FNV naar rechter over vrijwilligers op taxi

ALMERE
Vakbond FNV gaat een rechtszaak aanspannen tegen de gemeente Almere en taxibedrijf Salders. De FNV vindt dat de gemeente en Salders de wet overtreden door vrijwilligers in te zetten voor speciaal taxivervoer. FNV Taxi noemt dit arbeidsverdringing en is bang dat betaalde chauffeurs hun baan verliezen. 

Mobiliteitscentrale Salders verzorgt in opdracht van de gemeente Almere het vervoer voor mensen met een beperking. Volgens Salders hebben vrijwilligers meer tijd om passagiers te helpen dan betaalde chauffeurs.

De FNV wil nu dat een rechter zich uitspreekt over de kwestie. Omdat de gemeente opdrachtgever is, wordt ook tegen haar een juridische procedure begonnen. De firma Salders laat weten de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. Het vervoer dat de vrijwilligers verzorgen is een heel andere vorm van vervoer dan de betaalde taxichauffeurs doen. Daardoor is er geen sprake van arbeidsverdringing. Salders verwacht dat dit goed aan de rechter is uit te leggen.reacties (10)

 • Saint

   

  Een wereld met vrijwilligers, al of niet met een uitkering, en daarboven de zakkenvullers die liever niet betalen voor geleverde diensten. Hoe lang kan dat nog goed gaan. Vrijwilligerswerk in een vereniging is natuurlijk oke, maar het is nu wel heel erg uit de hand gelopen. Taxi, zorg, dienstverlening, enz enz.

  reageer
 • Ja hoor

   

  Gewoon zwart werken is de beste oplossing

  reageer
 • Flevoburger

   

  De wereld zoals de VVD ( en helaas ook de PvdA) het graag ziet. Eerst zorg je dat mensen hun baan kwijt raken en vervolgens laat je ze voor een habbekrats aan het werk gaan. Rutte valt met een tevreden glimlach op z'n gezicht in slaap.

  reageer
 • johan54

   

  Ik sta volledig achter het standpunt van de FNV maar wat mij veel meer zorgen baart is de verzekeringstechnische kant van het verhaal. Geel kenteken, dus particuliere auto en daar is 'betaald' vervoer niet toegestaan. Wat als er iets gebeurd. Wie betaald dan de schade van de klanten. Daarbij komt dat deze mensen ook niet voldoen aan de eisen die gesteld worden aan vervoer van mensen met beperking. hoeveel vrijwilligers hebben bijvoorbeeld een EHBO-diploma. Niet onbelangrijk voor deze doelgroep. Als je deze vraag stelt aan de gemeente krijg je daar geen antwoord op, dus dat zegt genoeg.

  reageer
 • Cor

   

  Wat als die vrijwilligers een UWV uitkering hebben, wordt er alleen een ontheffing gegeven als de organisatie waarvoor het vrijwilligers werk gedaan wordt een organisatie is voor algemeen nut. Kan me niet voorstellen dat een taxi bedrijf hier ook onder valt. Maar ja gemeente Almere staat bekend als voorlopers om mensen dwangarbeid te laten plegen. Zo worden mensen gedwongen om 5 keer per dag te solliciteren, 5 dagen per week als je niet akkoord gaat men hun wil is wet oplossing. Het is een schande gewoon. En kom net aan als je ook ng kinderen thuis hebt waarvoor je moet zorgen, en geen bijdrage in de kosten om dan door derde de kinderen te laten opvangen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Maak van vrijwillig werk betaald werk.

   

  Het wordt dringend tijd dat het duidelijk wordt wat verplicht vrijwillig werken is! Deze onwaarachtige samensmelting doet geen goed aan deze bewoording. Juist het karakter van verplichting en vrijwillig botsen en is verwarrend. Men steekt op deze wijze de draak met de wetgeving. Rechten van de mens gelden toch ook in Nederland. Artikel 4 Niemand zal in slavernij of horigheid gehouden worden. Slavernij en slavenhandel in iedere vorm zijn verboden. Artikel 23 Een ieder heeft recht op arbeid, op vrije keuze van beroep, op rechtmatige en gunstige arbeidsvoorwaarden en op bescherming tegen werkloosheid. Een ieder, zonder enige achterstelling, heeft recht op gelijk loon voor gelijke arbeid. Een ieder, die arbeid verricht, heeft recht op een rechtvaardige en gunstige beloning, welke hem en zijn gezin een menswaardig bestaan verzekert, welke beloning zo nodig met andere middelen van sociale bescherming zal worden aangevuld.

  reageer
 • Sjaak de

   

  De rechters zullen de FNV in het ongelijk gaan stellen, de overheid wil willens en wetens een schaduw economie, dat is al jaren zo. De enige mensen welke dit kunnen tegen houden zijn de klanten zelf.

  reageer
 • pietje puk

   

  Het is een bedrijf niet toegestaan om vrijwilligers in te zetten, als je een V.O.F., BV, NV of Maatschap hebt. Als je een seizoensbedrijf hebt, mag je ook geen gebruik maken van vrijwilligers. Er is altijd een arbeidscontract nodig, ook al wordt er maar een paar uurtjes per week/maand "gewerkt" Salders zal dit wel een hele leuke constructie vinden en de gemeente moet zich aan de wet houden. Oneerlijke concurrentie.....

  reageer
 • Robbert

   

  Tegenwoordig wordt overal bezuinigd. Mensen ontslagen en via de achterdeur worden er vrijwilligers (werklozen/ werkzoekenden) ingezet om de gaten te vullen. Eigenlijk zou niemand meer vrijwilligers werk moeten doen. Laat het kaartenhuis maar instorten en zien hoeveel mensen er daadwerkelijk nodig zijn en goed werk leveren in de zorg.

  reageer
 • frits

   

  dat roep ik al jaren de hoge heren vullen hun zakken flink over de ruggen van de mensen die ze niet betalen maar wel het vuile werk staan te doen ,er dient gewoon volgens cao betaald te worden niks gratis werk verrichten

 • KL

   

  Dit is wel tegelijk arbeidsverdringing.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert