'CvdK mag zich bemoeien met gemeenten'

FLEVOLAND • Wo 13 januari 2016 | 16:49 • Woensdag 13 januari 2016 | 16:49
Een commissaris van de Koning mag zich wel degelijk bemoeien met het bestuur in de gemeenten in zijn provincie. In een aangepaste versie van de Provinciewet wordt dit vanaf 1 februari strenger geregeld.

Dat stellen hoogleraar Marcel Boogers van de universiteit Twente en hoofddocent Hansko Broeksteeg van de Radboud Universiteit Nijmegen. De SGP in Provinciale Staten vraagt zich af of commissaris Leen Verbeek zich niet te veel met Urk heeft bemoeid door zijn zorgen over de politieke cultuur te uiten.

In de huidige versie van de Provinciewet en de Ambtsinstructie is de bemoeienis van de commissaris beperkt, zegt Broeksteeg. Binnenkort wordt een nieuwe versie van kracht, waarin staat dat een commissaris zich meer met het bestuur in een gemeente mag bezighouden. Bij problemen rond de bestuurlijke integriteit en bij verstoorde verhoudingen moet hij de minister van Binnenlandse Zaken informeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel