Minder bezoek voor musea

FLEVOLAND • Vr 18 december 2015 | 15:21 • Vrijdag 18 december 2015 | 15:21
De Flevolandse musea kunnen niet allemaal tevreden zijn over het afgelopen jaar. Het Aviodrome in Lelystad is een uitzondering, daar kwamen voor het tweede jaar op rij zo'n 200.000 bezoekers op af. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland in samenwerking met de NOS.

Nieuw Land, Museum Schokland en Het Oude Raadhuis op Urk zagen hun bezoekersaantallen flink afnemen. Voor de musea in de Noordoostpolder lijkt 2016 een beter jaar te worden, omdat er evenementen gepland staan en Het Oude Raadhuis weer valt onder de museumjaarkaart.

Het Almeerse Veiligheidsmuseum PIT is het enige museum dat meer mensen wist te trekken. Waarschijnlijk 30.000 dit jaar, tegen 20.000 vorig jaar. Die stijging komt vooral doordat het museum aan het Schipperplein vorig jaar pas vanaf de opening in april toegankelijk was. Dankzij het volledige jaar van PIT is het totale museumbezoek in Flevoland ongeveer gelijk gebleven met bijna 300.000 bezoekers.

Hier volgt de top 5 van populairste musea in Flevoland, met een toelichting van hun jaar. De bezoekersaantallen voor dit jaar zijn schattingen van de musea. Het zijn alleen de musea die zijn aangesloten bij de Nederlandse Museumvereniging. De Bataviawerf in Lelystad of het Museum Nagele zijn dat niet.

1. Aviodrome in Lelystad - 200.000 bezoekers
Het luchtvaartmuseum Aviodrome blijft de grootste publiekstrekker van de Flevolandse musea. In 2015 kwamen er zo'n 200.000 bezoekers af op de exposities, de archieven ezijn aangesloten bij de Nederlandse Museumverenigingn de collectie van oude vliegtuigen. Dat aantal is een evenaring van het bezoekersrecord in 2014. Volgend jaar wordt er flink geïnvesteerd om nog meer mensen te trekken. Er komt een nieuwe speeltuin en de collectie historische vliegtuigen wordt uitgebreid.

2. PIT Veiligheidsmuseum in Almere - 30.000 bezoekers
Dit is het eerste volledige jaar van het museum dat vol staat met oude politie- en brandweergeschiedenis. Er werd gegokt op 40.000 bezoekers, maar dat bleek te ambitieus. Toch is het museum tevreden en is PIT het op één na best bezochte museum van Flevoland.

3. Museum Schokland op Schokland - 28.000 bezoekers
Een flinke daling in het aantal bezoekers voor het museum op het oude eiland. In 2014 kwamen er nog 34.000 gasten. De daling komt vooral doordat de Scandinavië Markt dit jaar werd afgelast. Het evenement was een té groot succes, waardoor er opstoppingen en parkeerproblemen ontstonden. Volgend jaar keer de Scandinavië Markt onder andere opzet weer terug. Het museum hoopt dan ook weer meer publiek te trekken.

4. Nieuw Land in Lelystad - 26.000 bezoekers
Het Nieuw Land had ook te maken met een daling in de bezoekersaantallen. Er was minder belangstelling voor de geschiedenis en archieven van Flevoland. Volgens het museum komt door een landelijke trend dat grotere musea meer mensen trekken en kleinere musea het moeilijk hebben. Toch gaat het om een fikse daling van meer dan 10 procent voor het museum dat volgend jaar opgaat in de nieuwe stichting Batavialand.

5. Het Oude Raadhuis op Urk - 10.000 bezoekers
Het museum op Urk is sinds dit najaar weer een officieel museum. Dat betekent dat mensen met een museumjaarkaart de collectie over Urk en de visserij gratis mogen bekijken. Dat zou een forse stijging van het aantal bezoekers moeten opleveren voor het Oude Raadhuis. Dit jaar kwam er iets minder volk op het museum af, al is het aantal van 10.000 bezoekers een schatting.

[https://localfocus2.appspot.com/5674155a6f8b6]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel