Bibliotheek terug naar oude nest

ZEEWOLDE
FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde verhuist dit voorjaar terug naar de oorspronkelijke locatie aan de Kerkstraat. In dat gebouw zit nu de ontmoetingsplaats de Oude Bieb, maar die verhuist naar een andere locatie. Dat project is opgezet door de Zeewolder stichting De Basisz, die de ruimte huurt nadat het pand jarenlang had leeggestaan.

De bibliotheek vertrok in 2006 uit het pand, omdat het te klein was en niet aan de eisen voldeed. Nu is er volgens Flevomeer Bibliotheek Zeewolde juist minder ruimte nodig, onder meer omdat het inwonertal van Zeewolde langzamer groeit dan verwacht.

Leegstand
Het gebouw van de bibliotheek heeft zeven jaar leeggestaan na het vertrek van de bibliotheek in 2006. Voor de gemeente werd het gebouw een zorgenkindje. Er waren plannen voor een luxe grandcafé, traiteurswinkels, een wellnesscentrum en een minitheater. De buitenkant van het pand mocht niet veranderd worden, zoals afgesproken met Koen van Velsen, de architect van het gebouw. In de tussentijd was het pand meerdere malen doelwit van vandalen. Er is zelfs gedacht aan sloop. Uiteindelijk zijn al die plannen niet doorgegaan.

Basisz
In 2013 kwam De Basisz in het pand. De stichting maakte daar een ontmoetingsplek voor Zeewoldenaren. Onder de naam De Oude Bieb is er een koffiehuis gekomen waar jongeren werkervaring op kunnen doen. Het pand is in de jaren van leegstand erg verpauperd. De Basisz heeft het gebouw opgeknapt, in ruil daarvoor hoefde de stichting drie maanden geen huur te betalen. Inmiddels heeft de Oude Bieb een contract afgesloten met de verhuurder om tot 2018 in het pand te mogen zitten.

Ravelijn
Nu de bibliotheek verhuist vanuit winkelcentrum Ravelijn komt er een winkelpand van ruim 2.000 vierkante meter vrij in de winkelstraat. Het is nog niet duidelijk wat er op de huidige plek van de bibliotheek moet komen. Jaarlijks bezoeken 115.000 mensen de bibliotheek.

reacties (10)

 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Ga er niet van uit dat andere politieke partijen het beter (lees: minder slecht) zullen doen dan Leefbaar Zeewolde. De zeperds van Lodders (VVD) heb je zelf al aangehaald. Maar als we iets verder terug gaan in de tijd, naar 2004, zien we bijvoorbeeld dat het toenmalige college van Christen-Unie, VVD en CDA het grootste financiële gat in de historie van Zeewolde ooit veroorzaakten. CU wethouder Ernst Cramer moest toen het veld ruimen. LZ mocht vervolgens de rotzooi opruimen en als dank voor de moeite werd een paar jaar later het college wederom opgeblazen. Het daaropvolgende college, zonder LZ overigens, maakte er vervolgens financieel weer een zootje van. Ik maak mij geen illusies. Bij een volgend college, ongeacht met of zonder LZ, roepen we ook binnen no-time met z'n allen dat ze er zo'n zootje van maken en slechte beslissingen nemen. Zo werkt politiek nou eenmaal.

  reageer
 • Jan Huizen

   

  Die Basiszdames hebben en krijgen het steeds weer voir elkaar in dit dorp. Waarom worden zij zo verafgood? Er zijn bedrijven die het veel beter voor elkaar hebben met jongeren. Er heerst grote onvrede onder het "personeel". Lekker makkelijk om de jongeren het zware werk te laten doen en zelf mooi weer spelen. Wat gaan ze doen met deze jongeren als ze uit de oude bieb gaan? Eindelijk hebben ze een vaste stek, mogen ze weer uit hun vertrouwde omgeving weg..... Misschien mogen ze dan wel bij de "nieuwe bieb" in dienst? Kost weer bakken geld, maar daar staat Zeewolde tegenwoordig om bekend.

  reageer
 • Bazizmiskleum

   

  Dit alles is de schuld van de basiz zelf grootsheidswaanzin ze hebben zelf de huur opgezegt om huurverlaging af te dwingen maar wat gebeurt er de particuliere eigenaar van het pand dus niet de gemeente zegt voor jou heb ik iemand anders die wel de huur betaald de daadwerkelijke bibliotheek en in hun pand boven de ravelijn komt uitbreiding gemeentehuis mevr kruider had niet moeten denken als ik opzeg dan betaal ik minder huir als ik de huur van me huis opzeg krijg ik ook geen huurverlaging maar sta ik op straat nou de basiz dus ook

  reageer
 • Kritische Zeewoldenaar

   

  Nou, niet alles is de schuld van "Leefbaar" Zeewolde. De megalomane bibliotheek plannen kwamen bij ons aller Helma Lodders vandaan. Iedereen verafgoodt haar hier nog, maar dat komt niet door haar prestaties, ben ik bang. Zij heeft de Ravelijn geregeld, het oude bibliotheek pand overgedaan met een niet afdwingbare exploitatieafspraak en is vervolgens lekker naar Den Haag gegaan. Het is de schuld van LZ pas geworden toen ze niet naar Zeewolde Liberaal wilde luisteren (onbegrip, geen kennis van het digitale tijdperk) en mevrouw Prins de hand boven het hoofd hielden in haar volhardende domheid om de bibliotheek in de Ravelijn te laten en in haar blijvende wens tot wegwerpen van tonnen gemeenschapsgeld. Nu Martine Kruider de handdoek in de ring heeft gegooid bij de Oude Bieb, er ruimte voor het gemeentehuis nodig is (wegens de komende megalomane verbouwing) komt deze verplaatsing wel goed uit. Is het stof neergedaald bij de volgende verkiezingen en laten we LZ weer gewoon doorgaan met het naar de knoppen helpen van ons ooit zo mooie dorp.

  reageer
 • Olav

   

  Dit kan toch niet waar zijn. Dus straks moet de oude bieb eerst weer voor 1,6 miljoen euro verbouwd worden naar moderne maatstaven terwijl de bieb nog maar net op de huidige plek zit en wat ook gerust de nodige 100.000 euro's heeft gekost. Wat een trieste gemeente begint dit zo langzamerhand te worden. Doek die bieb maar op, ik hou toch niet van lezen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  Bewijs is nu wel geleverd, op basis van dit onderwerp is de Gemeente Zeewolde nu helemaal de weg kwijt, dat pand is verpauperd en moet eerst grondig opgeknapt worden. De Basisz heeft aan die locatie een mooi pand dat goed draait en voor dat doel goed genoeg is. Wat gaat dit nu allemaal weer kosten?? En over een paar jaar dan is het pand alsnog te klein let maar op ik zie de discussie al komen. Wel een atletiekbaan maar wat geld erbij jaarlijks in de huidige bieb is teveel terwijl dit pand over een paar jaar gewoon rendabel gaat worden. Kortom een gigantische blunder van de Gemeente eerder genomen en van een verspilling van Gemeenschapsgeld. Iedereen zou in protest moeten komen als we hiervoor meer bijv. Meer OZB belasting moeten gaan betalen door dit soort van wanbeleid

  reageer
 • Bestuur?

   

  De bieb moest weg, pand niet geschikt bla bla bla. Voor 2016 is 1,3 miljoen euro! uitgetrokken voor een volledig uit de tijd bieb. ALLES is op internet te vinden of je koopt het lekker zelf! Waarom moet ik betalen voor een ander zijn leesplezier? Niet dus! De veroorzaker en verantwoordelijke van al dit kosten verslindende geneuzel Is LZ, waarvan acte.

  reageer
 • Jemig.

   

  Jemig! Lijkt mij een kostbare zaak om weer te verhuizen. Ach ja de inwoners betalen wel. Oude bieb: wellicht kunnen jullie dan in de oude brandweerkazerne, oh nee die komt over een aantal jaar ook weer terug............ ;-)

  reageer
 • Willem

   

  Wat een geld verkwisting.

  reageer
 • Jeroen

   

  Heeft gelukkig allemaal niet onnodig veel gemeenschapsgeld gekost. Goed beleid hoor!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert