Winkelgebied centrum Haven loopt leeg

ALMERE
Steeds minder mensen gaan winkelen in het winkelgebied van Almere Haven. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan in opdracht van de gemeente. Ook de winkeliers merken de terugloop en vrezen dat dit voor een aantal winkels de nekslag zal zijn.

De vergrijzing van de buurt en het gebrek aan investeringen zouden de oorzaak zijn van de terugloop. Volgens de winkeliers is een opknapbeurt hard nodig. Een probleem daarbij is dat het winkelgebied is verdeeld over drie vastgoedeigenaren. Die zitten niet op één lijn over de aanpak van de leegloop.

De winkeliers willen nu samen met de gemeente en de vastgoedeigenaren om de tafel.


reacties (22)

 • van druenen

   

  Winkeliers en kroegbazen sla de handen in een het is een unieke locatie voor haven concerten zowel klassiek als andere muziek wat is mooier en wat draagt geluid beter als water lekker weg dromen onder genoot van muziek met bootjes op het water en een terras er om heen. ik wil wel mee denken

  reageer
 • Adri Bax

   

  Leegstand was voor de sluiting van de banken in Haven 8%. Dat cijfer is voor het Stadscentrum en Almere-Buiten rond de 15%. Waarmee de leegstand dus relatief meevalt. Het actief werven van aanvullende/ ontbrekende branches is essentieel om het gebied aantrekkelijk te houden. Onderhoud van het winkelcentrum zorgt wel voor een betere uitstraling, maar een beter winkel aanbod verleid de klant pas echt om naar het winkelgebied te komen.

  reageer
 • Nadine

   

  Terwijl je in de Haven nog steeds gratis kan parkeren en je makkelijk van de ene kant naar de andere kan lopen ?. Maar idd 4 opticiens(om iets te noemen) is niet erg handig... En waarom werd er, bij het begin van "overgooi" niet een direkte weg naar Haven gemaakt..? Het zou handig zijn als de mensen, die daar wonen, ook hun geld in De Haven zouden leggen. Dat kunnen ze nu ook, maar de weg naar Laren of Huizen is net zo snel, als je daar woont. Een opknapbeurt is erg aan de orde, maar de huur moet niet duurder worden..... Laat er meer evenementen naar de Haven komen, zodat de leuke winkels, die er wel zijn, kunnen overleven...

  reageer
 • Nico

   

  Er zou horeca op het plein moeten komen (nog steeds jammer van het restaurant in het oude Corrosia). Een speciaalzaak op het gebied van luidsprekers en hifi zou leuk zijn. En die brouwshop mag ook wel komen.

  reageer
 • Albert

   

  Teveel van hetzelfde. Zoveel brillenwinkels. 3 bloemisten 2 sigarenzaken. Maak er een luxe stukje Almere van met speciaalzaken. We hebben al bovengemiddelde "eet" winkels...de kaaswinkel, 2 hele goede slagers en een heerlijke warme bakker, chocolaterie, wijnhandel,viswinkel, goede bloemenzaak en groenteman. Speciaalzaak voor electra en drogist. Ik winkel liever zo mijn boodschappen bij elkaar, vriendelijk geholpen, goed geadviseerd, dan bij een supermarkt van 13 in een dozijn met kinderen achter de kassa. En een terras op het grote plein bij Corrosia aangevuld met de horeca in de haven waar toch ook bijzondere restaurants bij zitten, ijswinkel etc. moet het helemaal goed komen. En gratis parkeren vooral want dat is voor mij de reden dat ik niet of nauwelijks naar stad ga

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gerda

   

  Er moet meer diversiteit komen, want er zijn bv. vier opticiens. Sinds kort hebben we weer een groentewinkel in het "dorp" wat heel goed is, er zit al een kaaswinkel en de "handyman" is ook weer terug. Gezellig om dit soort winkels te hebben, zet daarnaast ook wat kledingzaken en maak het centrum gezelliger mn. tijdens de feestdagen. Het is trouwens ook heel jammer dat het cafe/restaurant op de mark bij de roestbak na de verbouwing niet meer terug is gekomen, want destijds met zijn terras enzo was het een heel stuk gezelliger dan nu de bibliotheek. Alles wordt zo plastisch en dat is heel jammer vooral als je weet hoe het in de jaren 80 was.

  reageer
 • Karel

   

  Wat heeft dit nou weer met Almere Haven te maken?

  reageer
 • Ramon

   

  Goed idee om nog meer leegstand te creëren.

  reageer
 • Pzaal

   

  Vroeger was Almere Haven cemtrum een stuk gezelliger. Nu is het kaal kil en dood zeker de kant van de Brink op. Opknappen zou heel veel schelen. Het Politie bureau zou je moeten slopen en verplaatsten op die vrij gekomen plek iets anders neer moeten zetten, het is zo'n lelijk stuk beton.

  reageer
 • Rob

   

  In Zeewolde kun je in principe alles kopen maar desondanks kun je vaak in het centrum een kogel afschieten, een reactie van aan sfeer ontbreekt het is een dooddoener. Waar ik me aan stoor als bewoner van het dorp is dat veel mensen ervoor kiezen om in Zeewolde te gaan wonen maar iedere vrijdag en zaterdag het dorp uitrossen om elders hun boodschappen te doen omdat daar zgn. Meer keuze is, de keuze is simpel ze gaan omdat ze denkendat het er goedkoper is. Veel van deze koopjes toeristen hebben al veel winkeliers door de slechte klandizie de das omgedaan. Wat mij betreft vertrekken die lui allemaal uit het dorp zodat de Gelderseweg in het weekend niet meer op de Kalverstraat lijkt en stinkt naar uitlaatgassen.

  reageer
 • qwerty

   

  Probleem is dat je in Haven nauwelijks kunt winkelen. Je kunt er wel boodschappen doen, maar winkelen? Nee.

  reageer
 • Bewoner

   

  Hoorde dat hoorne bv ( vastgoedmakelaar van vomar) het hele pand waar de vomar in zit heeft gekocht van de gemeente.dacht dat vomar eruit zou gaan en lidl ofzo erin komt of in de garage ernaast

  reageer
 • johan54

   

  Niet voor iedereen spreken Piet, ik winkel wel in haven. Vind de winkeliers vriendelijker en daarbij komt dat iedere winkel bereikbaar is. Stad kom ik niet want is bijzonder onvriendelijk voor rolstoelgangers en vergeet niet de gemeentelijke bijdrage die je daar aan de gemeente moet afdragen om te mogen winkelen. Vrijdag marktdag in haven en altijd gezellig. Geen betaald parkeren. Een opknapbeurt zou het centrum in haven wel goed doen en ook de aankleding, maar ja alles in Almere moet naar stad he, dus een extra handicap voor haven. (dat laatste geld ook voor almere-buiten) Oja voor ik het vergeet te melden. ik woon in parkwijk

  reageer
 • Jacob

   

  Ik zou vooral niet de oorzaak bij de vergrijzing gaan zoeken. Want in Zeewolde valt het met die vergrijzing nogal mee, maar met de winkels in het centrum is het net zo treurig gesteld, zoal niet treuriger. Het totaal ontbreken van enige sfeer zou best de oorzaak kunnen zijn. Maar dat los je niet zo maar op, ook niet door het aanstellen van een "deskundige" à raison van € 50k.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Het zijn wel de pupliekstrekkers die 'Kaatje' opnoemt en ik vindt in haven een doolhof en zeer ongezellige/onvriendelijke boel daar. Heel veel donkere hoekjes en zijstraatjes men weinig overzicht en te smalle straatjes (om ook even met de fiets naar een bepaalde winkel te komen.)

  reageer
 • michael

   

  Vergrijzing ga daar maar aan wennen in Almere. En uit een rapport van de gemeente blijkt ook dat er niet genoeg inwoners in Haven wonen en deze te weinig kapitaal krachtig zijn.

  reageer
 • Leuke winkels noem je op zeg, gegarandeerd de ondergang dan.........dat is geen onderscheid met de uitstervende ongezellige stad en buiten.

  reageer
 • Serge

   

  Willen alle zeurzakken opstaan die t 2 jaar geleden nog hadden over t gratis parkeren in Haven tov de leegloop en betaald parkeren in Buiten zich melden?

  reageer
 • Sander

   

  Vind het juist erg gezellig winkelen. Lekker zonder de megadrukte van stad. Een winkelcentrum met een ziel en bewogenheid vind ik het.

  reageer
 • piet

   

  Almere Haven is, helaas, gewoon te klein voor veel winkels. Daar is helaas helemaal niets aan te doen en een opknapbeurt (hoewel best wel nodig) helpt daar niets aan. Gratis tip: richt je gewoon alleen op de bewoners van Haven, daar zijn de winkels ook voor bedoeld. Niemand gaat ooit uit Stad of Buiten naar Haven om te shoppen helaas...

  reageer
 • Kaatje

   

  gewoon wat leukere winkels erbij! Action, lidl, leuke kledingwinkels, h&m enz.

  reageer
 • joost

   

  Die drie eigenaren zijn redelijk oud en hebben meer geld dan nodig zou zijn. Dit is een mix die killing is voor de ondernemers daar. Het is net als de V&D concept

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert