Veel meer grauwe ganzen afgeschoten

FLEVOLAND
Grauwe ganzen in Flevoland worden de komende jaren op grote schaal afgeschoten om de populatie in te dammen. De provincie heeft Faunabeheer Flevoland daar een nieuwe ontheffing voor verleend.

Boeren hebben in toenemende mate last van grauwe ganzen, die zich te goed doen aan gewassen of het land onderpoepen. Tot nu toe waren de jagers van Faunabeheer voornamelijk bezig met het verjagen van de ganzen, maar het zijn er inmiddels zo veel geworden dat dit niet meer werkt.

Daarom mogen de jagers jaarlijks tussen 1 juli en 1 november ganzen doodschieten op akkers waar al geoogst is. Grauwe ganzen laten zich in groten getale zien op deze zogenoemde stoppelpercelen.

De afgelopen weken zijn meer tussen de 500 en 1000 ganzen doodgeschoten; een aantal dat normaal gesproken in een heel jaar niet gehaald wordt. De nieuwe ontheffing is geldig tot en met 2018. Er mag alleen op de grauwe gans worden gejaagd op het land van boeren die hier toestemming voor hebben gegeven.

reacties (12)

 • MarC

   

  Boeren willen hun gewassen beschermen en laten dus(!) ganzen vermoorden die zich tegoed doen aan de resten van reeds geoogste percelen?!? Nederland is een ganzenland maar dat lijkt vrijwel iedereen vergeten te zijn. Grootste deel van de landbouwopbrengst gaat naar het buitenland. Ganzen worden hier opgeofferd op het altaar van de economie. Het is een wrede zinloze schande.

  reageer
 • Serge

   

  Schijnbaar niet genoeg !

  reageer
 • Sjoerd

   

  Ik weet niet waar u uw jachtakte haald maar die van mij was 1000 euro. Wat betreft de kluis en het geweer, ook 2e hands is een optie. Ik wil best bij u komen jagen. Waar moeten we zijn?

  reageer
 • Jagertje

   

  Nou, dat wat meer welgestelde mensen jagen valt wel mee hoor. Ik ben een gewone jongen die zijn geld in een overall in de machinebouw moet verdienen en ik jaag ook. Het is maar waar je, je geld aan uit wilt geven.

  reageer
 • Akkerbouwer

   

  Het is ook niet zo gek dat over het algemeen de wat meer welgestelde mensen jagen, het halen van de jachtakte kost al ruim vierduizend euro, de aanschaf van een geweer en 2 goede kluizen is ook niet bepaald gratis. Toch doen hazen en ganzen op ons akkerbouw bedrijf ieder jaar zoveel schade dat ik overweeg om deze akte te gaan behalen. Als iemand aan uw portemonnee komt zou u deze ook willen beschermen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KarelK

   

  Nou, bied je zelf aan, elk begin is moeilijk, maar wie weet, helpt het.....

  reageer
 • wallander

   

  Daar worden er toch ook veel van af geschoten?

  reageer
 • Carry

   

  Nutteloos deze manier van afschieten. Maar o wee als iemand er een snapt on aan eten te komen dan is Leiden in last. Alleen de mensen met geld mogen dit.

  reageer
 • Kees

   

  Goede actie van de jagers, of we moeten anders weer wolven door onze straten laten lopenden dan hopen dat ze de ganser populatie in stand houd

  reageer
 • Kees

   

  Er is maar van een soort teveel op deze wereldbol, en dat is de mens. Die veroorzaakt alle problemen, niet de dieren.

  reageer
 • ricardo

   

  Hoe zo nutteloos. Door alle beschermende maatregelen zijn er veel te veel en dus afschot. Goeie oefening voor de jagers

  reageer
 • doggy

   

  Nou wees er maar trots op.... Misschien dat de heren eens een andere hobby kunnen gaan zoeken ipv nutteloos dieren dood te schieten

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert