Proef met 30 minuten gratis parkeren in Stadshart

LELYSTAD
Het college van burgemeester en wethouders in Lelystad wil dat automobilisten binnenkort de eerste 30 minuten gratis kunnen parkeren in het Stadshart. Door het eerste half uur gratis te maken hoopt wethouder Janneke Sparreboom dat er meer mensen naar het centrum komen. Het gaat in eerste instantie om een proef.

Uit een rapport van onderzoeker Paul Tankink blijkt dat het betaald parkeren voor veel mensen een drempel is om het Stadhart te bezoeken. De precieze uitwerking van de 30 minuten gratis parkeren is nog niet bekend. Zo is nog niet duidelijk of het alleen voor garages geldt of ook op straat.

De gemeente is nog in gesprek met winkeleigenaren om te zien of de kosten voor het gratis parkeren gedeeld kunnen worden.

Een andere maatregel om het Stadshart te versterken is een verbod op uitbreiding van Bataviastad en wijkwinkelcentra.

reacties (19)

 • Truus

   

  Maak parkeren weer gratis zoals het moet zijn. Dat trekt niet alleen klanten maar ook weer winkeliers aan. Betaald parkeren schrikt winkeliers namelijk ook af! Die vertrekken ook doordat het niet anders kan! En zorg dat die huur voor winkelpanden wat lager wordt. Dan kunnen ze ook overleven!

  reageer
 • Truus

   

  Kijk naar Dronten. Daar gaan wij altijd naartoe. Daar kan je heerlijk winkelen. Niet gehaast en zonder dat betaald parkeren. Zolang het parkeren daar gratis blijft blijven we daar naartoe gaan. Ook al is het een stukje verder.

  reageer
 • Truus

   

  Gewoon gratis maken dat parkeren. Dat is normaal! En dan kom ik ook weer (na jaren afwezig te zijn geweest) gezellig naar het stadshart. Na een half uur weer weggejaagd worden schiet niet op.

  reageer
 • Dirk2

   

  Omdat Tankink dat zegt kan het nu wel? Belachelijk, zet geen zoden aan de dijk. Ff kort parkeren en snel weer weg! Dom besluit dus! En de winkeliers moeten mee betalen? Waarvan, alle verliezen die zij maken?

  reageer
 • Flevolander

   

  Maak het parkeren gewoon gratis., dan kom ik ook weer eens kijken. Nu ga ik liever naar Dronten, waar je wel rustig kunt shoppen en koffiedrinken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pieter

   

  Wat een zinloos voorstel .... situatie in de praktijk zal zijn dat veel mensen snel de boodschappen gaan doen om binnen 30 minuten het winkelcentrum weer te verlaten. Een beter voorstel is als proef het parkeren helemaal gratis maken voor 1 maand en dan evalueren, ik denk dat dit pas echt een positief effect zal hebben op de omzet van de winkeliers.

  reageer
 • Waar staat dat de Jumbo het afschaft, en als je echt een krent bent ga je na 18.00 dan sta je gratis. En de Jumbo is tot 21.00 open.

  reageer
 • marijke

   

  Super !!! Vooral handig als je even snel iets moet ruilen 😃

  reageer
 • Herman

   

  Moet gewoon heel goedkoop gemaakt worden ,dan komen de mensen eerder en langer naar het centrum Op het einde van de rit vangen jullie meer parkeergeld als anders Je kan beter 11 x een euro verdienen dan 1x 10 euro Voor de gemeente goed Voor de klant goed Voor het centrum goed SUCCES

  reageer
 • Anneke

   

  Het is niet de bedoeling dat je gratis parkeert. Het is een cadeautje.

  reageer
 • MKM

   

  Ja, net als nu als je twee minuten te laat terug bent. Prima toch?

  reageer
 • MKM

   

  Ik vermoed dat bedoeld wordt of de terugloop in inkomsten door de winkeliers kan worden bijgepast. Op zich geloof ik niet zo dat dit veel verschil zal maken voor de aanloop, maar goed dat toch een actie wordt genomen. De winkeliers daarvoor laten opdraaien vind ik geen goed idee.

  reageer
 • Mars

   

  Parkeergeld kun je heffen als je iets hebt dat het waard is voor mensen om parkeergeld aan uit te geven. Dat centrum hebben we gewoon niet in deze stad. Laten we daar dan gewoon eerlijk over zijn. Invoeren van parkeergeld was kortetermijndenken dat veel ondernemers en potentiele klanten heeft weggejaagd. Dat mag je best wanbeleid noemen.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Dertig minuten is veel te weinig, winkels/ondernemers zouden zelf moeten overwegen parkeer tegoeden te overhandigen aan hun klandizie bij aankopen in hun winkel. Als een klant moet gaan rennen met zijn winkelwagen haakt deze vanzelf af.

  reageer
 • Piet

   

  Ik ga altijd net voor 18:00 naar de Jumbo. Parkeren kost dan nog maar 10 cent en je krijgt €1,50 terug bij je boodschappen. Jammer dat ze dat gaan afschaffen.

  reageer
 • Stefan

   

  Volgens mij zorgt dit juist voor meer haast bij de consument. Want in een half uur wordt enkel het benodigde gehaald/gekocht, maar men zal geen minuut langer blijven dan strikt noodzakelijk. Immers kost het na een half uur ineens geld. Dit is sentiment en gevoel wat mijns inziens helaas eerder negatief zal uitpakken. We willen toch juist dat de consument onthaast en daardoor iets langer in het Stadshart verblijft? Een bekende tegenkomt en een extra kopje koffie drinkt. De gedachte dat langer blijven (in)direct geld kost (lees parkeerkosten), is de grootste bedreiging.

  reageer
 • HM

   

  En dan na 32 min terugkomen en zien dat een stadswacht grijnzend een dikke bon onder je ruiterwisser stopt.....

  reageer
 • Peter

   

  Of de kosten gedeeld kunnen worden? Begrijp ik dan hieruit dat winkeliers nu betaald worden door de gemeente wat de automaten opbrengen?

  reageer
 • KC

   

  Hoe kan je nu winkelen in 30 minuten? Ik niet en daar help je de winkeliers ook niet mee. Maak er 1 of 2 uur van. Hoe ga je het dan organiseren bij het straatparkeren? Achter slagbomen kan het wel.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert