Rechtbank ziet 'zelf zittingsdatum plannen' zitten

LELYSTAD
De Rechtbank Midden-Nederland ziet het plan wel zitten dat burgers zelf hun eigen rechtszaak mogen inplannen. Het zou dan gaan om kleine rechtszaken, zoals winkeldiefstal of het rijden onder invloed. Het voorstel is gedaan door Johan Bac, de hoofdofficier van justitie.

Het komt volgens een woordvoerder van de rechtbank geregeld voor dat strafzittingen in Lelystad en Almere niet door kunnen gaan omdat mensen niet komen opdagen. Dat kost tijd en geld.

Er zijn volgens de woordvoerder al geslaagde proeven geweest om rechtszaken 's avonds na werktijd te houden. De Rechtbank Midden-Nederland wacht nu op een uitgewerkt plan zodat het ingevoerd kan worden.

reacties (4)

 • Sjon

   

  Eén van de hoofdredenen dat verdachten niet verschijnen, is nou juist de kleine rechtszaak waar de verdachte geen moeite voor wil nemen om naar de rechtbank toe te komen, want dat kost hem of haar tijd en geld. Voor dat soort kleine rechtszaken wil de verdachte meestal ook geen advocaat en laat de verdachte het vonnis automatisch op zich afkomen. De desbetreffende Hoofdofficier van Justitie kwam mogelijk met dit voorstel, omdat er eerder veel mis gaat bij de planning van het OM wat ook één van de hoofdredenen is dat verdachten niet verschijnen. Een betere oplossing is dat d.m.v. een wetswijziging ervoor kan worden gezorgd dat een verdachte zo snel mogelijk bij de dichtstbijzijnde rechtbank voor kan komen, ongeacht waar het strafbare feit was gepleegd.

  reageer
 • Bergerac

   

  Nog even wachten en de verdachten mogen zelf de straf bepalen.

  reageer
 • joost

   

  Wereld op zn kop dit. Als ik verdachte ben om wat voor reden dan ook zorg ik dat ik er ben. Ze moeten 'niet op komen dagen zonder opgaaf van geldige reden' strafbaar stellen. Ze pamperen de verdachten in Nederland veel te veel. Ongelofelijk bericht.

  reageer
 • Gatso

   

  Rechtszaken gaan niet door omdat verdachten niet komen opdagen....... Misschien gewoon bij verstek veroordelen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert