Zorgen over identiteit regionale omroepen

FLEVOLAND
De redactieraden van de 13 regionale omroepen, waaronder Omroep Flevoland, maken zich grote zorgen over de toekomstige regionale identiteit . Dat schrijven de raden aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de brief is de aangekondigde reorganisatie van de regionale omroepen. Die is nodig omdat zij 17 miljoen euro moeten bezuinigen. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker bepaald.

De omroepen gaan vanaf 2017 intensiever samenwerken en bepaalde zaken, zoals de administratie en techniek, in de gezamenlijkheid doen. De redactieraden zeggen dat borging van de regionale identiteit tot op heden nog niet goed is geregeld: "centrale programmatische aansturing ligt op de loer, waardoor de kern van de regionale omroep, de inhoudelijke keuzes dicht bij de burger, verloren dreigt te gaan".

Dekker heeft aangegeven dat de regionale redacties zelf vorm en inhoud moeten kunnen bepalen. Om dat te realiseren, moet er volgens de redactieraden aan drie voorwaarden worden voldaan. Zo willen ze vastgelegd zien dat ze de benoeming van de hoofdredacteur in de regio gebeurt. Met daarin een belangrijke rol voor de redactieraad. Verder wordt gepleit voor een redactiestatuut, met daarin afspraken over onafhankelijke journalistiek, dat door elke redactie afzonderlijk moet worden goedgekeurd.

De Tweede Kamer praat maandag 16 november over de toekomst van de regionale omroepen.

reacties (6)

 • Freek

   

  Gelijk fuseren, of beter nog, helemaal afschaffen die lokale omroepen.

  reageer
 • Luisteraar OF

   

  De lokale omroepen kunnen beginnen met bezuinigingen. Je wil niet weten wat voor giga salarissen die gasten krijgen!!

  reageer
 • ron

   

  laten we de regionale omroepen niet belangrijker beschrijven dan ze zijn ... leuk maar het is de hele dag herhalingen. leuk dat je het de hele dag kan zien maar kwantitatief inhoudelijk stelt het ook weer niet zo heel veel voor. en kwalitatief .... zo heel veel diepgang is er meestal ook niet. standaard nietszeggende bewoners in beeld die op de achtergrond doen alsof ze met elkaar praten maar die beelden voegen totaal niets toe aan nieuwswaarde.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Sinds ik mijn favoriete zenders niet meer kan instellen op eigen gewenste volgorde op de TV zie ik al enkele jaren geen omroep Flevoland meer. Dus ik mis niets, ja alleen het geld dan want ik betaal uiteindelijk wel.

  reageer
 • KC

   

  Bij de administratie, e.d. Is geen probleem, maar alle regionale omroepen moeten hun eigen geluid dicht bij de burgers kunnen brengen. Het mag nooit een 2e NPO worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jos

   

  Goed die samenwerking. Krijg ik dan als Almeerder ook het nieuws uit het Gooi en Amsterdan. Net zo interessant als alle weetjes uit de Noord-Oostpolder

  reageer
 • Patrick

   

  Het heet niet voor niets 'regionale' omroep. Voor lokaal nieuws zou je terecht moeten kunnen bij de lokale omroep in je woonplaats.

 • KC

   

  Je kan toch eerst naar omroep Flevoland kijken en dan daarna naar ATV5 en RTV-NH. Alle regio's staan op de kabel en internet. Keus zat. Succes.

 • Jan

   

  Dat is nu juist het punt. Dat is de taak van landelijke omroep. Nieuws uit andere regio's samen met die van ons, betekent dus minder plaats voor nieuws uit onze regio.. Flevoland als regio zal snel ondergesneeuwd worden. Weer eens een ideetje uit de koker van de man die zelf niet eens weet wat er op de tv te zien is, want daar kijkt hij niet naar.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert