Rioolheffing verdriedubbeld voor eenpersoonshuishoudens

LELYSTAD
Eénpersoonshuishoudens in Lelystad moeten in 2021 bijna drie keer zoveel rioolheffing betalen als nu. Dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Lelystad. De hoogte van de rioolheffing van alleenwonenden wordt daarmee gelijkgetrokken met die van gezinnen.

Eenpersoonshuishoudens betalen nu bijna 60 euro per jaar. Dat bedrag loopt in zes jaar op naar 165 euro. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de rioolheffing van 132 euro naar 165 euro per jaar.

Volgens het college van B&W moet de rioolheffing in Lelystad omhoog om de komende tijd het riool te inspecteren, te renoveren en uiteindelijk te vervangen. Dinsdagavond wordt het onderwerp besproken door de gemeenteraad.

reacties (43)

 • Sanne

   

  Dit gaat dus gelukkig niet door omdat dinsdag een amendement van D66 en andere is aangenomen: https://twitter.com/SHdeWilde/status/671818317473193984

  reageer
 • Antje Ha

   

  Duidelijk een door haat gedreven gemeentebestuur.

  reageer
 • Kees

   

  Inderdaad Jacob, ik heb mijn baas om loonsverhoging gevraagd omdat mijn uitgaven weer zijn gestegen. Eerst keek hij mij verbluft aan en heeft er daarna hartelijk om gelachen. Een werknemer met humor zal hij hebben gedacht.

  reageer
 • H v d koLK

   

  Belachelijk en diefstal kun je weer ééns zien dat men in dit bestuur fantasieloos is en voor de makkelijkste oplossing kiest

  reageer
 • JC

   

  Het lijkt onredelijk om een éénpersoons huishouden evenveel te belasten als een meerpersoons huishouden. Maar voor elk huis is dezelfde investering gedaan bij aanleg van de riolering. En deze investering is onafhankelijk van het aantal personen dat in het huis woont. Het lijkt me dan ook het meest redelijke om de belasting te laten bestaan uit een vast deel, onafhankelijk van het aantal personen, en een deel evenredig aan het aantal personen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jaap

   

  Ik wist niet dat je als alleenstaande 3 x zoveel p..pt en p..st als een 3- persoons huishouding

  reageer
 • Michael

   

  Ik vind het niet erg om als alleenstaande iets meer belasting te betalen zodat de riolering voor groot ondehoud kan maar ik vind 3x zoveel een foute set van de gemeente, als dit naar de helft van meerpersoons gezinnen zou stijgen kan ik me er nog wel in vinden.

  reageer
 • William

   

  Volkomen belachelijk Hoe moet dat voor mensen met een laag inkomen B&W?????

  reageer
 • ron

   

  altijd verwonderd dat dit niet gekoppeld wordt aan het waterverbruik (nadeel is dat de tuinsproeiers dan te veel betalen maar dat zou ik minder verkeerd vinden)

  reageer
 • ik

   

  Belachelijk ik ga niet betalen 165 euro voor 1 persoon

  reageer
 • jopie

   

  Waar Het geld is gebleven?.. Dat steken ze liever in dingen zoals het onderhoud van hun voortuintje bij het stadhuis zodat daar weer 4 of 6 man op hun knieën onkruid kunnen trekken.. Ipv het te gebruiken waarvoor het bedoeld is maar dat is met zoveel dingen hier.. Kijk maar naar jeugdigen met een beperking en autisme hebben.. Er is helemaal GEEN behandeling meer hier in Lelystad.. Waar is dat geld dan..waar ze een budget voor krijgen?

  reageer
 • Andy P

   

  Dit is natuurlijk achterlijk. We betalen al jaren de heffing en die heffing is bedoeld voor het onderhoud. Als je dan plotseling extra moet betalen zodat het onderhoud daadwerkelijk gedaan kan worden is dat niet goed te praten.

  reageer
 • Bartje

   

  Als je drie keer zo veel (met spatie) moet betalen is het bedrag logisch redenerend niet verdriedubbeld maar verdrievoudigd. Ambtenaren die hun begroting niet sluitend krijgen omdat ze structureel te veel uitgeven zijn gek op dat rare woord en rekenen zich onterecht rijk...

  reageer
 • Pieter

   

  Belachelijk, als ze dit gaan uitvoeren dan gaat het frituurvet en afgewerkte olie bij mij weer door het toilet!

  reageer
 • Eric v K

   

  Bezopen als je alleen woont dat je het zelfde als een gezin moet betalen we verdienen toch ook minder dus als wij alleen zijn wordt er ook minder gebruik van gemaakt dus bezopen voorstel dat is mijn mening alsof het al niet duur genoeg is .

  reageer
 • Johan

   

  Wanneer gaat er iemand een lichtje branden ? Rioolbelasting en zuiveringsheffing moet je koppelen aan waterverbruik.

  reageer
 • frits

   

  Er ligt wel wat meer riool dan alleen het vuilwaterriool. 10 meter per woning lijkt me erg laag ingeschat. Er ligt ook een rioolstelsel voor regenwater van daken en van wegen. Dat wordt ook uit de heffing betaald. De putten op straat worden regelmatig schoon gezogen door de puttenzuiger. Volgens de Gemeentewet mag de gemeente geen winst maken op de bijdrage voor de riolering (ook niet op huisvuilinzameling). De kosten voor regenwaterafvoer en voor de leidingen van het vuilwaterriool zijn voor alle huishoudens gelijk, ongeacht de grootte. Meerpersoonshuishoudens leveren wel meer vuilwater dat afgevoerd en gezuiverd wordt. Het verschil tussen eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens is nu veel te groot. Maar volledig gelijktrekken is ook niet zo logisch.

  reageer
 • Teun nijdam

   

  Patrick kom lekker in Emmeloord wonen,daar betalen alleenstaanden en gezinnen al jaren hetzelfde tarief van 193 euro. Je hebt gelijk Patrick dat dit oneerlijk is ,veel gemeenten berekenen de rioolbelasting op het waterverbruik. Wie belast het riool nou meer,als je als alleenstaande 50 m3 water verbruikt,of een gezin met 2 kinderen dat 200m3 water door het riool laat stromen. Het lijkt mij een mooie gedachte dat omroep Flevoland hier een Poll op deze site gaat zetten.

  reageer
 • JanB

   

  Bezopen, ik woon al jaren alleen maar produceer echt geen afval voor meerdere personen dus waarom zou ik dan net zoveel moeten gaan betalen dan een gezin van 3 personen. Alle jaren is dit al zo gegaan en dus waar is dat geld dat daarvoor is geint dan gebleven ?? Ik hoop dat de raad dit ook zo inziet en het college terug fluit want hun hebben de fout gemaakt en wij moeten er voor bloeden.

  reageer
 • KC

   

  Beste Jan ook PVC-leidingen slijten. Toen Lelystad gemeente werd hadden zij direct moeten afschrijven, dat geld hebben zij voor andere zaken gebruikt. Waar zijn alle inkomsten van de rioolbelasting gebleven? Niet bij jou of mij.

  reageer
 • jan

   

  KC je hebt niet gelijk: Een pvc buis slijt niet erg hard, ben nog geen buis tegengekomen die was versleten door een groot gezin. Grootste probleem is verzakkingen van leidingen door inklinken van de grond.

  reageer
 • KC

   

  Jij hebt geen gelijk. Er is per woning wel maar een aansluiting, maar als daar meerdere daar gebruik van maken zal de slijtage ook groter zijn. Het mooiste zou zijn dat je per persoon betaald.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Het is heel simpel, japio, je betaalt per 'vervuilingseenheid', Het is logisch dat je per groot gezin heel veel meer vervuilt dat dat 1 persoon in de woning woont. Als je je kabelaansluiting overmatig belast omdat al je kinderen op het net zitten, wordt dat ook afgeknepen, tenzij je een heel duur abonnement hebt... En dat weet jouw internetaanbieder heel precies...

  reageer
 • Frans

   

  Laten we vanavond kijken welke partijen hier voor stemmen.....tegen de tijd dat de verkiezingen er zijn ( 2017)........ zullen ze het leuk vinden hier aan herinnert te worden..........

  reageer
 • Hk

   

  Rekenen gemeenteraadsleden niet?levensduur gescheiden rioolstelsel circa 75 jaar. 165 euro per jaar levert dus meer dan 12000 euro per woning op excl rente. Bij 10 meter per woning 1200 om een meter riool te vervangen. Inspectie 1x in de 4 jaar is peanuts. Rioolfonds wordt zo winstpakker voor de gemeente

  reageer
 • willem

   

  De auto, s waren te duur dus op deze manier krijgen ze weer geld binnen

  reageer
 • Japio

   

  Het is toch zo dat je voor een internet en tv aansluiting in huis een bedrag betaalt. Maakt niet uit of je met een of vijf personen daarvan gebruik maakt. Elk huis heeft ook een rioolaansluiting, maar nu is het ineens raar dat je voor de aansluiting evenveel betaalt ongeacht het aantal personen. Wat ik raar vindt is dat er al veertig jaar is betaald voor riool en reinigings recht en desondanks het geld voor onderhoud en reparatie er niet is. Dus is het betaalde geld niet gebruikt waar het voor geincasseerd was.Een,op zn hollands gezegd, gevalletje laaielichten. Maar onze kundige bestuurders komen hier gewoon mee weg.

  reageer
 • Ger

   

  Mooi ontmoedigingsbeleid om in Lelystad te gaan wonen...

  reageer
 • Barbara

   

  Deze zeer onterechte aanval van onnozelheid is weer eens gericht aan het adres van een steeds groter wordende groep alleenstaande ouderen. Weer die ouderen, wat hebben die mensen toch misdaan in de ogen van sommigen. Hoop dat de raad tijdens de vergadering vanavond het hoofd erbij houdt...

  reageer
 • rob

   

  buiten gewoon schandalig wij betalen al zoveel belasting

  reageer
 • Faerie

   

  Heel onrechtvaardig! Dit mag niet gebeuren.

  reageer
 • KC

   

  Krankzinnig. Jaren geleden werd het college al gewaarschuwd om te sparen voor het riool dmv afschrijving. Toen luisterde zij niet en nu zijn de burgers de dupe.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Natuurlijk is het heffingsstelsel voor het gebruik van het riool in Lelystad, maar vaak ook in andere steden absurd en onredelijk: Als 1 persoon 60 E betaalt, betalen 2 personen voor de gezinstax , en betalen grote gezinnen precies evenveel. Dat deugt natuurlijk niet. Vandaar lijkt het simpel om per persoon te gaan belasten (is niet zo moeilijk, gewoon koppelen aan de basisadministratie, dan betaalt een gezin met 4 kinderen aanzienlijk meer dan 2 personen, en dat zou ook voor de verontreinigingsheffing van het waterschap moeten gelden. Kinderen kosten nu eenmaal geld. En een gezin met kinderen gebruikt aanzienlijk meer water, en heeft daarmee ook veel meer afvalwater...

  reageer
 • Jan

   

  Toe maar hoor, de grootste dievenbende zit dus in de gemeenteraad!

  reageer
 • jan

   

  Waterschap Zuiderzeeland zuivert het rioolwater. Gemeente Lelystad is verantwoordelijk voor de buizen in de grond. Elke woning heeft zijn eigen buis, of je nu met 1, 3 of 10 personen in een huis woont!

  reageer
 • Jacob

   

  Gelijk iedere "goede huisvader" dient ook de gemeente Lelystad dit soort zaken te plannen en budgetteren. Bittere noodzaak voor goede huisvaders, zoals u en ik, want wij kunnen niet bij een "plotseling" tekort maar even gaan "bijgraaien" bij onze werkgevers. In geval van de gemeente Lelystad blijkt dit gedrag echter de normaalste zaak van de wereld en het verbazingwekkende eraan is ook, dat het nog door de burger getolereerd wordt ook. Mede om deze reden blijkt nog eens dat met de gemeenteraadsverkiezingen in 2017 in het vooruitzicht, een einde moet komen aan dit soort verwerpelijke gedrag.

  reageer
 • adri

   

  Tuurlijk waarom niet

  reageer
 • Kees

   

  Schandalig dit is buiten iedere proportie! Niet één commercieel bedrijf zou dit kunnen verkopen! Ook als de gemeente zelf 300% zou moeten betalen zou zij dit ook niet accepteren.

  reageer
 • lelystad

   

  Belachelijk!!!Alleenstaande worden altijd gediscrimineerd,waarom gezinnen niet meer betalen??

  reageer
 • Kees

   

  Mooie boel, als éénpersoonshuishouden en dan ook nog gemiddeld 12 uur per dag weg voor het het werk net zo veel moeten betalen als de grote gezinnen waarvan er bijna continue iemand van het riool gebruik zit te maken. Het is maar een tientje per maand extra maar het voelt aardig onrechtvaardig. Laat iedereen gewoon betalen voor het gebruik zoals het altijd zou horen zijn.

  reageer
 • Alleenwonende

   

  Dus iemand die alleen woont gebruikt het riool meer dan mensen die samen wonen? (relatief gezien) Dat is toch ronduit belachelijk dat eenpersoonshuishoudens zoveel extra moeten gaan betalen (terwijl het sowieso al duurder is in alles om alleen te wonen). Waarom niet gewoon "iedereen" meer laten betalen, maar wel redelijk, dus aan de hand van verbruik etc.

  reageer
 • Mars

   

  Het lijkt me toch dat eenspersoonhuishoudens minder belastend zijn voor afwatering e.d. Waarom dan financieel gelijktrekken?

  reageer
 • Patrick

   

  Lijkt mij een vrij oneerlijke maatregel. Eenpersoonshuishoudens belasten het rioolstelsel minder dan een heel gezin.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert