Politiek buigt zich over 'uitgekleed' busvervoer

ALMERE
Minder bussen in de avonduren, vaker overstappen en regiolijnen die worden geschrapt. De Almeerse gemeenteraad buigt zich donderdagavond tijdens de politieke markt over de Busvisie 2018-2027 . Vervoersmaatschappijen mogen zich binnenkort aanmelden om het busvervoer te verzorgen. De komende jaren is er minder geld voor het openbaar vervoer in Almere. De gemeente ziet zich daarom genoodzaakt te snijden in de dienstregeling. Het aanbod zal met meer dan een kwart afnemen.

Minder geld beschikbaar
Voor het busvervoer is jaarlijks 30 miljoen euro beschikbaar. De helft wordt betaald door Provincie Flevoland de andere helft wordt opgebracht door de reizigers. De huidige vervoerder, Connexxion, heeft aangegeven dat zij tien jaar geleden te scherp hebben ingeschreven op de aanbesteding. Daardoor lijdt het bedrijf verlies op het vervoer in Almere. Connexxion wil niet zeggen hoeveel dat is. De gemeente legt ook geld bij het busvervoer, ongeveer drie ton per jaar. Maar de gemeente wil daar mee stoppen.

Toekomstvisie
In de afgelopen maanden heeft de gemeente een toekomstvisie voor het busvervoer opgesteld. Niet alleen ambtenaren hebben ernaar gekeken, ook gewone Almeerders en gemeenteraadsleden hebben kunnen aangeven aan welke voorwaarden goed busvervoer moet voldoen. Uiteindelijk kwamen zij tot drie ambities: tevreden reizigers, een metro-achtig systeem genaamd 'Almetro' en vergroening van de bussen.

Ruim 20% van reizigers er op achteruit
Uit het plan blijkt dat één op de drie reizigers erop vooruit gaat. 45% houdt dezelfde reismogelijkheden en zo'n 20% van de reizigers zal vaker moeten overstappen. Twee procent van de reizigers krijgt minder mogelijkheden door het vervallen van vroege en late ritten.

De voorgestelde wijzigingen (vanaf 2018) op een rij
- Wie door de week na 23:00 met de trein aankomt heeft geen bus naar huis. De dienstregeling stopt dan namelijk. Er rijden op vrijdag en zaterdag wel nachtbussen.

- Reizigers krijgen meer mogelijkheden om de fiets te stallen bij de bushaltes. De gemeente gaat het aantal fietsenstallingen uitbreiden

- Vooral reizigers aan de randen van de stad merken de veranderingen. Denk aan wijken als de Stripheldenbuurt en Oostvaardersbuurt. Reizigers zullen vaker moeten overstappen

- De spoorlijn die dwars door de stad loopt, wordt een belangrijkere schakel in het openbaar vervoersysteem in Almere. Delen van de reis moeten straks per trein worden afgelegd, in plaats van de bus

- Ook reizigers die gebruik maken van het streekvervoer gaan de maatregelen merken. De rechtstreekse busverbindingen naar Hilversum, Naarden-Bussum en Utrecht de Uithof worden geschrapt. Ook verdwijnt de rechtstreekse verbinding naar het AMC in Amsterdam. Mensen die naar het ziekenhuis willen, moeten dan met de trein en metro.

reacties (15)

 • Antje Ha

   

  Bij het nieuwe contract wordt er niet meer voor de huidige tarieven gereden. Dat is wat er gezegd wordt en waar het over gaat. Ik weet vrij zeker dat u met u grote mond helemaal niet zult leveren als u te laag inschrijft.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Lekker handig. Mensen die laat van hun werk thuis komen en de bus feitelijk betalen hebben geen bus. Mensen in het uitgaansleven hebben wel een nachtbus?

  reageer
 • frits

   

  De Rnet-lijnen blijven wel later doorrijden. Dat is een eis van Rnet. De stadsbussen gaan om 23 uur stoppen. dus gewoon met de metro naar Bijlmer, en daar de bus pakken. en anders even naar station Almere fietsen.

  reageer
 • h borgman

   

  in overijssel is precies hetzelfde gebeurd, steenwijk zwolle enkele jaren geleden nog tussen zwartsluis en zwolle in de spits een kwartierdienst!! (wij als chauffeurs zeiden toen al dat dit belachelijk was, hooguit halfuursdienst zou beter zijn) toen moest er bezuiningd worden en vervoglens gehalveerd en sinds vorig jaar alleen nog in de ochtendspits ritten naar zwolle en middagspits vanuit zwolle!! zelfs ritten die gereden werden met 15m bussen die altijd volzaten werden vervolgens geschrapt, gevolg overige lijnen overvol die dan weer versterkt moeten worden, wat weer extra geld kost. overstappunten worden om zeep geholpen om bussen uit te sparen en de vervoerder krijgt soms zelfs opdracht om een overstap onmogelijk te maken zodat mensen met de trein moeten reizen (vaak veel duurder)

  reageer
 • bertus

   

  Ja. belachelijk allemaal maar de gemeente kijk naar de cijfers op papier en daaruit blijkt gewoon dat voor 6 uur en na 23 uur er weinig reizigers zijn omdat die gewoon zwart rijden en dus niet voorkomen op de uitdraai waar de gemeente naar kijkt. Meer controle op zwartrijders dus maar misschien ook een beetje het gevolg van het gedrag van de reiziger?? zwart rijden!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Zwany De Vos

   

  Wat afschuwelijk, kijk ik alleen maar naar zoonlief die in het AMC werkt ( velen in Almere met hem) moet dus dadelijk met de auto naar het AMC bij avonddiensten kom je dus niet meer thuis, met de trein ? Geen late bus meer naar huis ( Almere haven) de rechtstreekse bus waar vele gebruik van maken verdwijnt, vroege dienst , kom je er nu al niet in het weekend, wat een armoe ! Hier wordt ik nou verdrietig van, Almere is al slecht met de auto bereikbaar ( file, heel veel file ) en dat wordt nog erger, en dan ook nog bijna onbereikbaar met trein en bus ! Hele verkeerde keuzes !

  reageer
 • Esther

   

  Slechte zaak! De rechtstreekse verbinding nr Amsterdam AMC zit iedere werkdag propvol. En dan deze rit schrappen?? Waar is Almere mee bezig??

  reageer
 • Jeroen

   

  Wat denk je daarmee op te schieten? De bezuinigingen gaan om de nieuwe aanbesteding.

  reageer
 • Pim

   

  Lekker dan, vanaf 11 uur geen bussen meer. Wordt dus vaker fietsen door regen en storm. Maar lijn 6 die ik neem kan niet minder gaan rijden neem ik aan, die gaat al vaak maar 1 keer in het half uur.

  reageer
 • krek

   

  dat wordt dus na 23.00 uur een golf van berovingen. waarom laat de gemeente dit gebeuren ?

  reageer
 • Ron almere

   

  Connexxion heeft te scherp aanbesteed. Jammer joh anders had je het niet gekregen. Dus leveren zoals afgesproken tegen overeen gekomen bedrag. En anders opnieuw aanbesteden

  reageer
 • arjan

   

  delen met de trein reizen op zich een goed idee echter het deel waar het om gaat moet dan wel betrouwbaar zijn als ik naar mijn werk moet en ik pak de bus omdat de trein niet betrouwbaar is wat gaat almere hier aan doen omdat te verbeteren ????

  reageer
 • Erik

   

  Jullie kunnen ook eens wat doen aan al die zwartrijders

  reageer
 • johan

   

  De eerste zin zegt alles: "Wie door de week na 23:00 met de trein aankomt heeft geen bus naar huis. De dienstregeling stopt dan namelijk". Als de gemeente dit OOIT laat gebeuren vind ik dat alle aangiftes voor beroving die ZEKER gaan plaatsvinden voor iedereen die moet fiesten in het pikdonker dan op naam van het college moeten komen. SCHANDALIG!

  reageer
 • VLME

   

  De 153 en 155 verdwijnen hier dus mee. De 322/M2 doet de volgende haltes niet meer aan: Bunuellaan, Romy Schneiderweg, Greta Garboplantsoen, Flevoziekenhuis, Passage, Stedenwijk Midden & Stedenwijk Zuid. Hiervoor in de plaats komen Veluwsekant, Kasteel, 't Oor. Op de Veluwsekant zal de 10 verdwijnen (10 verdwijnt helemaal), maar heeft niet veel in- uitstappers t.o.v. de genoemde haltes in Almere Stad. Kasteel heeft een te weinig reizigers om het überhaupt aan te doen. En vanaf 't Oor kies je natuurlijk M1 omdat deze sneller in Muiden/Amsterdam is dan M2 (die nog via Gooisekant én Poort gaat).

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert