Fruittelers willen geen verplichte haag om perceel

DRONTEN
De Nederlandse Fruittelers Organisatie is naar de Raad van State gestapt om onder de verplichte windsingels in Dronten uit te komen. De gemeente heeft bepaald dat langs de randen van alle fruitteeltpercelen een haag moet staan; ook als het bedrijf verkocht wordt en niet meer in gebruik is voor fruitteelt.

Volgens de telers heeft de plicht enorme financiële consequenties. Zo moeten er
extra kosten gemaakt worden voor onderhoud van de singel. Ook is de grond lastiger te verkopen aan bijvoorbeeld een akkerbouwer. Volgens de NFO loopt de schadepost voor alle fruittelers tezamen op tot drie miljoen euro.

Dronten wil niet afwijken van de singelplicht, vanwege de landschappelijke en ecologische waarde. De gemeente heeft aangegeven eventuele schadeclaims te zullen betalen.

reacties (6)

 • Piet v liere

   

  Gewoon intact laten ! Wat een gezeur weer !!!

  reageer
 • Avd

   

  Je wordt toch moe van al die regels en bemoeizucht van de gemeente. Wiens grond is het?

  reageer
 • ron

   

  als die 3 mio eenmalig is dan lijkt me dat de provincie dat best kan betalen; (Provincie gaat over de provinciale uitstraling) krijg je mooier landschap voor terug. maar als het kan dat na 5 jaar de singel alsnog kan worden gerooid ben ik tegen betaling. overigens lijkt me een jaarlijkse beperkte vergoeding voor onderhoud meer voor de hand liggen. dan kan je die stopen wanneer daar behoefte aan is.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  De gemeente gaat zomaar betalen. Stel je voor dat ze dat bij alle regelgeving zouden doen. Iedereen met een nadeeltje van regels kan zo laten uitbetalen.

  reageer
 • Joepie

   

  zodra er geen fruitteelt meer is zijn singels volgens de milieuwetgeving niet meer verplicht. Zodra het land gebruikt zal worden voor andere teelten, is het dus logisch de singels te rooien. Akkerbouwers hebben weinig trek in kavels omringd door singels vanwege lichtreductie van het gewas. Vaak verkopen fruittelers hun bedrijf niet uit weelde, dat hun grond dan ook nog door onzinnige regelgeving onaantrekkelijker wordt gemaakt, maakt het allemaal nog triester.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • schaapjes

   

  Die singels zijn een prachtige onderbreking in het verder zo saaie landschap

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert