UNHCR bevestigt gespannen situatie op Lesbos

ZEEWOLDE
De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, bevestigt dat in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos een gespannen situatie heerst.

Directrice Annerieke Berg van de stichting Bootvluchteling uit Zeewolde zegt dat ze maandag getuige was van geweld in het zogenoemde registratiekamp, vlak buiten de hoofdstad van Lesbos. De Griekse politie zou de vluchtelingen met knuppels hebben geslagen omdat ze niet snel genoeg het registratiekantoor binnengingen.

Buiten het hek
Berg probeerde het geweld te filmen maar zegt dat ze de beelden onder dwang van de Griekse politie moest verwijderen. De UNHCR laat weten dat de Griekse overheid filmopnamen in het kamp verbiedt. Volgens Berg filmde ze buiten het hek, waar deze restrictie niet zou gelden.

Overwerkte agenten
Volgens Berg is kamp Moria overbevolkt. Er is plaats voor 700 mensen maar buiten de hekken leven ook duizenden vluchtelingen. Volgens de hulpverlener uit Zeewolde moeten zo'n dertig overwerkte politieagenten de veiligheid bewaken.reacties (7)

 • .\/\/.

   

  Dat heeft misschien met deze woorden uit het bericht te maken: "(...)de stichting Bootvluchteling uit Zeewolde(...)". Zeewolde dus. Zeewolde in Flevoland.

  reageer
 • Wat heeft dit nieuws met regio flevoland te maken...

  reageer
 • frits

   

  Het aantal asielzoekers in Griekenland stijgt nog met de dag.Gisteren alleen al 8000 op één dag. Bijma 30.000 in vier dagen tijd. Dat leidt tot overvolle kampen en de noodzaak om mensen tempo te laten maken bij de registratie, want dan kunnen ze door. Overigens zal iedereen toch ook moeten begrijpen dat de Grieken bang zijn dat de Turken bewust bezig zijn met de islamisering van de Oost-Egeïsche eilanden, net zoals dat eerder gedaan is met Noord-Cyprus en de omgeving van Smyrna (nu Izmir). Turkije erkent immers nog altijd niet dat deze eilanden van Italië naar Griekenland gegaan zijn.

  reageer
 • Jacob

   

  Verschrikklijk. Wat zijn die Grieken toch een barbaren, dat zij die arme vluchtelingen dit allemaal aandoen. Gelukkig hebben wij Annerieke Berg om deze wantoestanden vanuit haar comfortablel gesubsidieerde directiezetel te signaleren. Overigens valt het natuurlijk weer op dat het allemaal mannen op de foto zijn. Intiutief en in tegestelling met mevrouw Berg, denk ik dat wij ons daar verre van moeten houden.

  reageer
 • Tsja

   

  Mevr Berg heeft makkelijk praten vanaf de zijlijn. Vraag mij af wat er gebeurt zou zijn als zij binnen de hekken terecht gekomen zou zijn. Waarschijnlijk zou ze daarna heel wat minder positief gereageerd hebben denk ik. Ik bedoel maar dat als je de realiteit weer wilt geven je er eerst maar eens een tijdje tussen moet gaan leven maar dat zie ik mevr. Berg nog niet .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hendrik

   

  En voor hert nieuws op Lesbos schakelen we over naar onze verslaggever ter plekke; kom er maar in Omroep Flevoland....

  reageer
 • Ron

   

  Verschrikkelijk maar daar gelden normen en waarden niet meer. Van beide kanten. Gaan we nu net doen of dat we dit niet wisten en het nieuws is? Nee toch.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert