"Stadshart heeft geen identiteit en is achterhaald"

LELYSTAD
Het winkelcentrum van Lelystad heeft geen identiteit en is achterhaald. Dat zijn de conclusies van Paul Tankink. Hij is als onafhankelijk deskundige aangetrokken om de problemen in het stadshart van Lelystad aan te pakken. Tankink zegt dat ingrijpen nu nog kan, maar dat het over twee jaar te laat is.

Normaal gesproken heeft een centrum drie belangrijke trekkers. Daartussen liggen looproutes, waardoor publiek langs alle winkels loopt. Door een wildgroei aan parkeergarages in Lelystad worden deze routes niet bereikt door het winkelend publiek. Tankink zegt dat de gemeente moet overwegen om vrij parkeren in te voeren.

Cultuur, zorg en groen
Het stadshart moet één gevoel uitstralen en er moet cultuur, zorg en groen toegevoegd worden. Volgens Tankink is de vernieuwing van het Stadhuisplein een eerste stap in de goede richting. De leegstand moet teruggebracht worden.

Bioscoop en horeca
Het Agorahof kan aantrekkelijker gemaakt worden door de komst van een bioscoop, en de toevoeging van horeca en groenvoorzieningen.
Over twee weken worden de plannen besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering.

reacties (38)

 • Jacob

   

  Het winkelhart van Lelystad is in een afspiegeling van de Nederlandse samenleving, welke ook identiteitsloos is. De deskundigen in deze zijn de bewoners van Lelystad zelf. De ontbrekende identiteit en broodnodige sfeer moeten van henzelf komen. Daar is "deskundige" Paul Tankink niet voor nodig.

  reageer
 • Mo

   

  - vrij parkeren is essentieel - elke stadskern van nu zie je (wel langzaam maar..)verandering van winkels terug in woningen waardoor er leefbaarheid blijft. Lelystad maakt een basale beginfout door bewoning en verandering van gevels om bewoning mogelijk te maken niet toe te staan. Hierdoor gaat, volgens de vrije markt werking,vanzelf het principe ontstaan dat winkels in woningen komen wanneer de markt gunstig is. Zoals ook in het verleden in andere steden is gebeurd. - Lelystad is een stad welke ligt aan het IJsselmeer. Waar is het water in de stad. In het verleden was het mogelijk om het water tot de stad te brengen maar hier is niets van terug te vinden. - aanpak a la stadhuisplein is duur in onderhoud. Mooi maar onbetaalbaar. Hou het simpel en zorg voor een looproute naast vrij parkeren en net als in andere plaatsen zie je mensen terugkomen.

  reageer
 • marcel

   

  Whauwww en dit Is de uitkomst na ruim een half jaar onderzoek!!!!! Klasse hoor. Whahaha ik schreef het een half jaar geleden al... Ik wilde deze conclusies voor de helft van het bedrag wel delen met de gemeente. Nou ja deze meneer Tankink kan iig zijn centjes ophalen bij de gemeente en daar zullen ook nog vast wel wat declaratie bonnetjes bijzitten. Dank voor uw inbreng... Nu gaat het vast goedkomen en krijgen we straks weer een bruisend stadshart :))

  reageer
 • Thomas

   

  Wat ik vreemd vindt is dat men dermate veel geld uitgeeft aan iemand die vastgoedontwikkelaar en geen onderzoeker is. Ik zelf werk als onderzoeker van ruimtelijke vraagstukken, maar de interne analyse en strategische positie van een winkelgebied, doen we meestal voor de helft van die prijs. En dan hebben we het over diepgravend onderzoek. Een quickscan zoals hier ogenschijnlijk is uitgevoerd kan al voor een paar duizend euro. Dat groen planten meer bezoekers trekt is overigens een misvatting. Het is niet alsof mensen thuis zitten en denken "maar daar staat een struikt, ik ga daar naartoe". Al jaren bekend in de ruimtelijke ordening, dus vreemd om hetzelfde achterhaalde advies hier weer terug te zien. Maar goed, als de gemeente Lelystad geld teveel heeft dan moeten ze manieren vinden om dat uit te geven. Wie ben ik om hun budgetaire beleid aan te vallen?

  reageer
 • Jan Bekker

   

  Vrij parkeren invoeren of met blauwe zones werken (voor minstens twee uur) lost inderdaad een hoop problemen op. Dat zeg ik al jaren maar Lelystadse bestuurders (hoe kortzichtig kan je zijn) roepen steeds dat dat niet oplost. Ik zou zeggen probeer het is een jaar. daar had je overigens geen dure kracht voor hoeven in te huren. geld dat beter besteed had kunnen worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ondernemer

   

  ik begrijp niet waarom deze meneer hier voor 40000 euro komt vertellen wat iedereen al wist de ondernemers zeggen het al tijden Bindend lokaal had het in zijn programma maar nee hoor de heer Tankink zegt het en men denkt er over na GRATIS PARKEREN denk even aan de grote winkelketens die aan het eind van het jaar weggaan als er niets aan het parkeerbeleid veranderd dan komt de ondergang van de GORDIAAN helemaal in zicht maar gemeenteraad slaap rustig door

  reageer
 • vogeltje

   

  Ik kan wel huilen als ik lees dat die man 40000 Euro hier voor heeft gekregen. Wij konden dit al lang vertellen voor zo veel minder geld.

  reageer
 • Rob

   

  Lees het meerdere keren. 1)Lagere huurprijzen. Om wat voor bedragen gaat het überhaupt? En in hoeverre verschilt dat met andere soortgelijke steden?2)lagere parkeertarieven. Gaan er dan veel meer mensen naar het centrum als dit gratis zou zijn? 3)wegwerken leegstand. Zal hierdoor het aantal bezoekers toenemen en eventueel de aankopen online doen afnemen. Denk dat het effect minimaal is. Misschien is de trend dat centra meer transformeren naar plekken waar je niet naar toe gaat om alleen maar te kunnen shoppen, maar dat het ook iets aan gezelligheid te bieden heeft. (maar dat is niet nieuw toch). 4) Aantrekkingskracht centrum. Is natuurlijk smaakafhankelijk. Misschien af te leiden door het aantal mensen dat bereid is buiten de eigen stad een centrum te bezoeken. (Wat mis je). Voor mijzelf geldt dat niet het aantal winkels of gratis parkeren de reden zijn om een centrum wel of niet te bezoeken. De sfeer is wel bepalend of ik mijn vrije tijd hieraan wil besteden.

  reageer
 • Milko

   

  Gisteren nog even met mijn kleindochter door het centrum gewandeld. Ik wist eigenlijk van gekkigheid niet hoe gauw ik daar weer weg moest zijn. Want een troosteloze aanblik,straalt helemaal niets uit,veel leegstand, winkeliers zijn alleen nog maar bezig om een faillissement te voorkomen. Mijn advies: parkeerkosten omlaag, meer blauwe zones,absurde huurprijzen omlaag. Hele stadscentrum weer aantrekkelijk maken. Maar vrees dat het eigenlijk al te laat is.

  reageer
 • Koos W.

   

  Inderdaad Frits de blauwe zone verplaatsen, goed idee, alleen dan wel met fatsoenlijke tijden van minimaal 2-4 uur.

  reageer
 • Barbara

   

  Na vijfentwintg jaar op verzoek mee gedacht te hebben en aan kunnen zien hoe gemeenschappelijk kapitaal in de plomp werd gesmeten zijn we nog tegen dovenmansoren aan het kletsen. En idd, welke stad in Nederland heeft er nog een eigen identiteit? Allemaal lulkoek geklets. Onderzoek blijkt een kostbare bezigheidstherapie voor onderzoekers zonder dat dit iets heeft opgeleverd. Maar een ding wat de werkelijkheid dichterbij haalt is het feit dat wij er in Lelystad binnen een paar weken honderden inwoners bijkrijgen. Eindelijk gebeurt er hier eens wat!!!!!

  reageer
 • problemsolver

   

  Maak één plein, ipv de drie nu.... Centreer de terrassen daar. Krimp de zone in door de overgebleven pleinen van functie te laten veranderen.... Groen, park, woningen.... Bedank het... Problem solved..

  reageer
 • Rob

   

  Integreren met Bataviastad. Eens. Trekt immers al publiek van zowel binnen als buiten Lelystad. Terras aan het water. Ik ben helemaal voor.

  reageer
 • bergerac

   

  Ik denk dat het een algemeen probleem is In alle zogenaamde steden staan veel winkels leeg. De verkopen via internet stijgen heel snel. Ik vraag me wel af hoeveel dit onderzoek de gemeente gekost heeft.

  reageer
 • frits

   

  Vrijwel elke historische binnenstad in Nederland? De Amsterdamse Poort? Zelfs het stadshart van Almere is leuker dan Lelystad, want uitdrukkelijk ultramodern. Neringweg, Neringpassage, De Wissel, Stadhuisstraat, Stadhuisplein: allemaal foeilelijke panden. Ik zou zeggen: maak hier woonblokken van, en concentreer de winkels als toekomstig buurtwinkelcentrum rondom de Promesse. Ik snap oberigens totaal de meerwaarde van deze dure externe adviseur niet; hij heeft gewoon de dromen van het college op papier gezet. Ja, een bioscoop op het Agorahof, daar wordt de stad tijdens de winkelopeningsrijden echt leuker van... net zo'n impuls als het Oranje Monster. Bovendien zijn er projectontwikkelaars die een bioscoop bij het vliegveld willen bouwen, want ook OMALA moet gezellig worden door 'leisure'...

  reageer
 • frits

   

  Als de forenzen in de garages staan, is natuurlijk geen probleem. Daar is plaats zat. Op de parkeerplaatsen bij de BCC, Deen en AH kun je natuurlijk ook een blauwe zone maken om deze locaties voor het winkelpubliek te behouden. Voordeel is dat de blauwe zones in de woonwijken rondom het stadshart dan weg kunnen, waardoor de handhaving ook nog eens veel goedkoper wordt. De parkeeropbrengsten in Lelystad worden nu vooral gebruikt om Parkeerservice met een duur loket in stand te houden.

  reageer
 • frits

   

  Zou je ook zo kortzichtig reageren als er voor fietsparkeren betaald moet worden? Die stallingen kosten de gemeente ook heel wat geld. Mensen sparen wel degelijk graag een paar euro uit door aan de Tjalk, in Palazzo of een van de andere winkelcentra te gaan winkelen. Zelfs achter het Lelycentre kun je gratis parkeren.

  reageer
 • Jaap

   

  Wel eens aan de Batavìahaven geweest?

  reageer
 • De fietser

   

  De huur is een molensteen en het parkeren kost hen niets. Het aantal wegblijvende klanten is zeer gering daar het parkeren ook hen weinig kost. Gratis parkeren spaart de gemeente een hoop beheerkosten en wellicht komen er dan een paar klanten meer. Ten opzichte van de autokosten voor het rijden vallen de Lelysteedse parkeerkosten in het niet.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Welk winkelcentrum in Nederland heeft er eigenlijk wèl een identiteit? Je ziet toch overal dezelfde winkels, dezelfde Blokkers, Kruidvaten, Actions en V&D's.

  reageer
 • Koos W.

   

  Het is inderdaad van belang dat de huren naar beneden gaan. Dit geeft de ondernemers financieele adem en dat geld kunnen ze gebruiken om aanbiedingen te doen waardoor het interessant is om te gaan winkelen. Daarnaast het afschaffen van betaald parkeren, echter alleen 's avonds en in het weekend. Waarom? .. Omdat anders de forenzen weer met de auto naar het station gaan en de hele dag parkeren in het centrum. (wat ik ook zou doen).

  reageer
 • Rutger

   

  Open deuren. Plat gooien en centrum integreren met Batavia Stad is enige oplossing.

  reageer
 • Tsja

   

  Leegstand winkels? Daar is wel een oplossing voor hoor.

  reageer
 • Michel

   

  Open Deur Universiteit? Voor dat geld had ik ook wel een rapportje kunnen tikken.

  reageer
 • Pietje

   

  Tja, ontwerpers en architecten, hè. Vaak meer bezig met hun eigen modernistische besognes dan met hun publieke taak. Daar krijg je dan die platte dozensteden van. En geen groen, want dat kost maar onderhoud.

  reageer
 • Oud ambtenaar 020

   

  Conclusie: De planologen van Lelystad hebben in 35 jaar niets fatsoenlijks geleerd, hebben geen visie gehad of hebben zitten slapen!!! Wat hebben ze dan anders gedaan tijdens al die dure studiereizen naar andere steden???

  reageer
 • Dirk

   

  60k verder en geen enkel nieuws! Een ware schertsvertoning! Weer publiek geld verkwanseld.

  reageer
 • swift

   

  En hier heb je een deskundige voor nodig. Lelystad is gewoon niet mooi om te winkelen. Het nieuwe gedeelte is kaal en kil. Zet er wat bomen neer in de zomer wat plantjes. Wat leuke terrasje die uitnodigen om er wat te drinken en eten. De huren omlaag zodat het leegstand wat minder word.

  reageer
 • Piet

   

  Een goede kop zou zijn: Stadshart heeft geen hart. Maar eigenlijk wisten we dat al. Het eerste stadshart (Lelycenter) is buurtwinkelcentrum geworden toen de Gordiaan werd gebouwd. Misschien moeten we de Gordiaan nu ook maar gaan verlaten en weer iets nieuws bouwen.

  reageer
 • Kees

   

  En dat oranje monster net de rug naar het plein. Wat is er met de wethouder gebeurd die daar zijn zegen aan heeft gegeven. ..

  reageer
 • Adri

   

  Als de asielzoekers komen wordt het weer een stuk gezelliger. Net alsof je in het buitenland bent :) Tip: organiseer een bazaar

  reageer
 • Johan

   

  En gemeenteraad: Niet eerst zeggen de parkeertarieven niet te verhogen. Dan een week later toch doen omdat een of ander forum dat zegt! Maak dat de kat wijs!

  reageer
 • Johan

   

  Denk aan het succes van het afschaffen van het ''belasting'' betalen op de donderdagavond! Flink Omlaag die tarieven. De mensen komen weer. Dan komen de winkels, ook weer, mits de huur van de winkels niet zo idioot hoog zijn!

  reageer
 • Mars

   

  Ik ben blij dat deze onderzoeker inziet dat betaald parkeren een molensteen om de nek van ondernemers is. Betaald parkeren kun je een keer invoeren zodra het centrum mensen trekt die het er voor over hebben om voor te betalen. Van die situatie is nu totaal geen sprake. Het invoeren van betaald parkeren in het centrum was puur kortetermijn-denken.

  reageer
 • Den

   

  Briljant! 2 jaar terug hebben 3 havo leerlingen dit voor hun profielwerkstuk ook onderzocht: dezelfde conclusie. 1 verschil: de aanpak tot verbetering was iets heftiger: verplaatsing winkelhart richting gebied bij Bataviastad. Juist om identiteit "water" te geven..... Chapeau voor mijjn leerlingen.

  reageer
 • KC

   

  Tankink heeft gelijk. Voor de middenstand zou het goed zijn dat er gratis parkeren komt.

  reageer
 • Elbert

   

  Gracht door de stad graven, terrassen aan het water.................... Ooit een gemiste kans om het IJsselmeer niet bij het centrum te betrekken. Een havenstad was mooi geweest

  reageer
 • Koos

   

  Nou gemeente Lelystad......daar gaan we weer......opnieuw naar de tekentafel, nieuwe gebouwen afbreken, groenstroken aanleggen en een bioscoop bouwen. Laten we hopen dat de Agora dan wel levensvatbaar blijft......

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert