Veel mensen verhuizen uit NOP

NOORDOOSTPOLDER
Bijna 2500 inwoners van Noordoostpolder verhuisden in 2014 naar een andere gemeente in Nederland. Dat is 86 procent meer dan er naar de Noordoostpolder toe verhuisden. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De gemeente Noordoostpolder is één van de gemeentes in Nederland waar veel meer mensen vertrekken dan er zich huisvesten. Eén van de oorzaken is het asielzoekerscentrum in Luttelgeest. Asielzoekers tellen namelijk mee als ze naar een andere gemeente vertrekken. Omdat ze niet uit een Nederlandse gemeente komen, tellen ze niet mee bij de mensen die naar een gemeente toe gaan.

Naast Noordoostpolder hebben het Friese Het Bildt, het Noord-Brabantse Grave en de Groningse gemeentes Vlagtwedde en Delfzijl veel meer verhuizers dan nieuwkomers. Ook in die gemeenten staan asielzoekerscentra.

reacties (13)

 • Jan

   

  'Even verder denken dan je eigen toko'...Dan ook even verder denken dan de bekrompen visie m.b.t de boeren. In de eerste plaats snap ik niet wat je respect tegenover de boeren te maken heeft met de buitenlandse arbeidskrachten of scheer je voor het gemak alle boeren over één kam? De meerderheid van de akkerbouwers en veehouders in de polder voert de werkzaamheden zelf of samen met andere boeren uit, het is met name in de tuinbouwsector en bij de biologische bedrijven waar veel handwerk voor verricht en waar dan ook in grotere mate uitzendkrachten wordt ingezet. Maar als dan daarbij de vergelijking gaat maken tussen slavernij, de VOC en de uitzendburo's uit de polder dan ontbreekt het je compleet aan historisch besef en kennis van de huidige stand van zaken. Of ik moet stiekem tussen vele geïntegreerde slavenfamilie's wonen... Bovendien is de agrische sector goed voor een flink deel van de werkgelegenheid buiten de 'boerenbedrijven'om. Wat te denken van de mechanisatiebedrijven, loonbedrijven, handelsfirma's, de NAK, transportbedrijven en vele andere die zijn geworteld in de agrische sector? In in welk opzicht zou de industrie baat hebben bij een spoorbaan eigenlijk? Er gaat al een aantal jaren een spoorlijn langs Almere en Lelystad en sinds een paar jaar langs Dronten maar ik heb nog geen voorbeelden gezien van bedrijven die daar hun voordeel mee hebben gedaan.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Je zou dit als humor kunnen zien? Mijn respect voor de boer is tanende deze werkgelegenheid wordt hoofdzakelijk ingevuld door goedkope buitenlandse arbeidskrachten zonder cao waarvan later de belastingbetaler de dupe gaat worden. Bovendien is het een verfijnde vorm van slavernij, de Nederlander onwaardig, doet mij denken aan ons bejubelde VOC verleden. Isolement? economie is beweging autowegen zijn onvoldoende om een economie effectief op stoom te houden dat kan iedere econoom u haarfijn uitleggen wij zijn hier een witte vlek op de Nederlandse kaart. Auto rijden kunnen wij allemaal, wordt even simpel door u opgemerkt, okay de ondernemers aan de lange nering weten dit inmiddels ook, maar onze bevolkingsgroep bestaat uit een veelvoud aan doelgroepen, rijk arm oud ziek jeugd etc Niet ieder heeft een auto niet ieder kan zijn auto inzetten naar behoefte etc, gewoon even doordenken verder denken dan je eigen toko. Maar ook de industrie zou baat hebben bij een spoorbaan.

  reageer
 • Jan

   

  Eerst goed lezen, ik schrijf ook niet dat er pioniers weg gaan.

  reageer
 • henk

   

  wat een domme reacties hier. eerst goed lezen. er gaan geen pioniers weg het zijn de asielzoekers die ook weer vertrekken om elders te gaan wonen en bij binnenkomst worden ze dus niet meegeteld. daarom dekt die foto ook precies de lading.

  reageer
 • Barbara

   

  Wat een schattige huisjes op de foto, het is toch vreemd dat mensen van eigen bodem die met spoed onderkomen zoeken ook niet in zulke knusse huisjes mogen komen te wonen? Waarom is sociale woningbouw altijd afgestemd op beton en stapelwoningen alsof leven in een huis een straf moet zijn..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Waar slaat die laatste quasi-dialect zin op? Het zijn wel de boeren (pioniers) die de polder hebben grootgemaakt, jammer dat je daar geen respect voor lijkt te hebben. Bovendien is de agrarische sector goed voor een groot gedeelte van de economie en werkgelegenheid. En wat voor isolement bedoel je eigenlijk? Binnen een uur kan je met de auto filevrij in half Nederland komen, geen centje pijn.

  reageer
 • Jonas

   

  Het isolement van de polder vind ik een ongepaste opmerking, toen wij in de jaren 70 in Emmeloord gingen wonen hadden wij ook geen last van isolement. Tegenwoordig is bijna iedereen mobiel. Wat JACOB schrijft over het binnenhalen van zoveel asielzoekers kan wel kloppen, daar lopen nu de pioniers voor weg, schande!!!!

  reageer
 • Espelaar

   

  Tendentieus om als enige oorzaak het AZC te noemen en juist daarvan een foto te plaatsen.

  reageer
 • RL

   

  Wat een schijnconclusie dus! Reken die asielzoekers dus een niet mee en trek dan een nieuwe conclusie! Ook dubieus dat OF dit klakkeloos overtypt. Kritisch beoordelen is er niet meer bij. Lezers lezen tegenwoordig alleen maar titels dus beginnen al te reageren zonder ook maar nagedacht te hebben.

  reageer
 • simpel

   

  De enige mogelijkheid om het inwoneraantal in de NOP te laten groeien is het herbergen van steeds meer asielzoekers. Economisch gezien een slechte zaak want deze mensen hebben niets te besteden en ook arbeidsmigranten dragen niets bij aan de lokale economie. Geen van deze mensen betaalt mee aan gemeentelijke heffingen maar maken wel gebruik van de faciliteiten die deze gemeente biedt.

  reageer
 • Jacob

   

  En terwijl Aucke van der Werff heerlijk met het COA in conclaaf is om er in zijn gemeente qua aantal asielzoekers nog een schepje bovenop te doen, vertrekken onder zijn ogen diegenen die meegeholpen hebben de polder te maken welke deze is. Proficiat Aucke van der Werff, een burgervader waardig.

  reageer
 • Tip van Flip

   

  Wat nieuwe extra sociale huurwoningen in Emmeloord zou ook wel lekker zijn.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Vermoedelijk is een tweede oorzaak de huizenmarkt welke niet meebewogen heeft met het landelijk niveau aangaande de recessie, en een derde oorzaak is natuurlijk de werkgelegenheid en het isolement van de polder in het algemeen, zelfs na dertigjaar debatteren is hier geen spoorlijn aangelegd. We blijfn een boern streek.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert