Burgemeester: niet laten beïnvloeden door angst

ALMERE
De lafhartige aanslagen in Parijs mogen er niet toe leiden dat wij in Europa, in Nederland, in Almere in angst gaan leven. Wij houden onze normen en waarden hoog. Dat zei de Almeerse burgemeester Franc Weerwind maandag in de hal van het stadhuis. Volgens de burgemeester moeten we elkaar respecteren en elkaar de ruimte geven, met perspectief op een goede toekomst.

In het stadhuis waren enkele honderden mensen aanwezig om een minuut stilte te houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs van vrijdagavond. In het Almeerse stadhuis waren vooral ambtenaren aanwezig, plus enkele inwoners van de stad. Ook waren er Tweede Kamerleden die vandaag op werkbezoek zijn in Almere.

In het stadhuis van Lelystad werd een soortgelijke bijeenkomst gehouden. En op de NS stations stonden eveneens mensen stil om de aanslagen te herdenken. In Lelystad waren zo'n dertig mensen in de hal van het station.

Ook elders in Flevoland werd rond het middaguur bij de slachtoffers stilgestaan. Om 12 uur stonden bijvoorbeeld alle treinen en bussen een minuut stil.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers laat weten dat ook bij de asielzoekerscentra in Almere, Dronten en Luttelgeest een minuut stilte werd gehouden.

Televisie- en radiozenders, waaronder Omroep Flevoland, staakten uit respect voor de slachtoffers tijdelijk de uitzending. 

reacties (26)

 • waterwijker

   

  Gezien het geloof dat er tegen beter weten in nog steeds wordt gehecht aan de rechtse media (bijv. WNL en Telegraaf), verwacht ik echt niet dat de rechtse ontkenners van controleerbare feiten rond de vluchtelingenproblematiek hun geindoctrineerde mening zullen bijstellen. Voor hen is alles wat niet op hun lijkt, gevaarlijk en mag dus bestreden worden. Ik dacht dat we die les 70 jaar geleden al hadden geleerd. Maar nee, dus.

  reageer
 • Barbara

   

  Ja die Anouschka toch, diep in het zwart gekleed, geheel vrij van sensatie? Kan er niks aan doen hoor ik heb nooit tegen sensatie gekund en ik vond dit toch een echt toneelstuk dat veel teveel naar haarzelf werd toegetrokken. Er is haar persoonlijk nog niks aangedaan. Napraten van eerder gebruikte woorden had niet gehoeven.

  reageer
 • Jacob

   

  Ik denk dat het eerder een gebrek aan creativiteit en inspiratie van haar was om op zo een korte termijn iets te verzinnen. Bijkomend voordeel was dat zij op deze wijze een indirect statement van wederzijdse verbroedering kon maken.

  reageer
 • Pieter

   

  Complimenten aan de burgemeester van Almere: Het begin van zijn toespraak was blijkbaar zo inspirerend voor de voorzitter van de Tweede Kamer, dat ze het begin ervan letterlijk heeft overgenomen en vandaag (17 nov) voorlas in de vergadering.

  reageer
 • Jacob

   

  De spijker op haar kop. De vermeende angst en onveiligheid worden niet veroorzaakt door de gebeurtenissen in Parijs, maar door een overheid bestaande uit hypocriete slapjanussen en natieve medeburgers welke het "beleid" rechtvaardigen en faciliteren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Leo Lolkema

   

  Stilstaan bij aanslagen is lief maar als je het daarbij laat is het zo hypocriet. En dat is precies wat onze overheid doet. Ons in slaap sussen. Pertinente leugens verspreiden. (Controleerbaar) Verder vrijwel niets doen. Praktisch ongecontroleerd grote groepen binnen laten stromen. Wees niet bang maar wel verstandig. Heel veel Nederlanders zijn zo GRENZENLOOS naïef en voortdurend geindoctrineerd door onze linkse media. Kijk verder dan uw politieke neus lang is.

  reageer
 • Jacob

   

  Ik raad u aan uw zienswijze eens over te brengen naar vertegenwoordigers van de overheden van de inmiddels 24 Staten in Amerika die hiertoe besloten hebben en daarna goed en begrijpend te luisteren naar hun motivatie. Vergeet ook daarbij niet uw eigen oplossing naar voren te brengen, zo u die heeft. Ondertussen leert ons het laatste nieuws dat wij in Nederland geen idee hebben wie er ons land binnenkomen.

  reageer
 • Haas

   

  Het is een illusie om te denken dat terroristen een asiel procedure nodig hebben om NL binnen te komen. Als terroristen hier naar toe willen komen ze, zelfs al zijn de grenzen dicht. Bovendien zijn de terroristen meestal in NL, NEL, DUI, enz opgegroeid. Dus hou op met verzinnen van oplossingen die niet werken.

  reageer
 • Jacob

   

  Wellicht is het dan ter vermindering van een vermeende angst onder de "gewone burgers" kennis te nemen van het feit dat zes Amerikaanse Staten niet langer Syrische vluchtelingen willen opvangen, omdat het te gevaarlijk zou zijn mensen uit dat land in oorlog onderdak te bieden. Deze zes staten reageren daarmee op de aanslagen in Parijs. Een actie die navolging, maar zeker serieuze overweging verdient, gezien ook het feit dat de doorsnee Amerikaan in deze Staten verre van een angsthaas is.

  reageer
 • Almeerder

   

  Die mensen zijn bewoners van het azc, zelf gevlucht voor de verschrikkingen van IS. 150 doden in Parijs, dagelijks zoveel in hun vaderland. En dan vragen sommigen zich nog af waarom ze gevlucht zijn...

  reageer
 • ron

   

  jammer dat je je zo laat leiden door een niet-filtering van nieuws. je spreekt van werkelijkheid maar in mijn geheugen heeft Nederland geen aanslag gehad, is vliegen gevaarlijker, auto rijden nog gevaarlijker en van alles eten ook gevaarlijker. Ik leef gewoon door ... bij mij is geen sprankje van angst .. ik zie angst vanwege het nieuws als het meest nutteloze wat je maar kan bedenken. angst is bedoeld om zelf geen domme dingen te doen.

  reageer
 • Jojanneke

   

  De stilte in het stadhuis van Almere was heel indrukwekkend. Wat nog indrukwekkender was dat er buiten mensen stonden met het bord We pray for Paris, maar ook met borden voor Libanon, Syrie, Bagdad. Daar zijn namelijk ook zelfmoordenaars aan de gang geweest en hebben veel slachtoffers gemaakt afgelopen week,

  reageer
 • Ab

   

  Ik laat me wel afschrikken. Mijd al jaren drukke gebieden. Helaas is dit de werkelijkheid van vandaag.

  reageer
 • Barbara

   

  Eens...

  reageer
 • Fath

   

  Dank u wel burgemeester voor deze fijne woorden.Ga niet hierover discussiëren, laat het gewoon tot je doordringen, en wees dan stil....

  reageer
 • Jan

   

  Makkelijk gezegd, actie? Welke dan? En tegen wie? Of ben je plots om en een Wilders aanhanger? Want van D66 of de PvdA kun je weinig actie verwachten.. Die kletsen liever en doen niets.

  reageer
 • Jacob

   

  Ons enige verweer is "de stille tocht", waaruit ook meteen onze onmacht blijkt om op een adequate manier met het kwaad dat ons bedreigt om te gaan.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Respect is leuk, maar adekwate actie lijkt me beter.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Het gekozen tijdstip van de gedenking geeft de ernst van de situatie al goed aan, vijf voor twaalf. Vind het erg wrang dat onze regering nu pas spreekt van een oorlog wij zijn willens en wetens al jaren in oorlog onze overheid hoefde niet eens gevraagd te worden voor deelname aan coalities wij boden ons zelfs aan. Maar goed het is voor de goede zaak, nu is het een kwestie van daadwerkelijk optreden te beginnen met het uitroepen van de noodtoestand ook hier in ons kikkerland.

  reageer
 • ja 1 minuut is veel te kort opzijn minst 2 min

  reageer
 • erik

   

  en als mensen nou eens niet op die respectloze mensen in gaat,dan ontstaat er ook geen discussie.na bestaanden respect en veel sterkte de komende tijd

  reageer
 • Lely...

   

  Je weet niet wat je zegt man!!! Opmerking is volledig misplaats en toont geen enkel respect voor de slachtoffers.... Houd daar eens mee op...

  reageer
 • DaphneL

   

  Waarom niet zoals overal 2 minuten... 1 minuut is wel heel kort...

  reageer
 • Alex k

   

  Jij mist the point, Jordi !

  reageer
 • Jordi

   

  mooi! dat zal die boeven wel afschrikken

  reageer
 • KC

   

  Respectvol

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert