Uientelers profiteren van slechte oogst in andere landen

FLEVOLAND
Flevolandse uientelers profiteren van de tegenvallende oogsten in Polen, Spanje en enkele andere landen. Dat zegt Arnold Michielsen van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO.

De totale Europese oogst valt dit jaar 500 miljoen kilo lager uit dan vorig jaar. Omdat de Flevolandse boeren wel grote hoeveelheden kwalitatief goede uien kunnen leveren, krijgen zij hiervoor momenteel een goede prijs. Volgens LTO konden boeren deze opsteker wel gebruiken, omdat vorig jaar nog een heel slecht jaar was. Een aantal verwerkingsbedrijven in Flevoland is toen zelfs omgevallen.

Zo'n 85 procent van de geoogste uien gaat naar het buitenland, met Senegal, Maleisië en Brazilië als belangrijke afzetmarkten.

reacties (8)

 • Johan

   

  Prima reactie! Als we hier bananen of sinaasappelen of koffie/ thee konden telen dan was import hiervan ook niet nodig. Klimaat bepaald hoofdzakelijk wat je er kan telen.

  reageer
 • JeeBee

   

  Sterk overdreven vind u zelf ook niet?? Ik kan me niet heugen dat er steun is gegeven aan de uientelers en dat terwijl er toch al aardig wat slechte jaren geweest zijn. Laat staan dat ze gelijk gaan huilen zoals u hier stelt, dat maken de mensen zoals uzelf er van (en dus mensen die totaal niet in de agrarische sector zitten!) En m.b.t de opmerking of er hier wel zoveel uien moeten worden geteeld... ja, inderdaad. Omdat hier nu eenmaal de ideale grondsoort en omstandigheden zijn om prima uien te telen. Of pleit u er ook voor om de rijstteelt naar Europa te halen omdat hier een grote afzetmarkt is misschien?

  reageer
 • Karel

   

  mee eens, als het tegenzit gelijk huilen en om steun vragen. prima, maar nu ook de winst afdragen. Misschien tijd om een fonds op te richten? waaruit ze zichzelf kunnen helpen als het tegen zit. Overigens zitten de afnemers nou ook niet direct om de hoek. Moeten we wel hier in NL zoveel uien telen als de EU ze dus niet nodig heeft?

  reageer
 • Huilende Ui

   

  Top voor de boeren, lekker cashen, hiermee uien hoe meer tranen met geld.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Dan kan er wel extra belasting opgehaald worden. Wanneer het wat tegen zit wordt de gemeenschap ook sofort gevorderd subsidie te verstrekken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Piet v l

   

  Gelukkig verdienen wij er het meeste aan !

  reageer
 • Johan

   

  Rare reactie van Arnold aangezien hij als 1 van de weinigen al zijn uien nog op het land heeft liggen. Dat wordt bijna zeker geen 1e klasse. Van een akkerbouwvoorman verwacht je niet dat hij van zijn bedrijf een rommeltje maakt!

  reageer
 • rikky

   

  das beter nieuws voor hun kunnen ze eindelijk wat extra centen verdienen, ze werken er hard genoeg voor

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert