Bijna 150 ambtenaren vertrokken

LELYSTAD
Lelystad heeft de afgelopen jaren afscheid genomen van een fors aantal ambtenaren. In 2009 werkten er nog 730 mensen in het stadhuis. Dat aantal is afgenomen tot 585 dit jaar.

Volgens wethouder Jop Fackeldey is die afname het gevolg van de 50 miljoen aan bezuinigingen die de gemeente zichzelf heeft opgelegd.

Dit jaar zijn er wel twintig mensen extra op uitzendbasis werkzaam. Dat is nodig omdat Lelystad er taken bij heeft gekregen die eerst door de landelijke overheid werden uitgevoerd.

reacties (17)

 • Thomas

   

  Maar dat is ook logisch. De mensen van Werk&Inkomen die u zo op uw dak zitten, en waar dat beeld bij u vandaan komt, worden geïnstrueerd om die druk te zetten. Op die manier zal u sneller een baan vinden en de bijstand verlaten.

  reageer
 • Serge

   

  Een werkende ambtenaar ?

  reageer
 • Roy

   

  Nee u hebt humor een ambtenaar die zich kapot werkt ... De grap van de eeuw !

  reageer
 • arie

   

  De 1e gemeenteambtenaar die zich kapot werkt is nu nog niet eens geboren. Laat ze maar eens een tijdje op stage gaan in het bedrijfsleven om te leren dat werk uit meer bestaat dan dromerig uit het raam staren. Ik ben nog nooit een klantvriendelijke ambtenaar tegen gekomen, zonder concurrentie kan dat ook niet veranderen want de mens past zich aan aan de situatie dus gaan ze lekker relaxed hun gangetje.

  reageer
 • arie

   

  Praat geen onzin alsjeblieft; een inleenkracht kost gemiddeld slechts 10-15% meer als een vaste kracht.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • neeltje

   

  Zo Dirk, jij bent blijkbaar goed ingevoerd. Er zijn de afgelopen jaren hele en halve afdelingen weg bezuinigd, maar jij weet dat het alleen de automatisering is. De mensen die overgebleven zijn werken zich kapot, maar joh wat maakt het uit. Het zijn maar ambtenaren he.

  reageer
 • Rogier

   

  De gemeente heeft in totaal circa 20 uitzendkrachten in dienst, waarvan maar een klein aantal voor de extra taken.

  reageer
 • frits

   

  Gratis tip voor raadsleden die meelezen: naast Lelystad zijn er volgens het CBS nog acht andere gemeenten met 70.000-80.000 inwoners: Almelo, Gouda, Hoorn, Leidschendam-Voorburg, Purmerend, Roosendaal, Schiedam, Vlaardingen (Spijkenisse bestaat door herindeling niet meer). Vraag bij die gemeenten eens na hoeveel vaste medewerkers en hoeveel inhuur ze hebben, of er plannen zijn dit aantal de komende jaren te verminderen, en of ze als centrumgemeente taken voor andere gemeenten doen, dan wel juist taken uitbesteed hebben aan andere gemeenten/ samenwerkingsverbanden. Dat geeft pas een goed perspectief over het aantal ambtenaren in Lelystad. Ik denk dat de uitkomst wordt dat Lelystad relatief veel ambtenaren heeft. Dan wordt een benchmark interessant om te kijken voor welke taken Lelystad meer ambtenaren heeft dan de vergelijkbare gemeenten. Overigens had een beetje wethouder zelf met zo'n benchmark gekomen, in plaats van zielig lopen doen in de media. 100 ambtenaren minder bespaart al snel 7,5 miljoen per jaar. En als het indirect (administratief, financieel e.d) personeel betreft, dan zal de burger daar ook weinig van merken.

  reageer
 • frits

   

  Zegt me niets. Andere middelgrote steden rond 75.000 inwoners hebben al beduidend minder ambtenaren in dienst. Meneer Fackeldey moet zich eens beter verdiepen. Er kan nog heel wat indirect (administratief en financieel) personeel uit in Lelystad, en inhuur is belachelijk. Ook andere gemeenten hebben die nieuwe taken gekregen. Die inhuur is er dan ook niet alleen voor de nieuwe taken, maar betreft bijvoorbeeld ook de vriendjes projectmanagers van CittaNova.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "20 uitzend krachten zijn net zo duur als 100 vaste werknemers." - overdrijven is ook een vak

  reageer
 • Eric

   

  20 uitzend krachten zijn net zo duur als 100 vaste werknemers. Verder moet je nu wel overal veel langer op wachten als je iets wil doen bij de gemeente Lelystad. Zelfs trouwen wordt voor uitgeweken naar Dronten.

  reageer
 • ABS

   

  Dan zal binnenkort het stadhuis wel (weer) verbouwd moeten worden, toch?

  reageer
 • Danni

   

  Alle gemeenten hebben de afgelopen jaren flink bezuinigd op personeel. Niet omdat die uit hun neus zaten te eten maar door digitalisering en doordat gemeente bepaalde taken niet of minder doen. Bijvoorbeeld groenonderhoud. Verder zegt het niet veel, want als je taken door een bedrijf laat doen moet de gemeente daar ook betalen.

  reageer
 • Daan

   

  Ik vind die foto briljant! UWV weg wegens landelijk beleid en de wethouder financiën schermt al weer met lege werkplekken als bewijs van krimp. Wees toch eens eerlijk!

  reageer
 • Dirk

   

  Zielig verhaal. Automatisering heeft deze mogelijkheid geboden. Er is per saldo maar weinig krimp gepleegd. En er wordt gesproken over ambtenaren in dienst. De 20 extra uitzendkrachten komen bovenop de bestaande en moloch aan externe adviseurs. Zou graag de werkelijke bezettingen inzien, inclusief toegenomen kosten per FTE.

  reageer
 • wallander

   

  Dus er liepen er 145 uit hun neus te eten?

  reageer
 • Pzaal

   

  Goed dat de gemeente op zichzelf heeft bezuinigd en een keer niet op de burgers.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert