Almere wil 6 eigen panden slopen en 10 verkopen

ALMERE
De gemeente Almere wil de komende jaren tien gebouwen verkopen en zes gemeentelijke panden slopen. Dat blijkt uit het Meerjaren Perspectief Vastgoed 2016 - 2019.

De gemeente bezit 335 gebouwen. Daarvan staat 4,4% leeg. Voor die panden worden nieuwe huurders gezocht. Verhuur vindt bijvoorbeeld plaats aan kinderdagverblijven. Ook de eigen wijkteams worden daarin ondergebracht. Als de gemeente leegstaande gebouwen niet meer nodig heeft, gaan ze in de verkoop.

Verkoop
Daarvoor blijkt deels belangstelling te zijn. Zo is de verkoop van de bibliotheek in Almere Haven bijna rond. Aan wie is nog onbekend. De bibliotheek zelf verhuist naar het nieuwe cultuurcentrum Corrosia in Haven.

Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om lege gebouwen om te vormen naar woonruimte. Er is namelijjk een aanzienlijke vraag naar tijdelijke woonruimte en woningen voor bijzondere doelgroepen. Zo is er op het gebouw aan Walt Disney Plantsoen 88 en Boterbloemweg 1 een bod uitgebracht voor het realiseren van zorgwoningen.

Kantorenmarkt
Op de langere termijn hoopt Almere ook kopers te vinden voor kantoorpand Het Alnovum en het kantoorpand aan Louis Armstrongweg 90. Beiden worden momenteel deels verhuurd. De verkoop en de verhuur van deze gebouwen gaat gezien de huidige kantorenmarkt moeizaam. De kantorenleegstand in de stad bedraagt bijna 30 procent. Overigens komt ook het pand De Aardbei achter het stadhuis vanaf 2016 geheel leeg door het vertrek van de huurders.

Sloop
Gebouwen worden gesloopt als ze niet meer verhuurd of verkocht kunnen worden. Dit geldt voor een aantal tijdelijke panden voor onderwijshuisvesting. Omdat het aantal leerlingen in Almere afneemt, zijn deze gebouwen niet meer nodig en kunnen ze worden gesloopt. Zo staat aan de Odeonstraat een schoolgebouw leeg. De gemeente schat daarvan in dat de kans op verhuur nihil is.

Verder wordt op langere termijn het gebouw aan Lierstraat 13 in 2017 verwijderd omdat het in een zeer slechte staat verkeert. Dit pand wordt momenteel nog wel verhuurd. Het Nautilus College, een school voor speciaal onderwijs, heeft het in gebruik.

Sloop- en verkooplijst
Wil je zien of een gemeentelijk gebouw bij jou in de buurt op de sloop- en verkooplijst van de gemeente staat, kijk dan in deze volledige lijst.

reacties (17)

 • Antje Ha

   

  Doemere is niet van de gemeente. Al lang voor het betaald parkeren werd geopperd was het er al niks meer. Er is ook geen hond meer die nog van uit Haven of Stad naar Buiten zal rijden om er iets te kopen. Alles heb je dichterbij ook bij de hand.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Waar maak je je druk om. De gebouwen staan er een tijdje en als de behoefte weg is kunnen ze weer weg. Dat is hier ook gedaan. Wat maakt het uit of het 5,10 of 15 jaar is? Als het erg lang moet staan is een gewoon gebouw overigens beter.

  reageer
 • Gerrit

   

  Dat was inderdaad zo, maar die regels zijn enorm versoepeld. Voorheen moest de tijdelijke behoefte aangetoond worden. Tegenwoordig volstaat een simpele onderbouwing van de tijdelijkheid

  reageer
 • ron

   

  ik zou wel eens willen weten: een noodgebouw wordt vaak voor 5 of 10 jaar neergezet ... hoelang hebben die gebouwen nu in werkelijkheid gestaan.... rechters zeggen steeds vaker : als jij als gemeente niet kan aantonen dat dit object over 10 jaar niet meer nodig is of waar het binnen 10 jaar heen verhuisd mag je überhaupt daar niet bouwen. De praktijk is echter vaak dat de gemeente totaal geen zekerheid heeft en ook tussentijds nauwelijks een definitieve oplossing zoekt of kan vinden.

  reageer
 • Als de COA er maar geen lucht van krijgt.....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  Dat is de meest klinklare onzin die er uit gekraamd kan worden. DoeMere is een achterhaakd centrum met de uitstraling van de jaren 70. Al voor de invoering van het betaald parkeren liep hem achteruit met dit centrum. De winkeliers hebben zelf achterover gehangen en zijn lui gebleken. De gedachte dat de klanten vanzelf wel komen bleek niet houdbaar.

  reageer
 • Thomas

   

  Dat is een sympathiek idee, maar vaak kost verbouwing 8-10x meer dan sloop en herbouw. Doordat we de laatste jaren steeds hogere milieueisen zijn gaan stellen aan woningen, is het bijna onmogelijk om gebouwen om te bouwen tot woningen zonder dat er honderden miljoenen aan subsidie in moeten. Het zou bijvoorbeeld meerdere tonnen kosten om voor een klein kantoorgebouw de ventilatiesystemen te slopen en te herbouwen op een manier dat ze volstaan voor individuele woningen, zeker als er oude plenum-afzuiging in zit is verbouwen echt een harde eis. En dan heb je, wat? Vijf woningen? Alleen al op ventilatie komt er dan dus richting een ton bovenop de woningprijs. We moeten kiezen: Of de milieu eisen omlaag, of we accepteren dat alleen een paar gelukkige rijke mensen nog kunnen wonen waar ze willen.

  reageer
 • Gerrit

   

  En dat er de afgelopen jaren een behoorlijke crisis is geweest, heeft er natuurlijk helemaal niets mee te maken.

  reageer
 • Gerrit

   

  Bij de meergronden gaat het niet om het gehele complex, enkel een tijdelijk gebouw. De afkorting t.o.h. Staat voor tijdelijke onderwijshuisvesting

  reageer
 • frits

   

  Sloop bespaart geld voor onderhoud en belastingen. Dat sloopgeld kun je dus niet aan wat anders uitgeven. Verder staat er toch ook dat de gemeente onderzoekt of er woningen in gemaakt kunnen worden? Maar met afgeschreven noodgebouwen kan dat niet.

  reageer
 • michael

   

  Het pand van de meergronden is al een paar jaar een discussie punt zie begrotingen, nieuwbouw is goedkoper dan renovatie. En doemere is van een vastgoedbedrijf volgens mij hoor.

  reageer
 • nou nou

   

  Niet overdrijven de laatste 10 jaar loopt doemere al slecht en kun je er n kanon afschieten. Goed ieder om de boel daarpplatte gooien.

  reageer
 • Jan

   

  Wedden dat Doemere ook op termijn gesloopt wordt? Er loopt niemand rond, terwijl er het vroeger altijd druk was. Allemaal ten onder gegaan door invoering van het Betaald Parkeren...

  reageer
 • Pietje

   

  Verhuren aan het COA. Dé oplossing!

  reageer
 • Ikke

   

  De meergronden????????

  reageer
 • Lizzy

   

  misschien een beter idee om de komende jaren in de burgen en gevaarlijke auto/ fietspad kruizingen te investeren en niet in de sloop de van hun eigen gebouwen waar blijkbaar wel geld voor is? Of hun panden bewoonbaar te maken voor hun EIGEN burgers jongeren en mensen die hard op zoek zijn huisje?

  reageer
 • huh

   

  Meergronden op de slooplijst? Nautilus plat? Maar voor het school gebouw aan de odeon straat kan men geen huurder vinden. Nautilus naar Odeonstraat ???? Weet niet hoor zal wel te simpel gedacht zijn..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert