Nieuw Land teleurgesteld over weghalen archief NOP

NOORDOOSTPOLDER
Museum Nieuw Land in Lelystad is teleurgesteld dat de gemeente Noordoostpolder zelf het archief van de gemeente weer gaat beheren. Volgens een woordvoerder is het beter om de archieven binnen een provincie op één plek onder te brengen. Historici hoeven dan niet naar verschillende loketten om ze in te zien.

Nieuw Land heeft het archief van Noordoostpolder maar een paar jaar onder zijn hoede gehad. Het werd overgeheveld toen de inspectiedienst ontdekte dat de gemeente het niet op orde had. Zo was er geen gemeentearchivaris en was het niet toegankelijk voor publiek en historici.

Noordoostpolder betaalde jaarlijks een ton aan Nieuw Land om het beheer over te nemen. De gemeente denkt de zaken nu wel op orde te hebben en dat het goedkoper is zelf voor het archief te zorgen.

reacties (5)

 • -Z-

   

  Nieuw Land zoekt rechtvaardiging tot bestaan. Immers, 1 nationaal loket is NOG makkelijker, volgens de eigen redenering. Archieven horen daar waar ze horen, dus lokaal. Nieuw Land's archief is nu enkel een ver weg niet te bereiken verstopte plek waar mooie lokale Flevolandse spullen verstoffen en onzichtbaar opgeslagen liggen.

  reageer
 • Hans

   

  Waarom zou de NOP weggaan als Nieuwland goedkoper is en betere kwaliteit levert? Of ziet de NOP grote financiële risico's in het opgaan van Nieuwland in Batavialand, want dan draai je als gemeente op voor de verliezen. Conclusie: de NOP heeft een weloverwogen keuze gemaakt!

  reageer
 • Hans Keuper

   

  Inderdaad KC, heel jammer. En vermoedelijk voldoet de Gemeente Noordoostpolder aan geen van de voorwaarden van de Archiefwet 1995. Alleen .... in deze polder maakt dat niet uit. Daar maken B&W hun eigen wetten en overtreden die van anderen.

  reageer
 • HM

   

  Ook nieuw Land heeft zijn zaakjes niet op orde.

  reageer
 • KC

   

  Moet je weer op verschillende plaatsen gaan zoeken! Is in de NOP dan ook digitaal toegankelijk? Ik denk het niet. Is dat archief ook gekoppeld aan het CBG? Duur? In het geheel niet. Je moet een archivaris betalen, geconditioneerde ruimten, open stelling, archiveren, e.d.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert