willem

   

  Ik weet nog een plek waar ze grote kunnen namelijk africa

  reageer
 • ikke

   

  U noemt ze gelukszoekers, ik noem ze veilgheidszoekers of oorlogslachtoffers.

  reageer
 • DrJake

   

  De rijke arabische landen nemen bijna geen vluchtelingen op en laatst zag ik op npo1:buitenhof dat er een goed journalist uit Saudi-Arabie die zeer sterke banden/bronnen heeft met/in de regering heeft geuit waarom :"Wij hebben een veel andere(=zeg te hogere) levensstijl/-standaard dan de vluchtelingen en dat kan problemen opleveren. " (kijk het maar terug op uitzending gemist:is nu in september geweest.) Dus als (rijke) moslims hun 'broders' in nood niet (willen) helpen zijn wij in EU/NL maar de klos resp. zo gek ?

 • Marcel b

   

  Berichtgeving is feitelijk onjuist. Niet tot 15m hoog en zeker geen 100% bebouwing van de kavel. Planschade? Waar lees je dat? Ga eens praten met die mensen voordat je als een kip zonder kop loopt te kletsen uit je nek.

  reageer
 • Gerrit

   

  Bericht klopt wel degelijk. Huidig bestemmingsplan biedt mogelijkheud tot 15m hoog en 100% bebouwing van de kavel. Inperking van dit recht kan leiden tot planschade. En dat us wat gemeente nu juist doet, bouwmogelijkheden inperken en dus is er risico op planschade.

 • Pzaal

   

  Gewoon slopen dat ding, weg ermee.

  reageer
 • Snugger

   

  Wat een kaalslag in Almere zal dat worden als jij je zin krijgt. Discriminatie op geloofsovertuiging is niet toegestaan in dit land. Vrijheid van vereniging wel! Maar de consequentie is dan natuurlijk wel dat als een moskee niet meer kan of mag ook alle kerken afgebroken dienen te worden. Voordeel is wel dat er meer ruimte is voor woningbouw

 • laat alle reacties zien
 • Roel

   

  en jawel nu blijkt dat ze niet kunnen bouwen wat ze willen. Willen ze planschade! Tuurlijk wees blij dat Nederland een land is dat je vrijheid heb van goddienst en dag je een moskee heb mogen bouwen in het verleden. Jammer dat het nu niet kan worden door dat het bestemming plan anders is dan gedacht. Maar je kan nog steeds je geloof nastreven!

  reageer
 • MKM

   

  Volgens mij doet het bestuur van deze moskee precies wat elke andere partij in een dergelijke situatie zou doen...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert