Kiel gelegd van 16e-eeuws waterschip

LELYSTAD
De replica van de Batavia bestaat zondag 30 jaar. Op 4 oktober 1985 werd de kiel gelegd van het VOC-retourschip op de Bataviawerf in Lelystad.

Om dat te vieren is zondagmiddag de kiel gelegd van de replica van een nog te bouwen 16e-eeuws waterschip.

Eind 2016 gaat de replica van de Batavia het land op en wordt het schip samen met het waterschip en de IJsselkogge onderdeel van het nieuwe project Batavialand.

reacties (10)

 • lelystedeling

   

  Batavia op het droge ? Waanzin ! Leg de Batavia in de haven waar hij hoort, Batavia-Haven en maak geen gebruik/misbruik van de openbare ruimte tussen Nieuw Land en werf.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Nieuw management Batvialand. Nieuwe dromen . Bouw eerst de 7 Provincien af en begin dan met nieuwe projecten. Er is geen geld om de 7Provincien af te bouwen maar wel geld voor andere droomprojecten w.o. Batavialand. Het Zuiderzeeproject verdwijnt in zijn geheel in de nieuwe opzet van Batavialand.Dit wordt een scheepskerkhof.

  reageer
 • Bezoeker werf

   

  Ze kunnen beter de Batavia eerst afmaken, dan pas aan de andere schepen beginnen of verder gaan. Als je de Batavia nu bezoekt is het een grote bouwplats met halve masten.

  reageer
 • Jos '56

   

  Om in scheepstermen te blijven, dit is een reactie die kant noch wal raakt :-(

  reageer
 • Hans

   

  Onder leiding van Willem Vos is de bouw van de 7 provinciën gestart. Met Willem aan het roer was de 7 Provinciën zeker afgebouwd. Nu ga je beginnen met een ander schip en laat je de 7 Provinciën wegrotten. Is het toeval of niet dat de 7 Provinciën precies ligt op de plek waar Bataviastad wil uitbreiden? En tsja als je dus verder gaat met de bouw van de 7 Provinciën blokkeer je Bataviastad. Omroep Flevoland hoe staat het met de vorming van Batavialand? De provincie en gemeente Lelystad spelen een dubieuze rol hierin. Maakt niet uit de inwoners van Lelystad en Flevoland betalen het mismanagement van Batavialand.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Fritz 73

   

  Lees je eerst ff in voor je azijn gaat zeiken!

  reageer
 • De ingenieur

   

  De Batavia bestaat dus zo'n 20 jaar. Ze deden er 10 jaar over om hem te bouwen. Zonder een meter gevaren te hebben is het schip nu waardeloos en moet hij uit het water gehaald worden anders zakt hij naar de bodem. Goed management! Maar niet heus.

  reageer
 • Beo

   

  Mooi schip.....ik mocht er aan meewerken toen die tijd. Was een warm bad bij Willem en zn vrouw en de kids. Wereld tijd.....

  reageer
 • Daan

   

  @herman gelukkig staan de beste stuurlui aan wal. Ik heb heel veel respect hoe de huidige bouwers en vrijwilligers onder bezielende leiding van Hans Maris de Bataviawerf door de afgelopen moeilijke tijden heeft geloodst. Willem Vos is zelf, na de voltooiing van de Batavia, altijd een groot voorstander geweest van het bouwen van kleinere historische schepen die in 1 of 2 jaar voltooid konden worden. Nogmaals veel respect voor de huidige koers van de Bataviawerf!

  reageer
 • Herman

   

  Toen der tijd hadden we tenminste nog een bouwmeester (Willem Vos), die van wanten wist er en een goed schip van wist te maken. Het "zooitje" wat er nu zit, krijgt de 7 Provinciën niet eens voor mekaar, maar wel weer een nieuw schip willen bouwen, SCHANDE .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert