Strenge regels briefadres zorgen voor problemen

ALMERE
Een groep van minstens honderd Almeerders zit in de problemen doordat de gemeente de afgelopen tijd strenger is geworden bij het toekennen van een briefadres. Mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats hebben zo'n briefadres nodig om bijvoorbeeld een uitkering te krijgen. Door aangescherpte regels voor het verkrijgen van een briefadres komen mensen nu in de knel te zitten. Daarvoor waarschuwt de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie.

Briefadres
Iemand die z’n huis kwijt raakt - bijvoorbeeld door een scheiding of te hoge schuld - heeft wél een adres nodig voor contact met allerlei instanties zoals de belastingdienst of gemeente. Een briefadres, alleen een simpele brievenbus, bood altijd uitkomst. Zo’n briefadres krijg je alleen als je géén vast woonadres hebt.

Vrienden en familie
Veel mensen die hun huis kwijtraken vallen terug op familie of vrienden. Ze slapen een nacht bij één en dan weer een paar bij de ander. De plek waar iemand het vaakst verblijft wordt nu automatisch gezien als woonadres. Met als gevolg: een postbus krijgen is niet mogelijk.

Maar inschrijven bij een vriend of familielid waar je regelmatig op de bank slaapt kan vaak ook niet. Zo’n inschrijving heeft namelijk ook gevolgen voor de ander. Die kan bijvoorbeeld gekort worden op zijn huurtoeslag, of moet hogere gemeentelijke heffingen gaan betalen.

Slapen onder een brug
De bezwaarschriftencommissie is hard in haar oordeel en zegt: "Door de Almeerse interpretatie zit de thuisloze burger nu gedwongen in een spagaat: óf hij slaapt onder een brug en komt in aanmerking voor een briefadres óf hij overnacht bij een vriend en krijgt dan geen briefadres."

Oplossing
De gemeente Almere kijkt nu of er meegedaan kan worden aan een pilot die mogelijk maakt de regelgeving te veranderen. Dan zou er weer soepeler omgegaan kunnen worden bij het toekennen van een briefadres.

reacties (7)

 • Kitty

   

  Oplossing: deze mensen hebben vast allemaal een mailadres. Alle post naar het mailadres sturen. Je kunt tegenwoordig overal je mail lezen; ook bij de openbare bibliotheek en vrijwel iedereen heeft een internetaansluiting, dus mensen zonder vast adres, kunnen bij iemand inloggen om hun post digitaal te lezen. Scheelt ook nog eens een boel papier en portokosten.

  reageer
 • ikke

   

  Bureaucratie op zijn slechtst

  reageer
 • Marc

   

  De overheid bied een multinationals enorme bedragen belasting voordeel. Zorgverzekeraars belazeren de boel elke dag weer. Volkswagen belazerd de boel. En jij noemt deze mensen profiteurs???

  reageer
 • Hoi

   

  Misschien komen ze net als vluchtelingen ook in aanmerking voor een nieuwbouw woning en krijgen ze voorrang, dat zou wel zo eerlijk zijn. Vluchtelingen laten we ook niet onder de brug slapen.

  reageer
 • Michel

   

  Ja Jos wacht maar tot je zelf te maken krijgt als je gaat scheiden omdat je vrouw de boel belazerd en je zelf geen huis meer hebt. Dan piep je wel anders.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Vrolijk Frietje

   

  Dronten helpt een inwoner in nood door onmacht of scheiding. Word je door wat voor situatie ook dakloos,word je doorgestuurd naar leger des Heils in Almere. Waar men dus vervolgens vastloopt. Gevolg: binnen No time ligt men of in de goot of op het spoor! Gemeente dronten kent geen "problemen" van dien aard

  reageer
 • Faerie

   

  De gemeente kijkt dus nu al sinds augustus of ze mee kunnen doen, waarom is altijd alles zo triest traag. Ik denk eerder dat de berichtgeving onjuist is en dat Almere wacht op de resultaten van de deelnemende steden. Jammer ook dat nergens vermeld wordt wanneer de pilot afloopt en wanneer er een definitief plan bekend wordt in de deelnemende steden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert