"Veiligheid is het belangrijkste in het leven"

ALMERE
Mohamed Ihab, Jamal Rajab en Mhamed Zidan zijn de oorlog in Syrië ontvlucht.
Een 23-jarige student, een 26-jarige banketbakker en een 32-jarige textielhandelaar. Sinds een paar weken verblijven ze in twee omgebouwde lokalen op het asielzoekerscentrum van Almere. De drie mannen zijn blij dat ze hier veilig te zijn. "Dat is het belangrijkste in het leven."

Toch is het leven in het AZC ook wel eens lastig. De Syriërs zitten aan het begin van hun procedure en moeten hun slaapkamer met anderen delen. In de ene kamer is plek voor 20 mensen, in de andere voor 26. Het grootste probleem is het gebrek aan privacy. "Niet iedereen houdt rekening met elkaar, Maar de meesten doen dat gelukkig wel."

Bewoners die langer op het AZC wonen zeggen dat in de gewone huisjes waar zo'n acht personen samen wonen, de spanningen wel eens oplopen. Onder andere over het roken van sigaretten en af en toe een joint, over het huishouden en door cultuurverschillen. Het leidt soms tot ruzies en vechtpartijen.

Dit is één van de verhalen van de asielzoekers in het AZC van Almere. Klik hier voor de andere artikelen.


reacties (16)

 • Rifle

   

  En wie geeft de achterblijvers een gezicht ?

  reageer
 • Tsja

   

  De tranen biggellen mij over de wangen na al deze onzin verhalen van asielzoekers.

  reageer
 • Rudi

   

  Jan Slagter (Omroep Max), mag wel haast maken met dit format. Anders gaat de Moslim Omroep er mee aan de haal: Heel het AZC bakt.

  reageer
 • Kees

   

  Inderdaad, veiligheid is het allerbelangrijkste, dus accepteer wat je krijgt. En in Turkije, Libanon of Griekeland was je ook al veilig. Dus doorreizen naar west Europa betekend dat je meer wilt, en ja dan valt het tegen. Gewoon accepteren of teruggaan, maar dan wel de omgekeerde route, zodat je op je terugreis iedereen die je tegenkomt verteld, dat west Europa niet het paradijs op aarde is.

  reageer
 • Jan

   

  Bedankt voor deze inkopper! Want wat was ook al weer de titel van dit stukje? Veiligheid is het belangrijkste in het leven? En de opvangkampen daar zijn in eerste plaats veilig! Verder nog iets aan te merken? Dan graag valide argumenten...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jacob

   

  Dit relaas van deze drie heren is bijkans nog stuitender dan van de familie Hokan. Het is het relaas van een drietal kandidaat-statushouders die in Nederland te perfecte bodem hebben gevonden om met minimale eigen inspanning hun tot nu toe kommervolle bestaan een boost te geven. Geïnterviewd terwijl zij druk doende zijn om een hoeveelheid voedsel te bereiden waarop de mensen die al jaren door het moralistische Nederland tot de voedselbank veroordeelden zijn, meer dan jaloers zijn. Ook zal de wijze waarop onze gasten worden gefaciliteerd een doorn in het oog zijn van degenen wier toekomst afhankelijk is van liefdadigheid. En wat is het toch allemaal vervelend dat onze gasten in een AZC toch wat op elkaar zitten. Door onze eigen vrijwilligers is natuurlijk aan hen uitgelegd dat dit niet verschilt van de wijze waarop wij onze eigen ouderen in verpleegtehuizen onderbrachten (Dr. Sarphatihuis in Amsterdam) en nog steeds onderbrengen, alsook dat wij onze zieken met wel 6 tot 8 patiënten gemengd op één zaal onderbrengen, welk aantal verveelvoudigd wordt tijdens bezoekuren. Maar goed, dat is de prijs die onze toekomstige mede-inwoners voor hun vrijheid moeten betalen. En, indien zij daar moeite mee hebben, dan geef ik hen een terugkeer naar het land van herkomst ter overweging.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Heb je enig idee hoe de omstandigheden in de vluchtelingenkampen 'in de regio' zijn?

  reageer
 • Ali

   

  Mooi is dat, roken ze ook nog even een joint. Turkije is ook veilig. Dan hoef je niet helemaal naar Nederland te komen.

  reageer
 • Jan

   

  Datzelfde kun je zeggen van een ieder die het normaal vindt dat er hele volksstammen vanuit een veilig land, Turkije, Libanon ed, een gevaarlijke oversteek maken en dan vertellen dat ze nu veilig zijn. Wie heeft er nu oogkleppen op?

  reageer
 • Krek

   

  Ik ben bang dat dit wel waar is. Maar ja, ik denk dat ik hetzelfde zou doen als de mogelijkheid er was. Ik begrijp die mensen wel, maar denk niet dat het zo langer door kan gaan. Opvang in de eigen regio is voor iedereen beter, en dat mag best wat kosten hoor.

  reageer
 • Joost

   

  Ik heb dit zelfde al een maand geleden in tussen de dijken gezien van de flevoomroep. Dit is hetzelfde. Wel mooi verhaal.

  reageer
 • Greb

   

  Hoe veilig zijn de achtergelaten vrouwen en kinderen. Ik kan me niet voorstellen dat je zonder je gezin er vandoor gaat.

  reageer
 • C.Wieman

   

  Dat is een heel goed initiatief om de vluchtelingen een gezicht te geven en hun verhaal te laten doen. Dit is beter dan alle negatieve reacties over azc's die je steeds te horen of te lezen krijgt!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Reken daar maar niet op. Men heeft een bret veur de kop.

  reageer
 • De Vries

   

  Die veiligheid hadden ze al voordat ze in Nederland kwamen. Griekenland, Turkije, Hongarije, enz. Maar nee, ze wilden naar het walhalla, luilekkerland Nederland.

  reageer
 • Nol

   

  Goed om ook eens de andere kant te laten zien. Misschien hebben mensen dan iets meer begrip!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert